Rytoj vilniečius ir miesto svečius kvies tradicinė Kaziuko mugė. Ruošiantis didžiausiai ir giliausias tradicijas turinčiai Kaziuko mugei Vilniuje, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena pagrindinius reikalavimus, padedančius užtikrinti, kad mugės dalyviai galėtų įsigyti kokybiškų ir teisingai paženklintų maisto produktų ar paragauti saugių tradicinių patiekalų.
Prekiautojams
Prekybos, maisto gaminimo vietose turi būti švaru ir tvarkinga, darbuotojai, liečiantys maisto produktus, privalo turėti kur nusiplauti rankas arba pakankamai kitų priemonių asmens higienai palaikyti (drėgnų vienkartinių servetėlių, popierinių rankšluosčių ir kt.). Prekiautojai privalo dėvėti švarius darbo drabužius, būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos žinių kursą.
Produktų laikymas
Pagrindinis reikalavimas, kad pirkėjams parduodami maisto produktai būtų saugūs ir kokybiški, - greitai gendantys produktai (žuvų, mėsos ar pieno gaminiai, konditerijos kepiniai su kremo įdarais) turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip +60 C temperatūroje. Negreitai gendantiems maisto produktams ypatingų laikymo sąlygų ar šaldymo įrenginių nereikia. Svarbu, kad fasuotų produktų pakuotės būtų nepažeistos. Maisto produktai turi būti paženklinti: nurodytas pavadinimas, tinkamumo vartoti terminas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis, gamintojo adresas, laikymo sąlygos, kilmės šalis, alkoholio koncentracija (jei produkto sudėtyje jo yra).
Žali ir termiškai apdoroti maisto produktai negali būti laikomi vieni greta kitų. Nepakuota šviežia mėsa, paukštiena, žuvys ir gatavi maisto produktai, skirti vartoti be papildomo šiluminio apdorojimo, gali būti liečiami tik tam skirtais įrankiais ar mūvint apsaugines pirštines. Turi būti naudojamas atskiras ir aiškiai paženklintas inventorius (peiliai, pjaustymo lentelės, samčiai ir kt.) žaliems ir termiškai apdorotiems produktams. Be to, reikia atskirti inventorių, skirtą pieno, mėsos ar žuvų produktams, kepiniams ar daržovėms pjaustyti.
Transporto priemonės
Maistui vežti skirtos transporto priemonės ir tara taip pat privalo būti švarūs. Maisto produktai turi būti sudėti į dėžes, konteinerius, padėklus, kurie būtų pakelti nuo žemės. Jei pervežami nefasuoti maisto produktai, konteineriai privalo būti su dangčiais, taip apsaugant maisto produktus nuo aplinkos taršos.
Jei maisto produktai yra greitai gendantys, transporto priemonėse turi būti įrengti šaldymo įrenginiai (šaldymo vitrinos, šaldikliai) su reguliuojamu temperatūros režimu. Šaldymo įrenginiuose turi būti kontroliniai termometrai.
Vartotojams
Mugių metu dėmesingesni turėtų būti ir vartotojai. Rinkdamiesi maisto produktus, pirkėjai turėtų pirmiausia juos apžiūrėti, atkreipti dėmesį į sudėtį, laikymo sąlygas, pasidomėti tinkamumo vartoti terminais. Pagal galimybes reikėtų įvertinti skonį, kokybę, atkreipti dėmesį, ar nepažeistos pakuotės (jei gaminiai fasuoti), o suabejojus dėl produkto kokybės verčiau jo nepirkti.
Jei mugėje įsigytų maisto produktų sauga ar kokybė kelia pagrįstų abejonių, vartotojai turėtų žinoti, kad būtina nedelsiant kreipiantis į pardavėją ar paslaugos tiekėją, kad nekokybiška prekė būtų pakeista arba sugrąžinti už ją sumokėti pinigai. Nepavykus susitarti su pardavėjais, vartotojai gali kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.
VMVT inf.