Televizorių ekranuose, skelbimų lentose, švieslentėse, skrajutėse marguoja apetitą keliantys patiekalų vaizdai, kviesdami mus, naivius ir nerūpestingus vartotojus, paragauti reklamuojamos produkcijos.
Čia nėra vietos kulinariniam nusivylimui, pridegintai mėsai, persūdytai sriubai ir taip toliau. Reklama neturi teisės apsirikti. Tokia nuomonė jau seniai įsitvirtino mūsų galvose. Visi tiki, kad patiekalai, pagaminti reklamai - tokie idealūs, kad gali būti dievų maistas. Namų šeimininkės seniai nustojo sukti galvas, kodėl joms neišeina toks pat purus pyragas arba apskrudusi plutelė kaip reklamoje, o stebuklinga sriuba iš sauso daržovių mišinio nebetiki net ikimokyklinio amžiaus vaikai.
Kilstelėkime uždangą ir arčiau susipažinkime su svajonių valgiais, kuriuos matome tik nuotraukose ir ekranuose. Reikia pasakyti, kad tie patiekalai turi savo stilistus. Žmogus, kuris užsiima patiekalų apipavidalinimu, vadinamas maisto stilistu. Taigi kuo ypatingas maistas, skirtas reklamai?
Kad mėsainiai atrodytų skaniai paskrudę, kepsneliai su sūriu įgautų apetitą žadinančią plutelę, o paukštiena - rusvą „žąsies“ odelę, paprastai yra naudojama litavimo lempa.
Mašinų alyva yra daug fotogeniškesnė už paprastą sirupą.
Norint sukurti šviežių jūros gėrybių reklamos klipą, nebūtina jas gaudyti ir iškart pulti filmuoti. Geram rezultatui pasiekti užtenka glicerino ir teptukų jūros gėrybėms aptepti. Nepriklausomai nuo to, kada buvo sugautos, jos vėl atrodys šviežios ir skanios.
Vaisiai ir daržovės apskritai nesukelia sunkumų. Norint juos atgaivinti, užtenka pasinaudoti purkštuvu, ir jos atrodys tarsi ką tik iš lysvės ar nuo šakos.
Vatos pagaliukai, sudrėkinti ir pašildyti mikrobangėje, puikiai susidoros su užduotimi sukurti garų, kylančių nuo ką tik pagaminto maisto, iliuziją.
Kad uogos atrodytų ką tik išimtos iš šaldiklio, jas reikia apipurkšti dezodorantu.
Plaukų lakas „atgaivins“ bet kurį sudžiūvusį pyragą.
Kad uoga ant blynelio gulėtų taip, kaip reikia, užtenka ją prismeigti mažu smeigtuku. Žinoma, reikia nepamiršti, kad apsauginis tekstilės purškalas neleis blyneliui greitai permirkti uogiene.
Kad višta atrodytų riebi, reikia paimti didelį švirkštą ir po oda prišvirkšti bulvių tyrės, po to ją galima apdeginti litavimo lempa.
Rudos spalvos batų tepalas keptai mėsai suteikia gerai iškepusios, bet sultingos, išvaizdą.
PVA klijai reklamos virtuvėje yra nepakeičiami. Jie naudojami ir kaip pienas sausiems pusryčių dribsniams, ir pyragams suklijuoti.
Štai tokios tos reklaminio kulinarinio pasaulio, peršančio mums savo idealus, paslaptys.
Atsiminkite - valgyti tokių patiekalų negalima. Jie skirti tik grožėtis!