Alytaus Jaunimo parke penktadienį vyks antroji "Grikių šventė", skirta supažindinti ir priminti apie tradicinės grikių augalinės kultūros svarbą Dzūkijos kraštui, jos reikšmę bei šiuolaikines grikių panaudojimo galimybes buityje ir mene.
Šventės metu bus supažindinama su grikio nauda sveikatai, o patiekalų iš grikių idėjų pasisemti bus proga iš kulinarinių atvirukų rinkinio "Grikio kelias". Alytaus kraštotyros muziejaus parengtame rinkinyje bus pristatomi senieji grikinių patiekalų receptai, kurie puikiai pritaikomi ir šiandienai.
Kūrybinių dirbtuvių metu mažieji šventės dalyviai iš arčiau pažins grikį, darydami grikinius koliažus bei lipdydami grikio kruopą iš molio, o per edukacinį užsiėmimą "Grikių istorijos" bus pasakojama apie tai, kokį kelią nueina grikis, kol atsiduria ant mūsų stalo. Jo metu bus proga išmėginti ir tradicinį grikio apdirbimą.
Šventėje dalyvausiantys verslininkai pristatys savo produkciją - nuo paprasčiausių grikių kruopų, dribsnių iki mažiau žinomo jų panaudojimo.
"Grikių šventės" rengėjai taip pat pakvies sudalyvauti "baudgrikių" metime, estafetinėse "grikvaržybėse", pamąstyti dalyvaujant "grikšaškių" turnyre.
"Grikių šventę" organizuoja Alytaus kraštotyros muziejus.
Sėjamasis arba valgomasis grikis - vienmetis augalas, priklausantis grikinių augalų šeimai. Manoma, kad šiai kultūrai jau daugiau kaip 2,5 tūkst. metų. Augaliniai archeologiniai radiniai rodo, kad Lietuvoje grikių kultūra plačiau paplito apie XII-XIII amžių, o bene geriausiai jie dera smėlingame Dzūkijos dirvožemyje.