respublika.lt

Trūksta medikų? Ar tikrai?

(0)
Publikuota: 2021 lapkričio 25 17:00:22, Marius Jonaitis
×
nuotr. 1 nuotr.
Trūksta medikų? Ar tikrai? LSMU nuotr.

Gyvename „pandeminiame" pasaulyje jau 1 metus ir 8 mėnesius. Beveik du metai! Per tą laiką jau buvo galima kažko išmokti, pasiruošti. Į aukštąsias mokyklas buvo vykdomi net du studijuojančių priėmimai (2020 ir 2021 rudenį). Kokios naujienos medicinos kadrų rengimo srityje?

 

Informacija labai prieštaringa ir padrikai išmėtyta. Tarkime, Lietuvos Sveikatos Mokslų Universitetas (LSMU) pateikia aiškius skaičius, kad į šią ugdymo įstaigą 2020 metų vasaros pabaigoje įstojo 570 studentų (VF - valstybės finansuojamos studijos), o 2021 metais - 579 asmenys (VF). Na, o į valstybės nefinansuojamas (VNF) 2020 metais - 413, o 2021 metais - 439 studentai. Verta paminėti, kad studijų programos įvairios, populiariausios bendros, medicininės, studijos ir odontologija.

Bet kuriuo atveju, matome studentų paaugimą, tik labai nedidelį. Pandemijos sąlygomis!

Vilniaus Universiteto (VU) medicinos fakulteto skaičiai neaiškūs. Štai 2020 metų ataskaitoje jie teigia, kad stojančiųjų į medicinos mokslus buvo daugiau negu įprasta - net 30% daugiau. Aiškus skaičius nepateiktas, tik parašyta, kad bendrai studijuojančių medicinos mokslus skaičius pakilo nuo 2575 (2019 metais) iki 2910 (2020 metais), tačiau čia yra bendras studentų skaičius.

Neaišku, kokia situacija buvo su 2021 metų stojimais, tad reikia laukti 2021 metų VU ataskaitos.

Beje, verta paminėti, kad apie 20% visų Lietuvoje medicinos mokslus studijuojančių studentų skaičius yra užsieniečiai. Tad, labai tikėtina, kad baigę studijas jie išvažiuos. Kaip ir apie 10% lietuvių medicinos studentų. Numigruos į Vakarus kur tikėsis didesnio uždarbio. Apie 30% medicinos studentų (mažiausiai) rizikuojame netekti.

Mūsų visuomenė senstanti ir vis labiau serganti, o kur dar siaučianti pandemija (svarbiausia ji)! Darosi kiek neramu, jog nėra pakankamai paruošiama medicinos kadrų.

Štai Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dar birželio mėnesį skelbė, kad yra 79 šeimos gydytojų trūkumas (o 2020 metų pabaigoje, iš viso apie 340 įvairios kvalifikacijos gydytojų). Informacija, kaip dažniausiai šioje sferoje, labai prieštaringa. Vieni šaltiniai teigia, kad stinga tik provincijoje o didmiesčiuose - viskas gerai. Tačiau dar vasarą Vilniuje esantį Centro poliklinika teigė, kad jiems trūksta 6 šeimos gydytojų.

Jeigu trūksta didmiesčiuose, tad akivaizdu, jog provincijoje dar sunkesnė padėtis.

Pavyzdžiui, Šiauliuose dar prastesnė padėtis. Ten iš 18 šeimos gydytojų pusė yra 60 metų ir vyresni. Vienam gydytojui tenka apie 2000 pacientų, na, o vasaros pabaigoje trūko mažiausiai 2-3 šeimos gydytojų. Žinant, kad pusė dabar dirbančių kadrų priartėjo prie pensijinio amžiaus panašu, kad laukia sunkūs laikai.

Tad, kyla klausimas, kodėl valstybė neturi aiškaus plano kaip paruošti kiek įmanoma daugiau gydytojų, kuriuos būtų įmanoma išlaikyti Lietuvoje? Kad neturi aiškaus plano puikiai situaciją iliustruoja situacija, kuri vyko šių metų vasarą.

2021 metais „už borto" liko apie 50 (30 LSMU ir 20 VU) medicinos studentų. Jie, pabaigę savo 6 metų trukmės medicinines studijas, tiesiog negavo valstybės finansuojamos rezidentūros. O iš savo kišenės mokėti būtų be proto brangu...

Gydytojų trūkumas didelis, ir ateityje numatomas tik didesnis kadrų trūkumas. Pavyzdžiui, 2030 metais planuojama, kad Lietuvoje trūks apie 850 įvairios kvalifikacijos gydytojų. Tačiau manome, kad čia optimistiniai skaičiai. Kodėl? Todėl, kad sensta ne tik visa Lietuvos visuomenė, bet ir gydytojai. Štai vyresnių nei 65 metų amžiaus medikų yra apie 13 000, o jaunesnių nei 35 - mažiau negu 2000.

Tad, net ir pamirštant „pandemiją", darosi nejuokinga, nes nesimato ilgalaikės valstybės strategijos kaip paruošti pakankamai gydytojų. Taip, gydytojo paruošimo laikotarpis ilgas, bet pradėti jau buvo galima ir prieš kelis metus.

Tačiau akivaizdu, jog Lietuvoje ne prioritetas potencialiems rezidentams rasti pinigų. Geriau į mėnesį mokėkime 35 000 eurų Tichanovskajos išlaikymui ir ji savo šamaniškomis (už tokius pinigus galėtų ir įgyti) galiomis mus visus pagydys. Tiek nuo senovinių, tiek ir naujoviškų (populiarių) ligų.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s