Visi žino, kad valgyti medų - sveika. Prisiminkime, kokiomis dar naudingomis savybėmis pasižymi natūralus bičių medus.
1. Medus yra paprasčiausias ir, ko gera, populiariausias vaistas peršalimo ir gerklės ligoms gydyti. Stiklinė pieno su medumi - ši vaistą nuo peršalimo daugelis prisimena nuo vaikystės. Medus ramina sudirgusią gleivinę ir slopina kosulį.
2. Natūralus medus pasižymi stipriu antiseptiniu, nuo bakterijų ir grybelio apsaugančiu poveikiu, todėl jį galima naudoti žaizdoms ir nudegimams gydyti. Užgydyti bet kokią žaizdą bus lengviau, ją praplaunant medaus tirpalu, naudojant specialius medaus pleistrus.
3. „Medus stiprina silpną širdį, silpnas smegenis ir silpną pilvą“, - tai indų išmintis. Meduje gausu geležies ir vario, nuo kurių priklauso hemoglobino kiekis kraujyje, todėl medus stiprina širdį. Be to, meduje yra daug fermentų, būtinų normaliam virškinimui.
4. Medų mėgsta ir sportininkai. Jau senovėje, kai vykdavo olimpinės žaidynės, daugelis atletų laikydavosi dietų, kurių svarbi sudedamoji dalis buvo medus. Sportininkams medus būtinas tonusui palaikyti, nes jis suteikia energijos ir jėgų.
5. Merginoms smaližėms tikriausiai bus malonu sužinoti, kad medus - puiki priemonė norinčioms suliesėti. Mat jo struktūra yra priešinga riebalų struktūrai, todėl jis skaido riebalus. Stiklinė vandens su ištirpintu jame šaukštu medaus ir keliais lašais citrinos sulčių padės išsaugoti gražias figūros linijas.
6. Medus taip pat yra puikūs raminamieji. Jei prieš miegą suvalgysite šaukštą medaus, rezultato nereikės ilgai laukti. Medus padės atsikratyti įtampos ir nesunkiai užmigti.
7. Medus - puiki kosmetikos priemonė. Medaus kaukės suteikia veido odai sveiką spalvą, glotnumą ir elastingumą. Esmė - propolis (bičių pikis), kuris pasižymi baktericidinėmis savybėmis, jame yra vitaminų B1, B2, E, C ir provitamino A, taip pat mikroelementų, dalyvaujančių medžiagų apykaitos ir kituose organizmo biocheminiuose procesuose, kurie spartina kai kurių ligų gydymą ir pasižymi jauninančiomis savybėmis.
Parengta pagal dienraštį „Respublika“