Į Briuselį nuolat besižvalgantys ir kvailiausius Europos nurodymus uoliai vykdantys Lietuvos pareigūnai dzūkus „užkniso“.
Štai 2016 m. birželio 29 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymas Nr.B1-486, kuris vadinasi „Dėl mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“, kurį pasirašė l.e.p. direktorius Deividas Kliučinskas.
Jis palies bene visus Dzūkijoje ir Lietuvoje grybų ir uogų rinkimu užsiimančius arba, tiksliau, prie gyvenimo prisiduriančius iš šio sezoninio verslo.
Įsakymas taikomas visiems, kurie per sezoną pardavė supirkimo punktams arba turguje daugiau kaip 50 kg miško gėrybių - grybų, uogų, sulos ir kt. Galima sakyti, tai liečia visus, kurie uogauja ir grybauja tam, kad kaip nors pragyventų Lietuvoje.
Taigi dabar visi klausykite.
II skyrius - „Reikalavimai pirminius produktus tvarkantiems asmenims“:
7. Pirminius produktus tvarkantys asmenys turi būti pasitikrinę sveikatą Lietuvos Respublikos sveikatos ministerijos nustatyta tvarka ir būti išklausę privalomuosius higienos įgūdžių mokymo kursus.
8. Sergantiems ir esantiems nešiotojais ligų, kurios gali būti perduodamos per maistą, asmenims draudžiama tvarkyti pirminius produktus.
9. Gamintojai turi turėti žurnalus (Reikalavimų 2 priedas), kuriuose registruotų pagamintų ir pateiktų rinkai produktų kiekius, priemones, kurių buvo imtasi dėl nesaugių ir (ar) nekokybiškų pirminių produktų (sunaikinta, perdirbta ar kt.).
Einam toliau.
III skyrius - „Reikalavimai pirminių produktų tvarkymo patalpoms ir įrangai“. Įsiklausykite, uogautojai ir grybautojai!
12. Pirminės gamybos vietoje turi būti įrengta kriauklė rankoms plauti su tekančiu šiltu ir (ar) šaltu vandeniu. Prie kriauklės turi būti rankų plovimo ir nusausinimo, prireikus - dezinfekavimo priemonių.
15. Pirminiams produktams naudojamos transporto priemonės turi būti sandarios uždaros arba dengtos, sausos ir švarios.
17. Teikiant pirminius produktus mažmeninės prekybos subjektams turi būti užtikrinamas šių produktų atsekamumas ir ženklinimas, atitinkantis teisės aktų reikalavimus.
Tai va, bobute, prisipažink, kurioje Marcinkonių ar Zervynų vietoje rinkai lepeškas, o šie baravykai iš Perlojos ar Merkinės miško? Prašom konkrečiai žemėlapyje nurodyti, kur radai šiuos grybus! O tu, jaunikaiti, kur lendi su savo nesuženklintom mėlynėm ir spanguolėm! Ar neskaitei šio dokumento V skyriaus - „Baigiamosios nuostatos“?
20. Asmenys, pažeidę Reikalavimų nuostatas, atsako teisės aktų nustatyta tvarka.
Štai tau, boba, devintinė, kaip tautoje sakoma.
Šimtus metų dzūkai gyveno miške ir uogavo, ir grybavo sau ir parduoti, bet tokių „stebuklų“ negirdėjo ir neskaitė.
Bet štai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Aurelijos Drumstienės komentaras:
„Kokybei ir saugos reikalavimams užtikrinti netaikome jokių išlygų - negalime rizikuoti visuomenės sveikata. Visi gamintojai privalo užtikrinti, kad rinkai teikiami produktai būtų saugūs ir kokybiški. Europos Komisija, peržiūrėjusi VMVT parengtus reikalavimus, juos labai gerai įvertino ir pritarė jų taikymui.“
Tai štai, „svolačiai“ Dzūkijos grybautojai ir uogautojai, atėjo galas jūsų savivalei. Tiek metų savo uogom ir grybais nuodijat save, visą Lietuvą ir Europą!