respublika.lt

R.Maksvelas - lordas, šnipas, žiniasklaidos magnatas

(0)
Publikuota: 2021 gegužės 14 20:54:53, Milda Kunskaitė
×
nuotr. 2 nuotr.
Robertas Maksvelas. Wikipedia.org nuotr.

Robertas Maksvelas (Robert Maxwell) buvo vadinamas „spaudos baronu", nes XX a. viduryje sukūrė vieną didžiausių pasaulio leidybos imperijų, aprėpusią 125 valstybes, o dėl didžiulio ūgio ir kieto būdo milijardierius pelnė pravardę „banginis žudikas". Bet tai - tik išoriškoji jo biografijos dalis. Iki šiol daugelis yra įsitikinę, kad žiniasklaidos magnatas buvo didis XX a. šnipas, ir dar ne vienos valstybės, o 4 ar 5 šalių. Žurnalistai mėgsta sakyti, kad Roberto Maksvelo likimas - šiuolaikinė pasaka, kurioje jis atliko ir Pelenės, ir princo, ir gerosios fėjos vaidmenį. Vieno įtakingiausių pasaulio žmonių istorija prasidėjo mažame Užkarpatės kaime, kuris šiandien yra Ukrainos teritorijoje.

 


Pats milijardierius apie save pasakojo taip: „Jei man į galvą šauna kokia nors idėja, negaliu jai pasakyti „ne". Jei būčiau moteris, visada būčiau nėščia." Sunku pasakyti, ar tai galima laikyti geru „sėkmės receptu", bet Robertas Maksvelas gyvenime išties pasiekė įspūdingų laimėjimų, pradėjęs nuo visiškai „žemo starto".

Janas Robertas Maksvelas (Ján Ludvík Hyman Binyamin Hoch - tokia tikroji būsimojo lordo pavardė) gimė 1923 m. Užkarpatėje, Solotvino (buv. Slatinské Doly) miestelyje. Tais laikais ši vietovė priklausė Čekoslovakijai, todėl vėliau, be epitetų „puikusis" ir „nuostabusis" R.Maksvelas už akių dažnai būdavo pavadinamas „įžūliu čeku" arba „slovakų išsišokėliu", nors jo tėvai buvo ortodoksai žydai. Hochų šeimos likimas galėtų būti liūdna to laikmečio iliustracija: beveik visa giminė žuvo Osvencime. Berniukui pasisekė: 1939 m. jis iš gimtojo kaimelio pabėgo į Prancūziją. 16-metis vaikinukas iš pradžių kariavo Prancūzijos svetimšalių legiono gretose, o paskui nusigavo iki Anglijos ir savanoriu įstojo į britų armiją. Karui baigiantis jis jau buvo kapitonas. Pasak įvairių šaltinių būsimasis magnatas jau šiuo gyvenimo laikotarpiu palaikė ryšius su žydų teroristinėmis organizacijomis ir britų karo žvalgyba.

Labiau tikėtina kita legenda, vėliau tapusi šeimos nuosavybe. 1944 m. Paryžiuje sutikęs mielą merginą Elizabetą ir iš pirmo žvilgsnio ją įsimylėjęs, R.Maksvelas jai pasakė: „Aš gausiu Karo kryžių. Aš atkursiu šeimą. Aš susikrausiu turtą. Aš tapsiu Anglijos ministru pirmininku. Aš dovanosiu jums laimę iki gyvenimo pabaigos." Po to, kai lygiai po metų pirmasis šio drąsaus plano punktas buvo įvykdytas - karo didvyris išties pelnė Karo kryžių, - mergina nebesvarstydama sutiko tekėti. Ši santuoka truko daugybę metų, ir R.Maksvelas išties „atkūrė šeimą", užauginęs devynis vaikus.

Narsiai kariavęs niekam nežinomas vaikinukas sugebėjo ne tik įgyti Didžiosios Britanijos pilietybę, bet ir paklojo didelio turto pamatus - gavo 10 tūkst. svarų ir tokio paties dydžio beprocentinę paskolą. Jo tolesnė finansinė sėkmė paprastai aiškinama arba įgimtais R.Maksvelo talentais, arba jau minėtais ryšiais su kelių šalių žvalgybomis. Yra dar viena jo greito iškilimo versija, susijusi su Čekoslovakijos karinės pagalbos jaunai Izraelio valstybei organizacija 1948 m. Patikrinti tokius gandus, aišku, yra sudėtinga. Tačiau yra tiksliai žinoma, kad per kelias dešimtis metų R.Maksvelas išties daug kartų pagausino savo turtą ir po truputį tapo vienu iš pasaulio galingųjų.

