respublika.lt

Mažiau yra daugiau – kiek reiktų valgyti riebalų, druskos, cukraus

2022 vasario 17 13:27:50
„Publicum" info

Esame įpratę manyti, kad druska, cukrus ir riebalai yra didžiausi mūsų priešai, bet iš tiesų be šių produktų organizmas negebėtų tinkamai funkcionuoti. Kita vertus, per didelis jų vartojimas gali sukelti rimtų problemų. Taigi, norėdami būti sveiki, privalome atrasti balansą ir išmokti tinkamai įtraukti druską, cukrų bei riebalus į savo mitybą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai daug dėmesio skiria sveikesniems maisto produktams, populiarėja ekologiško maisto kategorija.

×
nuotr. 1 nuotr.
Maisto produktai. Asociatyvi pixabay nuotr.

 

„Pastebime, kad sveikatingumo tendencijas perimančių tinklo pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ekologiškas maistas: nuo pieno, mėsos iki saldumynų ir netgi gėrimų. Populiariausios prekės yra ekologiška varškė, natūralus jogurtas, vištų kiaušiniai, viso grūdo duona. Be to, pirkėjai renkasi ir desertus, kuriuose yra mažiau cukraus, nėra laktozės ar glitimo. Esame paruošę platų asortimentą kiekvieno skoniui", - teigia V. Budrienė.

„Iki" atstovė, Vilma Juodkazienė, sako, kad sveika mityba priklauso nuo to, ar žmogus suvartoja jam būtinų maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, skaidulų bei įvairių vitaminų, todėl norint užtikrinti subalansuotą mitybą reikia valgyti kuo įvairesnį maistą.

Be to, svarbu nepamiršti skaityti etikečių, sekti perkamų produktų sudėtį, kad žinotume suvartojamą druskos, cukraus, riebalų kiekį. V. Juodkazienė dalijasi ir keliais įdomiais faktais apie šias maisto produktų sudedamąsias dalis: kiek ko reikėtų suvartoti, o ko - privengti.

Riebalai. Ko gero, yra patys nemėgstamiausi iš visų šių trijų produktų, tačiau jie itin svarbūs tinkamam organizmo funkcionavimui. Be abejo, privalome nemaišyti gerųjų ir blogųjų riebalų. Gerieji riebalai, dar žinomi kaip polinesočiosios riebalų rūgštys, padeda užtikrinti tinkamą širdies ir kraujagyslių sistemos funkcionavimą ir sumažina šios sistemos ligų tikimybę.

Šių riebalų randama riešutuose, augaliniuose aliejuose, mėsoje, žuvyje ir kai kuriuose vaisiuose, pavyzdžiui, avokaduose. Vis dėlto blogųjų riebalų - transriebalų ir sočiųjų riebalų rūgščių - iš tiesų derėtų privengti, nes vartojami dideliais kiekiais, jie gali pakenkti sveikatai. Per didelis blogųjų riebalų vartojimas didina blogojo ir mažina gerojo cholesterolio kiekį kraujyje, kai kuriais atvejais gali sukelti uždegiminius procesus, paskatinti širdies ligas ar sukelti diabetą.

Druska. Ji sudaryta iš dviejų mineralų - natrio ir chlorido. Tiesa, kai kuriose druskose pasitaiko ir kalcio, kalio, cinko bei geležies pėdsakų. Visi šie mineralai yra svarbūs elektrolitai, kurie padeda reguliuoti skysčius, neurotransmisiją - nervinių impulsų perdavimo procesus, užtikrina tinkamą raumenų funkcijos veikimą.

Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvartoti 6 gramus, kitaip tariant - vieną arbatinį šaukštelį druskos, kad padėtume organizmui tinkamai funkcionuoti.

Sūrių produktų mėgėjai druskos neretai suvartoja daugiau, tačiau vienkartinis ar laikinas rekomenduojamo kiekio viršijimas dar nereiškia, kad žmogus iškart susidurs su sveikatos problemomis. Mūsų organizmas, gavęs per daug natrio, iškart reaguoja, siekdamas išlaikyti šio mineralo ir skysčių organizme balansą - štai kodėl po sūraus maisto taip kankina nenumalšinamas troškulys ir norisi gerti daug vandens.

Tokiu būdu natrio kiekis organizme subalansuojamas ir grėsmės, galima sakyti, nebėra. Žinoma, ilgalaikis vartojamo druskos kiekio viršijimas gali išbalansuoti organizmą ir turėti neigiamų pasekmių širdies bei kraujagyslių sistemai.

Cukrus. Kaip ir daugelis kitų angliavandenių, cukrūs yra svarbi kasdienės mitybos dalis. Jis suteikia mums energijos ir jėgų, reikalingų kasdienėms funkcijoms atlikti. Vis dėlto ne visi cukrūs vienodi. Organizmui reikalingi natūralūs cukrūs - tie, kuriuos gauname iš vaisių ar daržovių, o štai rafinuotų ar perdirbtų, tokių kaip mums įprastas baltas cukrus, suteikiantis tik laikinos energijos, reikėtų vengti.

