Kodėl dešrelės tokios populiarios? Kodėl jas taip mėgsta vaikai? Kodėl dešrelių šalimi laikoma Vokietija? Kuo skiriasi dešrelių rūšys? Ar sudėtinga jas pasigaminti namuose?
Gimtinė
Dešrele vadiname produktą, pagamintą iš smulkintos virtos gyvulių arba paukščių mėsos. Jį galima virti, kepti, troškinti, gruzdinti bei naudoti kaip dalį kitų patiekalų. Tokias dešreles, kokias mes valgome šiandien, išrado vokietis mėsininkas Johanas Laneris (Johann Georg Lahner, 1772-1845). 1805 m. jis iš Frankfurto persikraustė į Vieną ir tuo sukėlė amžiną ginčą tarp šių miestų, kuriame gi pirma atsirado šis pasaulį užkariavęs maisto gaminys. Reikalas tas, kad J.Laneris, Vienoje atidaręs mėsinę, pardavinėjo joje mėsos gaminius, pavadinimu „Frankfurto dešrelės“.
Frankfurte dešrelės buvo gaminamos nuo viduramžių, tačiau Vienoje pirmiausiai panaudota receptūra, pagal kurią gaminamos šiuolaikinės dešrelės: jautienos ir kiaulienos mišinys. Šiaip ar taip, dešrelės tapo pagrindiniu Vokietijos virtuvės pasididžiavimu.
Vokietijoje dabar suskaičiuojama apie 1500 rūšių dešrelių. Kuo jos skiriasi? Apžvelkime pačias populiariausias.
Frankfurto dešrelės
Pačios garsiausios. Ilgos, plonos, iš jautienos ir kiaulienos. Jos rūkinamos buko medienos dūmuose. Prieš patiekiant užpilamos verdančiu vandeniu ir paliekamos uždengtame puode penkioms minutėms.
Debreceno dešrelės
Plonos rūkytos dešrelės iš stambiai maltos mėsos su garsiąja vengriška paprika. Apvalkalas - iš plonų avies žarnų. Labiausiai paplitusios Pietų Vokietijos, buvusios Austro-Vengrijos teritorijoje.
Miuncheno dešrelės
Jų švelnaus skonio paslaptis - veršiena. Ypatingas ingredientas - mėsa nuo virtos galvos. Į sudėtį įeina kiaulės lašiniai, svogūnai, petražolės, citrinos sultys bei žievelė, prieskoninės žolelės, ledas. Ledo ir sulčių neturi būti daugiau negu 25 proc. bendros masės.
Regensburgo dešrelės
Sultingos, kiek parūkytos, su stambiais lašinukais. Jos sugalvotos Regensburge XIX a. Pjaustomos skritinėliais ir dedamos į salotas su svogūnais, actu bei garstyčiomis.
Bavarijos dešrelės
Dar vienas tradicinis vokiškas produktas - baltos kepamosios dešrelės iš Bavarijos, gaminamos iš aukščiausios rūšies kiaulienos, pagardintos petražolėmis ir kitais prieskoniais. Bavarija - aludarių ir dešrų rojus. Būtent čia kasmet vyksta didžiulis festivalis „Oktoberfest“.
Hamburgo dešrelės
Legenda byloja, kad pirmą kartą jas pagamino Prancūzijos maršalas Davu (Louis Nicolas Davout) - vienas žymiausių Napoleono I karvedžių, Revoliucijos ir Napoleono karų dalyvis, - tada, kai Hamburgas buvo okupuotas prancūzų (1806-1814). Į veršieną jis įdėjo sterlės (eršketinių šeimos žuvis) ikrų. Šiandien dešrelės gaminamos iš veršienos ir žuvies. Jos patiekiamos su baltojo vyno taure, kaip rekomendavo prancūzų rašytojas ir gurmanas Aleksandras Diuma (Alexandre Dumas).
Niurnbergo dešrelės
Švelnios, sultingos, rodomojo piršto dydžio. Jos Niurnberge gaminamos nuo 1313 metų. Pasak legendos, tokiomis dešrelėmis artimieji maitindavo belaisvius per spynos kiaurymę. Mini dešrytės sveria po 25 g, jos valgomos su krienais, bulvių salotomis ir bandele.
Vestfalijos dešrelės
Beveik dietinis patiekalas iš rinktinės kiaulienos bei jautienos mėsos. Jas 1954 m. išrado Hansas Nirmanas (Hans Nirman) iš Bilefeldo. Vietoj lašinių į faršą jis įdėjo smulkinto ledo. Už tai, kad jo dešrelės buvo ne tokios riebios, kaip derėjo, Hansas buvo nubaustas pinigine bauda vietinės komisijos.
Tiuringijos dešrelės
Tradicinėms Tiuringijos dešrelėms būdingas mairūnas ir mažas riebalų kiekis - 25 proc. Jos kepamos keptuvėje arba kepsninėje. Patiekiamos mažoje apskritoje bandelėje su vietinėmis garstyčiomis, jokiu būdu ne su kečupu.
„Bockwurst“ dešrelės
Virtos-rūkytos dešrelės iš Berlyno ir jo apylinkių, žinomos nuo 1889 m. Rūkomos buko malkų dūmuose 30-60 min. Į jautienos bei kiaulienos faršą dosniai dedama kmynų, imbiero, kalendros, muskato. Valgomos su garstyčiomis.
Mėlynosios uodegėlės
Tai nedidukės kiaulienos dešrelės, vokiškai vadinamos „Blaue Zipfel“. Verdamos vandenyje su actu, svogūnais, morkomis, lauro lapu, gvazdikėliais, kadagiu ir cukrumi. Vaikų džiaugsmui
Sakoma, kad dešreles dažniausiai renkasi studentai ir viengungiai, tačiau jas labiausiai mėgsta vaikai. Ne paslaptis, kad daugumoje parduotuvių dešrelių esama įvairių maisto priedų, skonio ir aromato stipriklių, todėl savaitgalį verta pasistengti ir vaikams dešrelių pagaminti namuose tik iš natūralių produktų.
PAPRASTI RECEPTAI
Dešrelės su tešla
Jums reikės: šaldytos sluoksniuotos tešlos ir dešrelių. Tešlą supjaustykite 5 cm juostelėmis ir spirale apvyniokite kiekvieną dešrelę. Kepkite orkaitėje, kol paruduos (apie 25 min.).
Dešrelės su garbanomis
Šis patiekalas nudžiugins vaikus. Jums reikės ilgų makaronų (spagečių). Susmeikite juos į dešreles keliose vietose.
Pasistenkite vienu ilgu makaronu pradurti dešrelę ir išilgai. Tada dėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir virkite, kol makaronai suminkštės.
Dešrytės atrodys tarsi su geltonais plaukais.
PAGRINDINĖS RŪŠYS
dietinės (paukštienos),
veršienos (jautiena, vištiena, grietinėlė),
pieniškos (į sudėtį įeina sausas nuriebalintas pienas),
Miuncheno (baltos, iš veršienos),
Vienos, Franfurto (iš kiaulienos ir jautienos),
Bavarijos (kiaulienos), sojų ir kt.
Plačiau skaitykite www.ve.lt