Prasidėjus paskutiniam kalendorinės vasaros mėnesiui vienoje iš pagrindinių sostinės turgaviečių - Halės turguje apstu gėrybių. Kainas, anot prekybininkų, diktuoja ne tik didieji prekybos centrai, bet ir įvežtinė produkcija iš kaimyninės Lenkijos. Pardavėjai sutinka, kad eiliniam pirkėjui kaina yra svarbiausias prioritetas.
"Kaina svarbiausia žmogui. Svarbu, kad pigiau", - naujienų agentūros ELTA korespondentei, penktadienio rytą apsilankiusiai, Halės turgavietėje, prisipažino šviežia mėsa prekiaujanti ponia Danuta.
Tačiau kai kurie sutikti pirkėjai neslėpė vertinantys natūralumą ir prioritetus teikią ekologiškai, lietuviškai produkcijai.
"Parduotuvėse - tik chemija", - teigia jie.
Halės turgavietės šviežios mėsos skyriuje - daugiausia lietuviški ir lenkiški produktai, kurių kainos labai smarkiai nesiskiria. Į akis krinta tai, kad mėsininkai pirkėjus sutinka dažniau parduotuvėse matomomis kainomis, besibaigiančiomis "99 centais". Pavyzdžiui, čia kilogramas nugarinės kainuoja 17,99 Lt, mentės be kaulo -12,99 Lt, su kaulu - 11,99 Lt. Šonkauliukų mėgėjai jų čia gali įsigyti už 13-15 litų. Už kilogramą jautienos kumpio teks pakloti 20 Lt, jautienos sprandinės - 12 Lt. Skyriuje galima rasti ir veršienos, tačiau jai taikoma sutartinė kaina.
Gausu vištienos asortimento. Kilogramas lietuviškų broilerių blauzdelių kainuoja 7,99 Lt, šlaunelės - 9,99 Lt, vištienos filė - 14,99 Lt, sparneliai, šlaunelės su nugaros dalimi - 6,99 Lt. Viščiukas broileris kainuoja apie 7 litus. Pirkėjams siūloma įsigyti ir kalakutienos, tačiau negausiai. Vienoje prekyvietėje už kilogramą kalakuto prašoma 11,99 Lt.
Panorėjusieji gali įsigyti subproduktų. Kilogramas viščiukų skilvelių kainuoja 7,99 Lt, širdelių - 6,99 Lt, kepenėlių - 5,99 Lt, kepenų - 6,99 Lt, liežuvių - 21,99 Lt, inkstų - 4,99 Lt, jaučio širdžių - 6,99 lt, plaučių - 3,99 Lt.
Net išrankiausias pirkėjas ras, kas jam patinka gausioje dešrų, dešrelių, rūkytų mėsos gaminių pasiūloje. Jų kainos labai įvairios ir gali siekti net 40-50 litų už kilogramą. Sūdytų lašinių kainos laikosi tarp 18-20 litų. Rūkytų lašinukų kaina vienu kitu litu mažesnė.
Žuvies skyriuje - šviežia ir šaldyta žuvis. Sultingos, natūralios, iš pažiūros riebios sūryme išlaikytos silkės galima įsigyti po 9,99 Lt už kilogramą. Karšto rūkymo skumbrė kainuoja beveik 13 Lt, lydeka - 18 Lt. Už šalto rūkymo skumbrės kilogramą norima 19,90 Lt. Šeimininkės beveik už 20 Lt gali įsigyti lašišinio upėtakio, kuriam penktadienį taikyta akcija. Išdorotas ir be galvų ar gabalėliais supjaustytas karpis kainuoja 16,90 Lt. Deja, gyvų žuvų penktadienį pamatyti nepavyko.
Graži, šaldyta jūros lydeka, skumbrė, vilkžuvė kainuoja po 14 Lt, menkė - 12,90 Lt.
Pieno produktų mėgėjai taip pat neturėtų nusivilti apsilankymu turguje.
