Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) teigia, kad atlikti tyrimai parodė, jog prekybos tinkle „Maxima“ ir mėsos perdirbimo įmonėje „Biovela–Utena“ esanti šviežia mėsa yra saugi vartoti.
„Galime konstatuoti, kad nebuvo nustatyta saugos neatitikimų, ir galime garantuoti, kad šiai dienai visa šviežia mėsa, tiek esanti „Maximos“ prekybos centruose, tiek „Biovela“ mėsos perdirbimo įmonėje, yra saugi ir kokybiška“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius.
Pasak jo, VMVT iš viso paėmė 150 mėginių.
„Bioveloje“ visi laboratoriniai tyrimai ir patikros atitiko visus teisės aktų reikalavimus, tačiau tos užterštos siuntos visgi išėjo iš šios įmonės ir, sprendžiant pagal „Maximos“ atliktus protokolus, jie buvo užteršti salmonelėmis“, – sakė jis.
Tiesa, tarnybos direktoriaus pavaduotojas sakė, kad VMVT tyrimas buvo „pakankamai pavėluotas, nes tarnyba informaciją apie užterštą mėsą gavo tik penktadienį“.
„Mūsų inspektoriai iš karto ėjo į patikrinimus, tačiau šiuo atveju tos partijos prekybos centruose neberadome, visa mėsa buvo pašalinta iš prekybos tinklų“, – pridūrė jis.
Pasak M. Staškevičiaus, atsakomybę už nesaugią vartoti mėsą turi prisiimti tiek „Maxima“, tiek „Biovela“. Tiesa, tarša, jo teigimu, galėjo atsirasti dėl žmogiškos klaidos.
„Buvo nustatyti atsekamumo trūkumai, taip pat vienas iš svarbiausių dalykų – ne vėliau nei per 24 valandas nuo protokolo gavimo pranešti apie nesaugų produktą. Šią informaciją gavome tikrai pavėluotai“, – sakė jis.
Kaip įvardijo M. Staškevičius, į rinką pateko 20 tonų nesaugios mėsos, o parduota jos buvo 11 tonų.
„Tikslus skaičius pagal dokumentus yra beveik 20 tonų. Kiek žinau, 11 tonų turbūt pavyko parduoti. Visa kita dalis buvo sulaikyta ir utilizuota“, – akcentavo jis.
Pasak jo, sprendimą dėl sankcijų tarnyba priims vėliau, tačiau „gresia tūkstantinės baudos“. Ateityje, pasak jo, planuojama sankcijas griežtinti.
„Jie neinformavo kelias dienas, ir tas neinformavimas ir delsimas iš mūsų pusės tikrai netoleruotinas. Visą laiką įmonėms sakome, kad tai yra negerai, dėl to ateityje sugriežtinsime sankcijas, kad nenukentėtų vartotojai“, – sakė M. Staškevičius.
„Ateityje, jeigu tokios įmonės nepraneš apie nesaugius maisto produktus, bus galvojama apie tokių įmonių stabdymą ar uždarymą“, – pridūrė jis.
„Maxima“ svarsto atnaujinti prekybą „Biovelos“ šviežios mėsos gaminiais
Prekybos tinklas „Maxima“ svarsto atnaujinti prekybą mėsos perdirbimo įmonės „Biovela–Utenos mėsa“ šviežios mėsos gaminiais, sako tinklo komercijos vadovė Vilma Drulienė.
„Gavome Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) patvirtinimą, kad taršos šaltinis buvo mūsų tiekėjas „Biovela“ ir kad šiuo metu visos priežastys išspręstos, veiksmų planai įgyvendinti ir VMVT tvirtina, jog tiekėjo tiekiama mėsa yra saugi. Mes svarstome atnaujinti tiekimą“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė V. Drulienė.
Ji sakė mananti, kad ketvirtadienį prekybos tinklas priims sprendimą, kada atnaujinti tiekimą įmonės gaminiais.
„Jei nėra priežasčių galvoti, kad jų gaminama ir tiekiama mėsa yra nesaugi, tai tokiu atveju nėra priežasčių iš šito tiekėjo nepirkti“, – pridūrė V. Drulienė.
Jos teigimu, tinklas pripažįsta, kad apie nesaugius produktus laiku neinformavo VMVT.