Per didelis tokio cukraus vartojimas yra viena iš pagrindinių nutukimo priežasčių. Būtent fruktozė, kurios yra perdirbtuose maisto produktuose, skatina alkio jausmą, be to, sutrikdo leptino hormono, reguliuojančio sotumo jausmą, funkciją, taigi, nuolat jaučiamės alkani ir negalime sustoti valgyti. Per dideli rafinuoto cukraus kiekiai siejami ir su širdies ligomis bei odos ląstelių senėjimo procesų greitėjimu.

Visgi, kaip teigia „Iki" atstovė, nė vieno iš minėtų produktų visiškai pašalinti iš mitybos negalima. Vienintelis dalykas, kurį turime padaryti, tai išmokti palaikyti šių produktų suvartojamo kiekio balansą. Dėl to rekomenduojame kur kas dažniau gamintis maistą namuose, kad cukraus, druskos ir riebalų kiekio kontrolę turėtumėte savose rankose.

Stenkitės atsisakyti riebios mėsos, ja lepinkitės tik retkarčiais ir dažniau rinkitės liesesnę vištieną ar kalakutieną. Maistą dažniau kepkite orkaitėje, o ne keptuvėje, o jei kepate aliejuje, naudokite nedidelį šlakelį augalinio, geriausia alyvuogių, aliejaus. Įpraskite kavą ir arbatą gerti be cukraus, o druską į patiekalus berkite tik pačioje gamybos pabaigoje - iš anksto pasūdytas maistas terminio apdorojimo metu praranda savo skonį, todėl vis norisi įdėti daugiau prieskonių.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
  • MODELIS: Vyriausybei svarstant antrąjį šių metų pusmetį keisti valstybės kompensacijų gyventojams už elektrą modelį, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius sako, jog efektyviausia būtų jas mokėti už dalį suvartotos elektros – iki 100 ar 150 kilovatvalandžių (kWh) per mėnesį.
  • REGULIAVIMAS: Lietuvoje galiojantis teisinis reguliavimas, numatantis galimybę visus viešajame konkurse dalyvavusius konsorciumo partnerius automatiškai įtraukti į „juodąjį sąrašą“, jei partnerių grupė neįvykdė sutarties, prieštarauja Europos Sąjungos viešųjų pirkimų direktyvai, nusprendė Europos Sąjungos Teisingumo Teismas.
  • TURINYS: Lietuvos radijo ir televizijos komisija priėmė sprendimus dėl keturių interneto svetainių kopijų bei vienos pirminės svetainės blokavimo, kuriose neteisėtai viešai skelbiamas autorių teisių saugomas turinys.
  • LĖŠOS: Valstybinė energetikos reguliavimo taryba pirmąjį metų pusmetį turėtų išsiaiškinti, kaip nepriklausomi elektros tiekėjai panaudojo iš valstybės biudžeto gautas lėšas kainoms vartotojams sušvelninti.
  • NAFTA: Lietuvos naftos perdirbimo gamyklą valdanti Lenkijos energetikos grupė „Orlen“ nutraukia sutartį su didžiausia Rusijos naftos eksportuoja – Kremliaus kontroliuojama „Rosneft“.
  • RINKIMAI: Vyriausioji rinkimų komisija įpareigota persvarstyti savo sprendimą, kuriuo iš savivaldos rinkimų pašalinti 35 Lietuvos žaliųjų partijos kandidatai, neteisingai užpildę pareiškinius dokumentus.
  • LAIVAS: Ketvirtadienį Klaipėdos uoste laukiama atvykstant JAV „Arleigh Burke“ klasės kovos laivų-minų naikintojų karinio laivo „USS Roosevelt“ (DDG 80).
  • REAGENTAI: Dėl galimo piktnaudžiavimo teisiamas buvęs Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos vadovas Šarūnas Narbutas sako, jog derėdamasis dėl COVID-19 reagentų pirkimo veikė ne kaip Sveikatos apsaugos ministerijos pasitelktas nepriklausomas ekspertas ar Vyriausybės įgaliotas asmuo.
  • KOMPENSACIJA: Nuo praeitų metų balandžio mėnesio būstų ir kitų tinkamų gyventi patalpų savininkai ar verslo atstovai, kurie apgyvendino žmones, bėgančius nuo karo Ukrainoje, iš viso 2022 metais išmokėta 9 mln. 547 tūkst. kompensacijų už būsto ukrainiečiams suteikimą.
  • STIPENDIJA: Įsigaliojus naujai Sporto įstatymo redakcijai, valstybės stipendijos skirtos trečdaliu daugiau sportininkų, pranešė Nacionalinė sporto agentūra.
Daugiau

Dienos klausimas

Ar pedofilijos skandalas pakeitė jūsų požiūrį į Seimą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar laikysitės astrologų rekomendacijų 2023 metams?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti
Šiandien Rytoj   Poryt

 

   

-3 +2 C

-1 +1 C

 

-8 -1 C

-1 +2 C

-3 +1 C

 

-5 +1 C

0-5 m/s

0-5 m/s

 

0-5 m/s