Du litrai naminio pieno kainuoja 4,50 Lt, litras rūgpienio - 2,20 Lt, pusė litro 40 proc. riebumo grietinės - 5 Lt. Kaimiško sviesto kilogramas kainuoja 24-25 Lt, varškės sūrio - apie 15 Lt. Kilogramas saldaus pieno sūrio pirkėjo kišenę patuštins apie 16 Lt, 400 g maišelis varškės - puspenkto lito arba 10 litų už kilogramą, 315 ml indėlį natūralaus jogurto galima įsigyti už 1,65 Lt.
Nors parduotuvėje fermentinio sūrio retai kada įsigysi po 20 Lt už kilogramą, Halės turgavietėje jo galima rasti nuo 15 Lt. Sutikta moteriškė už 10 vnt. naminių kiaušinių nesikuklino paprašyti 5 Lt.
Turgus itin gausus šviežių daržovių ir vaisių. Prekeiviai už kilogramą trumpavaisių agurkų prašo 1,5-,5 Lt. Labai svyruoja pomidorų kainos - didžiųjų gamintojų užaugintų pomidorų kaina siekia 3-3,5 Lt, tačiau ūkininkų išauginti gali kainuoti ir daugiau. Pavyzdžiui, populiarios " jaučio širdies" rūšies pomidorai kainuoja 5-6 litus.
Už Lietuvoje išaugintas raudonskruostes paprikas teks sumokėti penkis- pusšešto lito.
Panorus morkų sulčių už jų kilogramą teks sumokėti daugiau kaip 2 litus, burokų - 2,5-3 Lt. Nemenki svogūnai su didelėmis galvomis kainuoja apie 3 litus už kilogramą. Česnakai parduodami vienetais - priklausomai nuo galvos dydžio kaina svyruoja nuo 1 iki 2,5 Lt.
Ryšulėlis salotų, svogūnų laiškų piniginę patuštins 1-1,5 Lt, ridikėlių - 2,5 Lt.
Gurmanai turguje gali įsigyti įvairių prieskoninių žolelių - bazilikų, mėtų, kurių kaina siekia 1-1,5 Lt už 100 gramų. Tik keliose vietose matytos šparagų pupelės kainuoja apie 7 Lt už kilogramą.
Eltos kalbinti ūkininkai pasigyrė neprastu šiais metais prognozuojami bulvių derliumi. Šviežių bulvių kilogramą turguje galima įsigyti už 1-2 litus.
Sodo gėrybių mėgėjams siūloma įsigyti obuolių, vyšnių, trešnių. Kilogramas agrastų ar juodųjų serbentų kainuoja 5 Lt, už pusės kilogramo indelį naminių aviečių prašoma 8-9 litus. Slyvų kaina siekia 6 Lt, vyšnių - 7 Lt, kriaušių - 5 Lt už kilogramą. Alyviniai obuoliai kainuoja 3 litus. Įprastų obuolių kaina turguje svyruoja nuo 2,5 iki 3,5 Lt.
Nuostabai dar galima įsigyti vėlyvųjų braškių - jų kaina siekia 10 Lt už kilogramą. Kai kurie pardavėjai jau nuraškė moliūgus, už kurių kilogramą norėtų gauti 2,5 Lt.
Turgus pirkėjus vilioja ir miško gėrybėmis. Už litrą mėlynių prašoma 8 Lt, už bruknių -5-6 Lt . Tačiau dažnas pirkėjas apsilankęs turguje nusivils jame neradęs daug baravykų. Pastarosiomis dienomis pranešta apie itin gausiai augančius baravykus, tačiau, anot pardavėjų, vasarinis grybų sezonas baigėsi, baravykus buvo galima rinkti pastarąsias penkias dienas. Penktadienį tesutikti keli pardavėjai už 5-6 vidutinio dydžio baravykus prašė nuo 5 iki 8 Lt. Tačiau dar galima įsigyti voveraičių - jų litras kainuoja 6 Lt.
Nors prekybos centruose arbūzų galima maždaug po litą už kilogramą, Halės turgavietėje prisirpusių vengriškų arbūzų kaina siekia 3 litus už kilogramą.
Prasidėjo paskutinis vasaros mėnuo, tačiau astrų, kardelių, jurginų spalvingumas primena apie artėjantį rudenį.
Prekeiviai sako, kad turgus - ne bankas, čia galima derėtis, ir laukia miestiečių, pasiilgusių ne tik tikrų produktų, bet ir paprasto, šilto bendravimo.