Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) dėl grubių pažeidimų sustabdė Šiauliuose įsikūrusios kavinės „Andijan“ veiklą.
Įvairūs pažeidimai mažajai bendrijai „Somsa“ priklausančioje kavinėje buvo nustatyti atlikus neplaninį patikrinimą.
Jo metu VMVT inspektoriai nustatė, kad maisto produktams kepti buvo naudotas stipriai sudegęs, juodos spalvos aliejus. Taip pat rasta apie 7 kg pasibaigusio galiojimo maisto produktų.
Nustatyta, kad žalia mėsa įstaigoje buvo ruošiama ir laikoma pereinamojoje patalpoje, koridoriuje, kuriuo patenkama į gamybines patalpas iš lauko.
Patalpose taip pat nebuvo įrengta pakankamai plautuvių – jose vienu metu plaunami gamybos įrankiai, daržovės, kiaušiniai.
Tuo metu nešvarios daržovės buvo valomos darbuotojų persirengimo patalpoje, o vėliau pernešamos į gamybos vietą ir plaunamos toje pačioje plautuvėje, kaip ir kiti maisto produktai.
Patikrinimo metu kavinėje buvo rasta beveik 60 kg žalios mėsos, kuri neturėjo jokio ženklinimo: nei sveikatingumo ženklo, nei įsigijimo dokumentų. Dalis šios mėsos buvo laikoma netinkamomis sąlygomis – automobilyje, ant nešvarių grindų, be jokios šaldymo įrangos, kai aplinkos temperatūra tuo metu siekė +20 °C.
Kita dalis mėsos laikyta patalpoje, kurioje temperatūra buvo +18 °C.
Įstaigos darbuotojas inspektoriams nurodė, kad mėsą įsigijo iš Kelmės rajone gyvenančio galvijų laikytojo. VMVT pareigūnams nuvykus į nurodytą vietą paaiškėjo, kad gyvulio laikytojas pats paskerdė karvę ir jos mėsą neatlygintinai išdalino įvairiems asmenims. Šiai veiklai vykdyti reikalingo VMVT leidimo asmuo neturėjo.
Dėl nustatytų pažeidimų VMVT sustabdė įmonės veiklą bei uždraudė tiekti produktus į rinką. Tarnyba taip pat pradėjo administracinio nusižengimo tyrimą dėl įmonės veiklos ir galvijų laikytojo veiksmų.