Tiems, kas galvoja, kad popieriniai gėrimų šiaudeliai yra ekologiški ir saugūs, teks nusivilti, nes belgų mokslininkai nustatė, jog taip nėra. Jų tyrimo rezultatus paskelbė leidinys „Food Additives & Contaminants".
Timo Grofenas ir jo kolegos iš Antverpeno universiteto parduotuvėse ir greitojo maitinimo užkandinėse įsigijo 39 prekių ženklų popierinių, bambukinių, stiklinių, metalinių ir plastikinių šiaudelių. Vėliau laboratorijoje jie ištyrė, kiek pirkinių sudėtyje yra sintetinių chemikatų, pavadinimu perfluoralkilintos ir polifluoralkilintos medžiagos (PFAS).
Šie junginiai, dėl savo stabilumo ir cheminio inertiškumo taip pat gavę „amžinųjų chemikatų" pavadinimą, pasižymi savybe atstumti vandenį, todėl yra naudojami vandens nepraleidžiančių drabužių ar tefloninių keptuvių gamyboje.
T.Grofenas ir jo kolegos nustatė, kad šių junginių yra 90 proc. popierinių, 80 proc. bambukinių ir 75 proc. plastikinių šiaudelių. PFAS buvo rasta ir 40 proc. stiklinių šiaudelių, o štai metaliniuose jų nepasitaikė.
Kadangi egzistuoja tūkstančiai PFAS rūšių, mokslininkai ieškojo 18-os dažniausiai sutinkamų. Dažniausiai buvo randama Stokholmo konvencija uždrausta perfluoroktaninė rūgštis ir labai trumpą anglies grandinę turintys PFAS. Šios medžiagos lengvai tirpsta vandenyje, todėl nesunkiai gali patekti į gėrimą.
Mokslininkų teigimu, pavojaus žmogaus sveikatai šiaudeliai nekelia, kadangi jie naudojami ganėtinai retai, o kenksmingų medžiagų kiekis nėra didelis. Visgi tyrimas rodo, kad popieriniai ir bambukiniai šiaudeliai nėra saugesnė ar ekologiškesnė plastikinių alternatyva.