JAV žemės ūkio sekretorius, neseniai lankęsis Europoje, išsakė poziciją, kad reikėtų įveikti ES ir JAV skirtumus dėl maisto saugos.
ES į JAV importuoja daugiau žemės ūkio produkcijos nei JAV į Europą. Amerikos prezidentas Donaldas Trampas siekia, kad ES valstybės importuotųsi daugiau JAV produktų. Tačiau maisto saugos skirtumai tarp JAV ir Europos labai skiriasi. Pavyzdžiui, ES, kitaip nei JAV, draudžia mėsą perplauti chloruotu vandeniu, antimikrobiniai plovikliai naudojami plaunant naminių paukščių mėsą. ES griežti ir ženklinimo įstatymai, jei produktas genetiškai modifikuotas, būtina nurodyti tą etiketėje. Tuo metu JAV tai neprivaloma. JAV žemės ūkio sektoriuje naudoja kur kas daugiau pesticidų rūšių ir čia jų ribinės vertės yra didesnės nei ES.
Europarlamentaras Bronis Ropė „Vakaro žinioms“ teigė, kad laikomasi nuostatos, jog įvežama produkcija turi atitikti Europos standartus: „Mes norime kokybiškų produktų, jei mažinsime reikalavimus, valgysime blogus produktus, o to niekas nenori. O Lietuvos žmonės tiems dalykams iš tiesų labai jautrūs. Mums produktų užtenka, mažindami reikalavimus ne visada atpiginsime produktus, o sukrausime kažkam pelnus.“
Pasak B.Ropės, šiuo metu Žaliajame plane kuriama programa „nuo lauko iki stalo“. Tai reiškia, kad bus siekiama kuo labiau sutrumpinti laiką nuo produkto pagaminimo iki patekimo ant vartotojų stalo. „Jeigu kalbame apie CO2 išmetimus į atmosferą, kokia prasmė tuos pačius produktus vežioti iš vieno žemyno į kitą? Juk reikia, kad kuo greičiau, kuo šviežesnė, kokybiškesnė produkcija pakliūtų mums ant stalo“, - sakė jis.
Keletas pavyzdžių, kaip skiriasi ES ir JAV taikomi reikalavimai maisto produktams: įmonėse, gaminančiose kiaušinių gaminius, skirtus JAV rinkai, kiaušiniai turi būti plaunami ir dezinfekuojami, tuo metu pagal ES reikalavimus operacijos prieš kiaušinių daužymą nėra privalomos. JAV leidžiama naudoti ir tam tikras dezinfekavimo priemones, kurios ES yra draudžiamos.
JAV taikomi labai griežti reikalavimai tam tikrų mikroorganizmų atžvilgiu. Pavyzdžiui, JAV paruoštuose vartoti mėsos produktuose negali būti listerijų bakterijų, o štai ES tokiuose produktuose tinkamumo vartoti laikotarpiu yra toleruojamas tam tikras šių bakterijų kiekis.