Ar žinote, kad valgydami apelsinus ilgiau išsaugosite jaunystę? Kad prinokę apelsinai būna žali? Ko gera, apie šiuos aromatingus vaisius negirdėjote dar daug ko.
Istorija
Kristupas Kolumbas atvežė pirmąsias apelsino sėklas ir sodinukus į Naująjį pasaulį per savo antrąją kelionę 1493 m. Jis taip pat nepamiršo pasiimti citrinos sėklų.
Botanikai apelsinmedžio vaisius priskiria prie uogų. Apelsino minkštimas paprastai dalijasi į dešimt skiltelių. Vaisių dydis ir saldumas gali skirtis priklausomai nuo rūšies.
Apelsinai buvo žinomi kaip dievų vaisiai. Kadaise jie buvo pavadinti "aukso obuoliais", kuriuos pavogė Heraklis.
Skaičiai
85 proc. užauginamų apelsinų sunaudojami sultims spausti. Labai daug kas mėgsta pusryčiams gerti apelsinų sulčių.
Apelsinai - ketvirti pagal populiarumą vaisiai, o apelsinų sultys populiariausios pasaulyje. Apelsinų derlius yra didžiausias iš visų citrusinių.
Ispanijoje auga daugiau kaip 35 000 000 apelsinmedžių. Pasaulyje yra daugiau nei 600 šio vaisiaus rūšių.
Kuriozai
Kalifornijoje valgyti apelsinus maudantis vonioje draudžiama. Pasirodo, apelsino rūgšties mišinys su dažnai į vonią pilamais aliejais yra sprogus!
Bobis Ličas (Bobby Leach), antrasis žmogus, nusileidęs Niagaros kriokliu statinėje, mirė paslydęs ant apelsino žievelės. Praėjus 15 metų po nuotykio Niagaroje, B.Ličas keliavo po Naująją Zelandiją, užlipo ant apelsino žievelės, pargriuvo, susižeidė koją ir po dviejų mėnesių mirė nuo gangrenos.
Rūšys
Tropikų klimate apelsinai būna žali, o nuosaikiame, kur būna šaltų naktų, oranžiniai. Taigi oranžinė spalva nėra apelsinų sunokimo požymis.
"Navel" rūšies (bambiniai) apelsinai su ranteliu taip buvo pavadinti todėl, kad tokio vaisiaus apatinė dalis išties yra panaši į bambą. Kuo didesnė apelsino bamba, tuo jis saldesnis. Specialistai mano, kad rumbelis - iš tiesų mažas vaisius, suaugęs su dideliu apelsinu. Pagrindinė šios rūšies apelsinų tiekėja yra Brazilija.
Moro apelsinai taip pat vadinami raudonaisiais arba kruvinaisiais. Šios rūšies apelsinai taip buvo pavadinti dėl raudono kaip kraujas minkštimo. Tokią spalvą jiems suteikia antocianai - pigmentai, gana dažnai pasitaikantys gėlėse ir vaisiuose, bet nebūdingi citrusiniams. Moro apelsinai yra labai saldūs.
Savybės
Apelsinų sultys - puikus vaistas nuo rėmens. Labai rūgščios sultys, patekusios į skrandį graužiant rėmeniui, tampa šarminės.
Apelsinai padeda pratęsti jaunystę: vaisiuje gausu antioksidantų, neutralizuojančių laisvųjų radikalų (nestabilių deguonies molekulių) poveikį žmogaus organizmui, dėl kurių pirma laiko senstama ir išsivysto kai kurios ligos.
Įrodyta, kad apelsinai padeda kovoti su vėžiu. Valgyti apelsinus naudinga sergant odos, plaučių, krūties, skrandžio ir storosios žarnos vėžiu.
Apelsinų aromatas po šokolado ir vanilės yra mėgstamiausias pasaulyje. Kas prilygs sultingam, saldžiam ir sunokusiam apelsinui!
Kitoks panaudojimas
Pagaliukai iš apelsinmedžio yra naudojami darant manikiūrą ir pedikiūrą. Šiems tikslams naudojamas būtent apelsinmedis, nes jo mediena pagal struktūrą yra gana tanki, bet minkšta. Taigi pagaliukai nesisluoksniuoja ir netraumuoja nagų. Be to, mediena pasižymi antiseptinėmis savybėmis, o tai kaip tik labai naudinga darant manikiūrą.
Apelsinai ir apelsinmedžio žiedai yra meilės simbolis. Jei norite įteikti ypatingą dovaną jums svarbiam ar artimam žmogui, jai meniškai apipavidalinti naudokite apelsinus.
Jamaikoje žmonės valo grindis apelsinų puselėmis. Mechanikai naudoja apelsinus įvairiems tepalams, alyvai ir naftai šalinti. Jei norite sumažinti patiekalo riebumą, tiesiog įpilkite į jį truputį šviežiai spaustų apelsinų sulčių. Jos bus naudingos ir plaunant riebaluotus indus - taip daroma, pavyzdžiui, Afganistane.
Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“