„Pripažįstame, kad turime tai daryti savalaikiškai ir gal ne per 24 valandas reikėtų informuoti, o iškart su VMVT komunikuoti, prašyti rekomendacijų, kaip turėtume elgtis ir prašyti, kad būtent jie patikrintų tiekėjo įmonę, iš kurios ta mėsa perkama“, – sakė V. Drulienė.
„Pripažįstame, kad (...) padarėme keletą klaidų, gavome iš VMVT rekomendacinio pobūdžio patarimų ir prisiimdami atsakomybę susimokėsime tą baudą, kuri mums yra skirta“, – kalbėjo V. Drulienė.
Paklausta, ar tinklas neturėjo iškart informuoti klientų, ji sakė, kad, pagal VMVT reikalavimus, to daryti nereikia.
„Pagal VMVT reikalavimus, klientų informuoti nereikia. Reikia tą partiją, kurios likutis likęs tinkle, utilizuoti ir dezinfekuoti visus cechus, o visiems klientams, (...) yra rekomendacija išvirti, iškepti pilnai ir niekada nevalgyti mėsos, kuri yra pusžalė. Termiškai aukštoje temperatūroje apdorojus produktą salmonelės rizika visiškai dingsta“, – sakė ji.
Tačiau dar kartą perklausta, ar klientai neturi teisės žinoti apie nesaugius produktus, ji sakė, kad tokią teisę jie turi.
„Maxima“: ateityje pažadame prisiimti atsakomybę už kokybišką maistą
„Šiandien sulaukę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atliktų tyrimų rezultatų galime dar kartą užtikrinti – „Maximos“ parduotuvės ir cechai nėra mikrobiologinės taršos šaltinis. Kaip savo spaudos konferencijoje pabrėžė ir VMVT, pirkti mėsą „Maximos“ parduotuvėse yra visiškai saugu“, – komentare spaudai teigė „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Anot jos, maisto sauga ir kokybė yra „Maximosׅ“ veiklos prioritetas.
„Maisto sauga ir kokybė visada buvo, yra ir bus mūsų veiklos prioritetas, nepaisant patiriamų nuostolių masto. To pavyzdys – vasario 7 dienos sprendimas pašalinti visą šviežią mėsą ir jos marinuotus pusgaminius iš prekybos, reaguojant į pasikartojančius tyrimų rezultatus, kurie rodė mikrobiologinę taršą iš „Biovelos“ gaunamoje žaliavoje ir vakuumuotose prekėse“, – teigė V. Drulienė.
„Maximos“ komercijos vadovės teigimu, ateityje prekybos tinklas žada glaudžiau bendradarbiauti VMVT. Be to, kaip teigia ji, „Maxima“ yra pasiryžusi prisiimti atsakomybę už maisto kokybę.
„Džiaugiamės, kad VMVT nustatė mikrobiologinės taršos atsiradimo priežastis ir šiandien tos priežastys jau yra pašalintos. Šioje situacijoje supratome, kaip svarbu glaudžiai bendradarbiauti su maisto saugą šalyje kontroliuojančia institucija – VMVT. Toks bendradarbiavimas padės rasti geriausius sprendimus vartotojams, kad jiems nekiltų jokių abejonių dėl mėsos saugos ir kokybės. Iš savo pusės pažadame ir ateityje kelti aukščiausius kokybės reikalavimus ir prisiimti atsakomybę už kokybišką lietuvišką maistą“, - teigė „Maximos“ komercijos vadovė V. Drulienė.
„Maxima“ penktadienio vakarą sustabdė prekybą šviežia mėsa, kilus įtarimams dėl dalies mėsos kokybės. Šeštadienį šviežios mėsos tiekimas prekybos tinkle buvo atnaujintas.
Pirmadienį M. Staškevičius sakė, kad prekybos tinklas apie nesaugius produktus žinojo vasario 3 dieną, bet tarnybą informavo tik vasario 7 dieną.
„Maxima” savo ruožtu tikino, kad apie pirmuosius mėsos savikontrolės tyrimo rezultatus neinformavo tarnybos, nes vasario 2 dieną jau buvo priimtas sprendimas uždaryti cechą bei buvo laukiama tyrimų rezultatų.