Moksliniais tyrimais įrodyta, kad pomidoruose ir jų produktuose esantys mikroelementai ne tik mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, ateroskleroze, bet ir saugo nuo vėžio.
Prieš dešimtmetį atrastas likopenas yra natūralus antioksidantas, kurio yra pomidoruose ir kuris slopina mažo tankio lipoproteinų oksidaciją. Antioksidantai skatina ląstelių atsinaujinimą ir neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia ląsteles.
Nauda moksliškai įrodyta
Harvardo universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad pomidoruose esantis likopenas mažina riziką susirgti prostatos vėžiu. Mokslininkai šešerius metus tyrė daugiau nei 47 tūkst. 40-75 metų vyrų maitinimosi įpročius. Per tyrimą buvo atrasta, kad likopenas, kurio yra pomidorų sultyse, pomidoruose ir pomidorų padaže, mažina tikimybę susirgti vėžiu.
Nustatyta, kad 10 kartų per savaitę vartojant pomidorų produktus rizika susirgti vėžiu sumažėja net 34 proc.
Vokietijos mitybos medicinos instituto mokslininkai taip pat teigia, kad vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, jog didesnė likopeno koncentracija organizme mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Neseniai per tyrimą buvo nustatyta, kad žmonės, kurių organizme yra likopeno, du kartus rečiau patiria širdies smūgį.
Daugelis klinikinių tyrimų parodė, kad likopenas mažina prostatos, plaučių, krūties, gimdos kaklelio ir skrandžio vėžio riziką.
Sultyse likopeno daugiau
Likopenas yra pigmentas, kuris suteikia natūralią spalvą vaisiams ir daržovėms. Šio elemento natūraliai nėra žmogaus organizme. Tačiau jo yra daugelyje raudonos spalvos vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, arbūzuose, raudonuosiuose greipfrutuose. Vis dėlto daugiausia likopeno randama pomidorų sultyse ir pomidorų produktuose.
Likopenas lengvai tirpsta riebaluose, tad pakaktų įlašinti keletą aliejaus lašelių į sultis, ir organizmas geriau pasisavintų šį elementą.
Likopeną pasisavinti yra daug kartų geriau iš pomidorų sulčių ir pomidorų padažo nei iš šviežių pomidorų. Mat kaitinamas aukštoje temperatūroje likopenas visiškai išsiskiria ir tuomet organizmas jį gali daug geriau pasisavinti.
Rekomenduojama per dieną suvartoti iki 6 miligramų likopeno. Beje, stiklinėje pomidorų sulčių yra 20 mg likopeno, o 125 g šviežių pomidorų turi tik 4 mg likopeno.
Vitaminai ir maistinės skaidulos
Mitybos specialistai teigia, kad pomidoruose yra vitamino C, mineralinių medžiagų, pvz., kalio. Šis elementas būtinas organizmo skysčių apykaitai, daugeliui fermentinių procesų, aktyvina sekrecinę endokrininių liaukų veiklą. Kalis pasižymi kraujospūdį mažinančiu poveikiu. Kai trūksta kalio, gali būti juntamas raumenų silpnumas, didėti kraujospūdis, sutrikti širdies veikla.
Pomidorų sultyse yra daugiau mineralinių medžiagų ir perpus mažiau kalorijų nei vaisių sultyse. Todėl šios sultys rekomenduotinos ne tik besilaikantiems dietos, bet ir vaikams, nes jos nesukelia dantų ėduonies.
Kadangi pomidorų sultys yra tirštos, jose yra pektininių medžiagų, maistinių skaidulų, kurios reikalingos žarnyno veiklai ir natūraliai mikroflorai palaikyti. Pektininės medžiagos turi ir detoksikuojantį poveikį, pavyzdžiui, padeda pašalinti virškinamajame trakte besikaupiančius sunkiuosius metalus. Maistinės skaidulos mažina cholesterolio koncentraciją, jungia cholesterolį ir sočiuosius riebalus, todėl mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
Likopeno šaltiniai
Pomidorų sriuba 200 ml 24,8 mg
Pomidorų sultys 200 ml 20,1 mg
Pomidorų padažas 100 ml 19,4 mg
Konservuoti pomidorai 100 ml 11,8 mg
Arbūzas 200 ml 7,8 mg
Kečupas 2 arbatiniai šaukštai 5,1 mg
Vidutinio dydžio šviežias pomidoras 3,7 mg
Raudonas greipfrutas 100 ml 1,8 mg
Šaltinis: “USDA/NCC Carotenoid Database for U.S. Foods”
Parengta pagal dienraštį "Respublika"