respublika.lt

Gerasis ir blogasis cholesterolis

(0)
Publikuota: 2018 rugsėjo 26 08:29:55, „Laisvalaikio“ inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Geras miegas ir mokėjimas valdyti stresą - puikios procedūros, padedančios išsaugoti jaunystę. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Cholesterolis dažnai apibūdinamas kaip organizmo priešas, nors sveikas jo kiekis yra būtinas mūsų ląstelių statybai, lytiniams hormonams bei vitamino D apykaitai. Svarbu, jog cholesterolio kiekis neviršytų normos - tai vienas iš pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo rizikos veiksnių. Pavojų kelia ir per mažas gerojo cholesterolio kiekis. Kada cholesterolis gali būti geras?

 

Farmacininkė Elvyra Ramaškienė patvirtina, kad blogasis ir gerasis cholesterolis iš tiesų egzistuoja. Gerasis cholesterolis (didelio tankio lipoproteinai) padeda mažinti su žmogaus senėjimu susijusių ligų bei vėžio riziką, blogasis (mažo tankio lipoproteinai) - gaunamas su maistu ir organizmui jo perteklius gali sukelti infarktą ar smegenų insultą.

„Su maistu pasisavinamas per didelis cholesterolio kiekis nusėda ant kraujagyslių sienelių tarsi rūdys vamzdžiuose ir žaloja širdį bei kraujagysles.“ Norint jaustis gerai, svarbu stebėti, kad gerojo cholesterolio netrūktų, o blogojo nebūtų per daug.

Kenčia ir jaunimas

E.Ramaškienė įspėja, jog padidėjęs cholesterolio kiekis nėra tik vyresnio amžiaus žmonių problema. Dėl mitybos įpročių, gyvenimo būdo ar tam tikrų ligų didelė cholesterolio koncentracija gali varginti ir jaunus žmones. Akivaizdžių simptomų žmogus nejaučia, todėl labai svarbu tikrintis.

„Cholesterolio kiekis gali pakilti nėštumo metu ir tai yra natūrali organizmo reakcija. Tačiau reikia tikrintis, kad jis neviršytų normos. Įprastai cholesterolio kiekį rekomenduojama pasitikrinti jau nuo 20 metų. Sulaukus 30-ies, turint antsvorio, valgant riebų maistą ar giminėje esant sergančiųjų kraujotakos ligomis, išsitirti rekomenduojama kasmet“, - sako farmacininkė.

Laiku pastebėjus pavojingus cholesterolio rodiklius ir pakeitus mitybą, taip pat - gyvenimo būdą, galima išvengti rimtų ir pavojingų sveikatos sutrikimų.

Riboti mitybą

Specialistės teigimu, per parą su maistu gaunamo cholesterolio kiekis neturėtų viršyti 300 mg. Žmonėms, kurių cholesterolio kiekis yra padidėjęs, rekomenduojama labai sumažinti prisotintųjų ir transriebalų kiekį, mažiau ar visai nevalgyti riebių mėsos, pieno produktų, vengti pyrago gaminių.

„Daugiausia cholesterolio yra vištų kiaušinių tryniuose, fermentiniame sūryje, galvijų kepenyse, inkstuose, smegenyse, majoneze, žuvies ikruose, unguryje“, - nurodo „Eurovaistinės“ vaistininkė.

Pasak jos, norint sumažinti cholesterolio kiekį, svarbu ne tik mityba - patariama reguliariai mankštintis, išsimiegoti ir atsisakyti rūkymo. Norint išlaikyti sveiką cholesterolio kiekį organizme, labai naudingi ir omega-3, linoleno rūgščių, lecitino papildai. Taip pat patariama vartoti česnakų, imbierų, gudobelių, alyvuogių, ciberžolės, ožragės, kalendros ar gysločio augalinius preparatus.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F

Sekite mus „Google“ naujienose.

Esame Facebook: būk su mumis Facebook

Esame Youtube: būk su mumis Youtube

Esame Telegram: būk su mumis Telegram

Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar dar pasitikite premjeru G.Palucku?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar Donaldas Trumpas padarys Ameriką vėl didžią?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+13 +19 C

+13 +19 C

+13 +17 C

+18 +25 C

+18 +22 C

+15 +20 C

0-5 m/s

0-5 m/s

0-8 m/s