Žemės riešutai arba arachisai nėra riešutai, kaip paprastai manoma, o daržovė. „Riešutėliai“ yra vienmečio ankštinio augalo, augančio šiltame ir drėgname klimate, vaisiai.
Žemės riešutuose yra daugybė organizmui naudingų medžiagų, pavyzdžiui, geros kokybės riebalų, kurie sudaro kone pusę jų masės. Todėl jie yra tokie kaloringi - 551 kcal/100 g. Be to, juose yra lengvai pasisavinamų baltymų, todėl žemės riešutai dažnai rekomenduojami valgyti sergant sunkiomis ligomis arba labai išsekus. Taip pat žemės riešutuose yra įvairių vitaminų, daugiausia PP, veikiančio medžiagų apykaitos procesus ir nervų sistemą. Norint patenkinti šio vitamino poreikį, užtenka per dieną suvalgyti 100 g riešutų. Taip pat žemės riešutuose yra vitamino C ir šiek tiek B1 ir B2. Iš mikro- ir makroelementų, esančių žemės riešutuose, pirmauja kalis. Todėl žemės riešutai naudingi širdies ligų profilaktikai, fiziniam aktyvumui didinti, taip pat vandens bei rūgščių ir šarmų pusiausvyrai organizme reguliuoti. Be to, riešutuose gausu kalcio, fosforo, geležies, magnio ir natrio. Be viso to, dar naudingų savybių žemės riešutams suteikia juose esantys antioksidantai - polifenoliai, kurie apsaugo organizmo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, kartu lėtindami senėjimo procesus.
Remiantis tyrimų rezultatais, pagal gebėjimą veikti senėjimo procesus bei naudingumą piktybinių auglių ir širdies ligų profilaktikai žemės riešutai lyginami su žemuogėmis ir gervuogėmis. Jie naudingi sergant gastritu ir opalige, normalizuoja kraujodaros procesus ir gerina atmintį.
Žemės riešutai valgomi tiek žali, tiek kepti. Bet kad neprarastų naudingųjų savybių, jie apkepinami ant mažos ugnies be augalinių riebalų. Kadangi žemės riešutai - kaloringas produktas, norintiems nepriauginti antsvorio jų nerekomenduojama valgyti vakare. Maistingiems ir vitaminingiems pusryčiams tiks arachisų pasta. Jos galima nusipirkti arba pasigaminti patiems: sausi pakepinti žemės riešutai virtuvės kombaine sumaišomi su trupučiu druskos. Dėl skonio galima įdėti truputį medaus. Žemės riešutų aliejų galima naudoti kaip baktericidinį ir žaizdų gijimą spartinantį vaistą gydant egzemas, pūlingas žaizdas ir pūslelinę.
Nors žemės riešutai naudingi, juos vartoti reikia atsargiai. Dideli šio produkto kiekiai gali pakenkti: sulėtinti organizmo reprodukcinę brandą, taip pat pakenkti širdies ir kraujagyslių sistemai bei kepenų funkcijai, nes jų sudėtyje yra gan nuodingos eruko rūgšties, kuri iš organizmo beveik nepasišalina. Taip pat dėl didelio kaloringumo žemės riešutų nerekomenduojama valgyti esant medžiagų apykaitos procesų sutrikimams ir antsvoriui. Be to, žemės riešutai nerekomenduotini žmonėms, linkusiems į alergijas, jais piktnaudžiaujant gali sutrikti virškinimo sistemos darbas, skaudėti pilvą ir pabrinkti burnos gleivinė.
Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“