Mandarinų tėvynė - Kinija. Pasakojama, kad šie vaisiai taip buvo pavadinti kinų valdininkų - mandarinų garbei, mat šie citrusiniai ilgai buvo auginami tik šių garbingų žmonių soduose. Yra per 50 rūšių mandarinų, jie skiriasi skoniu, forma ir spalva. Esama net dekoratyvinių. Bet net ir įvairiausių rūšių mandarinai svarbiausiomis savybėmis - panašūs. Mandarine yra tik apie 40 kalorijų, 1,5 g ląstelienos ir gausybė galingų bioflavonoidų. Ir dar tiek pat vitamino C, kiek visame apelsine, o vitamino A mandarine yra tris kartus daugiau negu apelsine.
Mandarinai yra naudingi gražiai šypsenai. Niujorko valstybinio universiteto mokslininkai įrodė, kad žmonės, negaunantys kasdieninės vitamino C dozės, daug dažniau serga gingivitu - liga, kai ištinsta ir kraujuoja dantenos (dantenų uždegimas). Mandarinai - puikus būdas papildyti vitaminų atsargas, tik pavalgę paskalaukite burną, kad nuo dantų emalio nuplautumėte rūgštį.
Mandarinai naudingi akims. Senatvinė makulos degeneracija, kaip ir katarakta, yra pagrindinė priežastis, dėl kurios regėjimo netenka vyresni kaip 60 metų žmonės. Gaunant vitaminų C ir A, kurių gausu mandarinuose, šių ligų vystymasis lėtėja ir net sustoja. Svarbi pastaba: ilgai nelaikykite nuluptų mandarinų šviesoje ir jų nekaitinkite, nes šiluma ir šviesa ardo vitaminą C.
Mandarinai stiprina kaulus. Taftso universitete atlikti tyrimai rodo, kad bandymuose dalyvavusių asmenų kaulų audinio tankis padidėjo, kai jie gavo daugiau vitamino C ir kalio kaip tik tokia proporcija kaip mandarinuose. Vadinasi, jiems negresia kaulų lūžiai.
Mandarinai naudingi odai. Galingi antioksidantai naikina laisvuosius radikalus - pagrindinius senėjimo ir raukšlių susidarymo kaltininkus. Specialistai rekomenduoja ne tik valgyti mandarinų, bet ir pasidaryti paprastą, bet veiksmingą kaukę: sumaišykite šaukštą nesaldaus jogurto, arbatinį šaukštelį medaus ir 3-4 mandarino skiltelių sultis. Šią kaukę užtepkite ant veido ir kaklo, palaikykite 10-15 minučių, o paskui nuplaukite ir pasitepkite įprastu drėkinamuoju kremu.
Antioksidantai ne tik stimuliuoja naujo kolageno ir elastino gamybą, jie taip pat apsaugo nuo naujų raukšlių susidarymo. Kaip žinoma, raukšlių atsiranda todėl, kad odos karkasą iš kolageno ir elastino pažeidžia laisvieji radikalai. Mandarinuose esantys antioksidantai naikina šias agresyvias molekules, užkirsdami kelią odos plonėjimui ir dehidratacijai ir neleisdami susidaryti naujoms raukšlėms.
Mandarinai padeda geriau pasisavinti geležį, nes mandarino vitaminai veikia su maistu gaunamos geležies jonus. O geležis yra nepaprastai svarbi gerai savijautai. Geležies trūkumas - tai liga, kuri vadinama anemija (mažakraujyste). Ir net dėl nedidelio geležies trūkumo po akimis susidaro tamsūs ratilai.
Mandarinai gerina plaukų būklę. Geras geležies pasisavinimas yra nepaprastai svarbus ir sveikai plaukų išvaizdai. O tai, savo ruožtu, svarbu nuotaikai. Jeilio universiteto specialistų atliktų tyrimų duomenimis, prasta plaukų išvaizda smarkiai veikia mūsų savivertę ir sukelia „socialinio nesaugumo“ jausmą. Mandarinuose esantis vitaminas B12 spartina plaukų augimą, stabdo slinkimą ir žilimą. Į kai kurias brangias plaukų priežiūros priemones dedama mandarinų ekstrakto. Bet vis dėlto geriau veikti iš vidaus. Mandarinuose esantis vitaminas A odą drėkina iš vidaus, taip pat reguliuoja odos riebalų išskyrimą.
Mandarinai gerina nuotaiką. Mandarinų kvapas slopina stresą, nerimą ir suteikia optimizmo bei ramybės jausmą. Tai tiksliai nustatyta Majo klinikos mokslo tyrimų centre.
Mandarinai stiprina imunitetą. Vitaminas C iš mandarinų, kitaip nei sintetinis iš vaistinės, stipriai veikia imuninę sistemą ir padeda atlaikyti peršalimo virusų puolimą.
Mandarinai gerina virškinimą. Vitaminas A padeda žarnynui pasisavinti maisto medžiagas, be to, organizmui tai yra geras vandens šaltinis.
Mandarinai naudingi raumenims. Juose gausu kalio (nors ir mažiau nei bananuose). 115 miligramų kalio, esančio viename mandarine, užtenka, kad raumenų audinys atsigautų po fizinio krūvio ir geriau augtų.
Vakarų Ontarijo universiteto mokslininkų nuomone, pagrindinis mandarino „koziris“ - flavonoidas nobiletinas. Moksliškai įrodyta, kad šis galingas flavonoidas padeda apsisaugoti nuo antrojo tipo diabeto ir užkirsti kelią riebalų kaupimuisi (ypač kepenyse). Be cukrinio diabeto profilaktikos, nobiletinas apsaugo nuo aterosklerozės, kuri yra širdies ligų priežastis.
Mandarinas mažina insulto riziką. Be nobiletino, mandarinuose taip pat yra užtektinai kalio kraujagyslėms apsaugoti. Atliekant tyrimą, kuriame dalyvavo 69 tūkst. (!) žmonių, nustatyta, kad moterims, kurios valgė daug citrusinių, trombozės rizika buvo 19 proc. mažesnė, o būtent trombozė dažnai ir sukelia insultus.
Mandarinai naudingi kraujo ląstelėms. Mandarine yra beveik 20 mg folatų - natūralios formos folio rūgšties. Šis svarbus junginys padeda atkurti DNR, t.y. „suremontuoti“ pažeistą ląstelės paveldimąją medžiagą, ir sveikai augti organizmo audiniams.
Mandarinai mažina vėžio ir kitų rimtų ligų riziką. Aktyvūs junginiai - tangeretinas ir limonoidai - stabdo vėžio ląstelių augimą leukemijos ir krūties vėžio atveju. Kol kas šie tyrimai yra atlikti su ląstelių kultūromis ir gyvūnais, bet informacija vis dėlto teikia vilties.
Mandarinai padeda išlaikyti normalų svorį. Ne paskutinė pagal svarbą mandarinų savybė - juose esanti ląsteliena. Be to, mandarinuose esantys vitaminai trukdo gamintis streso hormonui kortizoliui, kuris skatina organizmą kaupti riebalus.
Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“