respublika.lt

Žemdirbio pasididžiavimas - puikūs sūnūs

(0)
Publikuota: 2021 birželio 07 19:04:26, Gediminas JAKAVONIS
×
nuotr. 1 nuotr.
Tėvo dieną Česlovą vyresnįjį (stovi) sveikins sūnūs Česlovas, Mykolas, Povilas ir anūkas Rokas. Šeimos albumo nuotr.

Dzūkijoje, Tolkūnų kaime, gyvenantį Česlovą Petruškevičių Tėvo dieną sveikins trys sūnūs - Česlovas, Povilas ir Mykolas. Vienas pasirinko kario profesiją, kitas žemdirbio, o jaunėliui dar viskas ateity. Kad ir kokiu keliu jis pasuks, ūkininkas ramus - dėl sūnų jam raudonuoti neteks.

 

Prieš keturiolika metų prie Merkio upės, Puvočių kaime, vykusioje Dzūkijos moksleivių baidarininkų stovykloje atkreipiau dėmesį į stropiai trenerių nurodymus vykdantį jaunuolį. Stovyklos vadovas pasakė, kad šis irklais upės slenksčiuose sportinį laivą puikiai valdantis jaunas žmogus yra varėniškis Povilas Petruškevičius, kilęs iš Tolkūnų kaimo. Vėliau šią pavardę radau tarp sėkmingai daug kartų klasikinį bėgimo maratoną įveikusių bėgikų. Tik dabar jis atstovavo Vilniaus Gedimino technikos universiteto komandai. Šiandien Povilas su žmona Agne, auginantis savo atžalas Roką ir Urtę, gimtajame Tolkūnų kaime ūkininkauja 200 ha plote. Jauna šeima ką tik persikėlė į šalia tėvų sodybos pasistatytus naujus namus.

O štai citatos iš Lietuvos kariuomenės tinklalapio. „Greitis, lankstumas, judesių koordinacija, plastika ir aikčioti verčiantys triukai: įspūdingi šuoliai, persivertimai, kūlversčiai ir salto suktukai ore... Grožis, už kurio slypi begalinis užsispyrimas ir daugybė skaudžių kritimų, nubrozdinimų ir mėlynių. Visa tai gatvės akrobatika: parkūras, gimnastika, kovos menai ir šokiai viename, atliekami gatvėje, pievoje ir bet kur, kur tik pakankamai erdvės. Šį sportą, leidusį paragauti kino dublerio duonos ir nusifilmuoti tokiuose filmuose kaip Emilio Vėlyvio „Redirected", Roberto Mulano „Mes dainuosim", BBC televizijos seriale „Karas ir taika" atlieka Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono logistikos operacijų vyresnysis karininkas vyr. ltn. Česlovas Petruškevičius".

Kai žinomo Varėnos tautodailininko A. Juškevičiaus moksleivių medžio drožinių parodoje pamačiau skulptūrą „Šv. Izidorius", net neabejojau, kad tai jaunėlio Mykolo Petruškevičiaus darbas. Daiva Petruškevičienė, žinoma tautodailininkė mezgėja ir audėja, daugelio parodų dalyvė tai patvirtino:

- Dabar mūsų Mykolas drožia savo bendravardį, slibiną įveikusį
šv. Arkangelą Mykolą, kuris labai populiarus mūsų krašte ir kurio vardu pavadintoje Senosios Varėnos bažnyčioje kunigauja klebonas, krašto šviesuolis Pranciškus Čivilis. Šventąjį Izidorių, kaip mūsų žemdirbių globėją, sūnus išdrožė pirmą.

Tris sūnus - Povilą, Česlovą ir Mykolą užauginę Daiva ir Česlovas Petruškevičiai - buvę kaimynai. Augę greta, tame pačiame Varėnos rajono Tolkūnų kaime. Ir abiejų tėvų vardai buvo Antanai, abu buvo žemdirbiai. Taip išėjo, kad iš jų meilę žemei perėmė Daiva su Česlovu, „pamiršę" savo Vilniaus Gedimino technikos universiteto diplomus, pasinėrė į ūkininkavimą keliuose šimtuose hektarų.

Kalbėjomės su Daiva ir Česlovu jų namuose, kurie įtraukti į gražiausių Lietuvos sodybų katalogą. Šeimininkų sukurtoje lietuviško kaimo sodyboje akis vis traukė ant sienos kabanti M.K.Čiurlionio „Karalių pasakos" paveikslo reprodukcija. Pasakiau šeimininkei:

- Kai esu čia, man atrodo, kad šio paveikslo herojai rankose laiko jūsų kaimą, čia gyvenančią jūsų šeimą. Laiko tą šviesą, kuri kontrastuoja su karalius supančia, miesto šešėlių nešama tamsa. Čia kaime žmonės sveikinasi vieni su kitais, vaikai ir seneliai vadina vieni kitus vardais, o iš miesto eina tokio „brudo" idėjos, kad ir kalbėt nesinori.

Kiek pagalvojusi, tautodailininkė nusišypsojo:

- Nenorėčiau ginčytis, bet aš šį paveikslą suprantu kitaip. Šviesą, arba, kaip tu sakai, šeimą, rankose laiko du lygiaverčiai karaliai. Tai vyras ir žmona, kurie dirba, gražina savo žemę, savo kraštą, augina vaikus. Nesenai visi sveikino mane su Motinos diena, dabar vaikai ruošia dovanas Tėvo dienai. Tie, kurie kalba apie visokias partnerystes, pamiršta, kad šeimą sudaro dar ir seneliai, ir dėdės, ir tetos. Visi, iš kurių paveldėjome šią žemę.

Žvilgtelėjau į šalia sėdintį „šeimos galvą" Česlovą. Visų aplinkinių gerbiamas žmogus, kuris ryte pirmas keliasi, o vakare po visų darbų, apėjęs ūkį, eina miegot paskutinis, kažkada iš „Respublikos" puslapių kalbėjo, kad Lietuvos žemės negalima be jokių saugiklių laisvai pardavinėti užsieniečiams. Tada visi, prisilaikę tokios nuomonės, didžiųjų „patriotų" konservatorių buvo apšaukti Kremliaus pakalikais ir putinų šnipais. Dabar jis sėdėjo nesileisdamas į kalbas ir tylėdamas klausėsi mūsų pokalbio.

- Česlovai, tu su žmona Daiva ūkininkauji, sūnus Povilas ūkininkauja. Man atrodo, kad jaunėlis Mykolas irgi prie žemės linksta. Kodėl tavo bendravardis vidurinysis tapo kariškiu?

- Žinai, atsakė, yra tokia pareiga ir profesija ginti savo Žemę ir Tėvynę.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
1
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s