Koks Kalėdų skonis? Retas šiandien įsivaizduoja Kalėdas be imbierinių meduolių, puoštų saldžiu glajumi. Imbieriniai kepiniai įvairiose šalyse neretai tampa ir įspūdingomis kalėdinėmis dekoracijomis - statomi lyg pasakos iliustracija imbierinių sausainių ir meduolių namai ar ištisi miestai.
Rekordinis namas viešbutyje
"Fairmont" viešbučio vestibiulyje San Franciske (JAV) pastatytas milžiniškas 6,7 m aukščio, 7 m pločio namas iš imbierinių meduolių. Jam pagaminti prireikė 7750 imbierinių meduolių, 680 kg glajaus ir 317 kg ledinukų.
Būsimieji konditeriai Šiauliuose „iškepė“ miestą
Šokoladiniais bėgiais aplink imbierinę bažnyčią, šviečiančią iš drebutinės masės pagamintais vitražiniais langais, per kremo pusnis važiuoja šokoladinis traukinys. Aplinkui - dešimtys beveik 20 cm aukščio imbierinių meduolių namelių, juos supa meduolių tvoros. Šalia namelių - eglės ir sniego seniai. Kiek tolėliau - šokoladiniai medžiai ir dvylika meduolinių elnių su rogėmis, vežančiomis Kalėdų Senelį ir dovanas. Tokį saldų Kalėdų stebuklą sukūrė Šiaulių profesinio rengimo centro moksleiviai. 22 būsimieji konditeriai ir du jų mokytojai kurdami meduolių Kalėdų miestelį darbavosi 10 dienų. Iki Kalėdų šį nuostabų statinį galės pamatyti visi Šiaulių "Akropolio" lankytojai.
17,6 kg cukraus, 10 kg cukraus pudros, 8 kg miltų, 6 kilogramai šokolado, 3,5 kg medaus ir tiek pat grietinės, 130 kiaušinių ir dar daugybė įvairių kitų priedų buvo panaudota kuriant saldųjį Kalėdų miestelį. Viskas iš pradžių buvo suprojektuotas ant popieriaus, o tada perkeltas į tikrovę. Kiekvienas miestelio namelis yra vis kitoks - skirtingų formų, kitaip papuoštas.
Faktai
Pirmasis imbierinių sausainių receptas atkeliavo iš Graikijos 2400 m. pr. Kr. Vėlyvaisiais viduramžiais kiekviena Europos šalis jau turėjo savąjį imbierinių sausainių receptą.
Imbierinių meduolių nameliai atsirado XVI a. Vokietijoje, kai tokius namelius pradėta gaminti Kalėdoms.
Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“