Mėlynių uogos ir jose esantys aktyvūs komponentai. Stiprina tinklainės kapiliarus, saugo akis nuo žalingo aplinkos poveikio, padeda palaikyti tinklainės ir regos nervo mitybą. Mėlynių ekstrakto rekomenduojama profilaktiškai vartoti tiems, kurie daug dirba kompiuteriu, daug skaito, nuolatos vairuoja automobilį.
Karotinoidai ir liuteinas. Šių medžiagų gausu geltonos, raudonos ir oranžinės spalvos vaisiuose ir daržovėse, kiaušinio trynyje, žaliose lapinėse daržovėse, grūduose. Kaupdamosi akies audiniuose, šios medžiagos pristabdo kataraktos, senatvinio aklumo, glaukomos progresavimą, veikia kaip stiprus antioksidantas - neutralizuoja laisvuosius radikalus.
Selenas ir cinkas. Pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu, cinkas padeda pasisavinti vitaminą A, o šis apsaugo nuo regėjimo pablogėjimo tamsiuoju paros metu. Pagrindinis seleno šaltinis yra grūdai ir mėsa. Jei dirvožemis stipriai tręšiamas, natūralu, kad seleno jame mažėja, vadinasi, kartu mažėja ir grūduose. Siekiant užtikrinti pakankamą šio elemento kiekį organizme, kartkartėmis rekomenduojama jo vartoti papildomai. Natūralus cinko šaltinis yra mėsa, sūris, kruopos, pupos, riešutai, kava, arbata. Nemažai cinko yra kalakutienoje, vėžiagyviuose bei moliuskuose (austrėse, krevetėse, omaruose), kiaušiniuose.
Antioksidantai vitaminas E ir vitaminas C. Būtini akies gleivių gamybai, palaiko akies drėgmę, lėtina senėjimą. Vitaminą E rekomenduojama vartoti valgio metu (kad organizmas šį elementą įsisavintų geriau, maiste turėtų būti nors truputis riebalų). Natūralus vitamino E šaltinis - kviečių daigai, kukurūzai, riešutai, špinatai, alyvuogės, šparagai, avokadai, kukurūzų, sėmenų, alyvų bei saulėgrąžų aliejus. Vitamino C gausu citrusuose, pomidoruose, bulvėse, kopūstuose, svogūnuose, papajose, brokoliuose, Briuselio kopūstuose, juoduosiuose serbentuose, braškėse, špinatuose, kiviuose, erškėtuogėse.
Vitaminas D. Gerina natūralų regėjimo aštrumą bei stiprumą. Šio mikroelemento gausu žuvų taukuose, ikruose, svieste, įvairiuose sūriuose, mėsoje, kiaušinių trynyje, lašišoje. Žmogaus organizme jis susidaro veikiant saulės spinduliams. Žiemą rekomenduojama jo vartoti papildomai.
Vitaminas A. Padeda akies tinklainei skirti šviesą, tamsą ir spalvas. Daugiausia jo randama žuvų taukuose, svieste, kiaušinio trynyje, taip pat menkių ir jaučių kepenyse, pieno produktuose, morkose, moliūguose, pomidoruose, kopūstuose, špinatuose, brokoliuose ir kitose žaliose daržovėse, abrikosuose.
Vitaminas B2. Reikalingas akių junginei. Per didelis akių jautrumas šviesai gali reikšti vitamino B2 trūkumą. Šio vitamino daugiausia randama lapinėse daržovėse, grikių kruopose, kviečiuose, alaus mielėse, mėsos, žuvies ir pieno produktuose, kiaušiniuose.
Omega-3 riebalų rūgštys. Stabdo akių sausėjimą, reguliuoja akispūdį, neleidžia atsirasti opoms ragenoje.
Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“