respublika.lt

2023-2027 metai gali tapti šilčiausiais istorijoje

(78)
Publikuota: 2023 birželio 04 13:50:30, Petras ŠULIAUSKAS
×
nuotr. 1 nuotr.
Asociatyvi EPA-ELTA nuotr.

Penkerių metų laikotarpis nuo 2023 iki 2027 metų, 98 proc. tikimybe, gali būti šilčiausias per visą orų ir klimato stebėjimo istoriją. Tai lems atmosferoje susikaupusios, šiltnamio efektą skatinančios, dujos ir gamtinis reiškinys El Ninjo. Tokios prognozės pateiktos neseniai paskelbtame specializuotos JTO įstaigos - Pasaulinės meteorologijos organizacijos (PMO) - pranešime.

 

 

„Egzistuoja 98 proc. tikimybė to, kad bent vieni metai iš artimiausių penkių ir visas penkmetis bendrai taps šilčiausi per visą stebėjimų istoriją", - pažymėjo PMO. Taip pat organizacija konstatavo, kad išlieka 66 proc. tikimybė to, jog bent vienerius metus per minėtą laikotarpį Žemės paviršiaus temperatūra bus 1,5 C laipsnio didesnė negu ikiindustrinėje epochoje. Pranešime teigiama, kad rekordines temperatūras lems į atmosferą patekusios šilumą sulaikančios dujos ir gamtinis reiškinys El Ninjo.

Generalinis PMO sekretorius Peteris Talas (Petteri Taalas) paaiškino, kad kylanti temperatūra stipriai paveiks sveikatą, maisto saugumą, vandens išteklių valdymą ir mus supančią aplinką, todėl tokiai situacijai reikia tinkamai pasiruošti.

Kiek anksčiau paskelbtoje PMO ataskaitoje buvo nurodyta, kad savo šildančiu poveikiu garsėjantis gamtinis reiškinys El Ninjo antrame šių metų pusmetyje gali pakeisti pastaruosius trejus metus įtaką Žemės klimatui dariusį priešingą reiškinį La Ninja.

 

 

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
8
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (78)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s