Regis, toks įprastas produktas - kefyras, o iš tiesų šis gardus pieno produktas slepia begalę paslapčių ir mįslių - ir malonių, ir pavojingų. Kad sužinotume, kur kefyras draugas, o kur - priešas, atskleiskime jo paslapties skraistę.
1 paslaptis- kilmingoji
Kefyras nuo seno laikomas sveikatos ir žvalumo gėrimu. Jo tėvynė, manoma, yra Pietų Osetija. Šiaurės Kaukaze gyvavo paprotys, pagal kurį kefyro, vadinto „dangaus dovana“, gamybos paslaptis buvo itin saugoma ir išduoti ją užsieniečiui buvo prilyginama valstybės išdavystei. Todėl po šalį klajoję užsieniečiai galėjo iki valios mėgautis šiuo stebuklingu gėrimu ir įvertinti nepaprastą jo poveikį, tačiau sužinoti jo paslaptį nebuvo jokių šansų.
Įstabaus pieno produkto šlovė nuvilnijo toli už Šiaurės Kaukazo ribų. 1867 m. viename Rusijos medicinos žurnale buvo išspausdintas pirmasis kefyro aprašymas. Rašytiniuose šaltiniuose minima, kad 1907 m. pieno pramonės magnatas Balandinas įdiegė pirmąją kefyro gamybos technologiją Rusijoje. Tiesa, iki šiol niekam nėra žinoma, kaip pas jį atsirado paslaptingasis „kefyro grybelis“.
2 paslaptis - sveikoji
Kefyras gaminamas pieną rauginant vadinamuoju kefyro grybeliu. Šis grybelis - ne kas kita, kaip įvairių mikroorganizmų, tarp jų ir mieliagrybio, junginys. Naudingosios kefyro savybės yra vertinamos daugelio jo mėgėjų - juk teigiamu poveikiu žarnynui jis lenkia daugumą kitų pieno produktų. Be to, jis malonaus skonio, šiek tiek putoja ir veikia gaivinamai. Jis rekomenduojamas norint suliesėti, nes organizmas puikiai pasisavina kefyre esančias maistingąsias medžiagas ir jas lengvai suvirškina, norint atgauti jėgas, sergant mažakraujyste, taip pat kenčiant nuo skrandžio ir žarnyno sutrikimų.
Tačiau svarbiausia kefyro savybė - jis puikus probiotikas, t.y. teigiamai veikia žarnyno mikroflorą: kovoja su infekcijomis ir padeda esant disbakteriozei. Be to, nuolat vartojant kefyrą didėja organizmo atsparumas infekcijoms, stiprinamas imunitetas.
Kefyrą puikiai toleruoja organizmas. Jei žmogus alergiškas laktozei ir pieno produktų vartoti negali, jam rekomenduojamas kefyras. Kefyras nesukelia jokių alerginių reakcijų, todėl jis ypač rekomenduotinas vaikams, pagyvenusiems, taip pat sveikstantiems po ligos žmonėms. Nustatytas teigiamas kefyro poveikis žmonių, kenčiančių nuo chroniško nuovargio sindromo, savijautai. Sutrikus miegui, esant neurotiniams sutrikimams kaip būtinas dienos raciono produktas skiriamas būtent kefyras, nes, be jau išvardytų teigiamų savybių, jis veikia raminamai.
3 paslaptis - pavojingoji
Ypatingą vietą kefyras užima vaikų maitinime. Pediatrai šį produktą rekomenduoja vaikams nuo 7-8 mėn. Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais jis nerekomenduojamas, nes labai skiriasi nuo motinos pieno ir adaptuotų mišinių.
Pirma, kefyre yra daug „grubaus“ baltymo kazeino, kurį naujagimio organizmui sunku pasisavinti ir kurio aminorūgščių sudėtis nesubalansuota.
Antra, kefyro riebalinė sudėtis nepakankamai įvairi, be to, riebiųjų rūgščių santykis šiame produkte netinkamas naujagimio žarnyno fiziologijai.
Trečia, kefyro angliavandeniai visiškai nepanašūs į motinos pieno ar mišinėlių angliavandenius. Galiausiai, turint omenyje, kad kefyre mineralinių druskų yra žymiai daugiau nei motinos piene, kūdikio virškinimo sistemai tenka tiesiog neįveikiamas krūvis.
Nepaisydamos išvardytų argumentų, jaunos mamos šį produktą neretai naudoja maitindamos vos 3 mėn. mažylius, o neretai ir anksčiau. Tokiomis aplinkybėmis kūdikio organizmas ne visada pakelia tokį krūvį. To rezultatas - rimti virškinamojo trakto ir kepenų veiklos sutrikimai. Be to, kūdikių maitinimas kefyru gali tapti anemijos (mažakraujystės) priežastimi.
4 paslaptis - aktualioji
Neriebus kefyras veikia kaip diuretikas. Būtent dėl šios priežasties manoma, kad jis naudingas žmonėms, kenčiantiems nuo antsvorio. Kefyro dieta itin aktuali prieš artėjančias šventes, jei pageidaujate atsikratyti nereikalingų kilogramų. Yra keli kefyrinės dietos variantai. Tai ir monokefyrinė dieta, kai 1-1,5 l kefyro išgeriama vienodais laiko tarpais per penkis šešis kartus, ir kefyras kartu su vaisiais ir daržovėmis, o taip pat su kitais maisto produktais.
Tačiau geriausia - įprasti kasdien išgerti bent po stiklinę kefyro. Mėgaukitės „dangaus dovanos“ teikiamais malonumais. Būsite žvalūs, geros nuotaikos, sveiki ir laimingi.
Pagal užsienio spaudą