Pradėjęs nuo to, kad į Angliją gabeno žurnalus iš kitų šalių, iki 9-ojo deš. vidurio R.Maksvelas sukūrė gigantišką žiniasklaidos imperiją, kurią sudarė knygų leidyklos, laikraščiai, žurnalai, radijo stotys (tarp jų MTV) ir televizijos kanalai 125 šalyse keturiuose žemynuose. Pagal pardavimų apimtis R.Maksvelas buvo laikomas pirmuoju D.Britanijos leidėju ir antruoju - JAV. Jo turtas buvo vertinamas 4 milijardais svarų. Apie jį sklandė legendos kaip apie padūkusį lėbautoją: jis galėjo nusipirkti dangoraižį Londono centre vien dėl sraigtasparnių aikštelės, per 5 minutes atleisti 130 Niujorko „Daily News" darbuotojų ir pasiūlyti gimtajam kaimui 60 mln. paramą. Vėliau R.Maksvelą pradėta įtarinėti bendradarbiavimu su JAV ir SSRS. Žiniasklaidos magnatas išties palaikė santykius su Sovietų Sąjungos ir socialistinių šalių lyderiais: jo leidyklose buvo spausdinamos jų biografijos, leidžiamos knygos su rinktinėmis L.Brežnevo, M.Suslovo, K.Černenkos, A.Gromykos ir kitų politinių veikėjų kalbomis ir straipsniais. Jis net bandė organizuoti dviejų sovietinių laikraščių - „Pravda" ir „Moskovskije novosti" - leidybą Europoje. Britų verslininkas kelis kartus buvo susitikęs su L.Brežnevu ir artimai pažinojo kone visas SSRS valdžios viršūnėles. Už tai visame pasaulyje jis buvo laikomas aršiu socialistu, tačiau, kaip spėjama šiandien, jo interesas galėjo būti tiesiog dalykinis, o domėjimasis valstybių vadovais - savotiškas hobis. Jis vienodai entuziastingai susitikinėjo su M.Gorbačiovu, F.Miteranu (F.Mitterand), R.Reiganu (R.Reagan), Den Siaopinu (Deng Xiaoping), E.Honekeriu (E.Honecker) ir N.Čaušesku (N.Ceausescu).

Robertui Maksvelui netikėtai mirus, žavi pasaka baigėsi. 1991 m., iškylaudamas savo jachta, miliardierius dingo. Vėliau jo kūnas buvo rastas vandenyje, bet tikslios mirties priežasties nustatyti nepavyko - galbūt jį ištiko širdies priepuolis. Kaip paskui rašė laikraščiai, žiniasklaidos magnatas paliko paradoksų kupiną gyvenimą ir neaiškų palikimą. Pasirodė, kad jo imperijos padėtis visai nėra stabili. Savo neprognozuojamais veiksmais - kapitalų perkėlinėjimu iš vienos kompanijos į kitą, naujų filialų įvairiose šalyse steigimu - R.Maksvelas seniai supainiojo visus stebėtojus, o padėtį išsiaiškinus buvo atskleistos milžiniško masto machinacijos. Pavyzdžiui, nustatyta, kad R.Maksvelas apgaule pasisavino apie 600 mln. dolerių iš pensijų fondų ir dukterinių bendrovių kapitalo. Deja, net šeima - tvirta R.Maksvelo imperijos atrama - taip pat pasirodė nesanti ideali. Du magnato sūnūs pateko į teismą byloje dėl pasisavintų pensijų lėšų ir ilgai įrodinėjo savo nekaltumą, o mylima dukra Gislein atsidūrė 2019 m. kilusio purvino skandalo, susijusio su mažamečių tvirkinimu, centre. Daugelis iki šiol yra įsitikinę, kad Robertas Maksvelas, kelių šalių šnipas, buvo nužudytas. Bet versijų apie tai, kam jis dirbo ir kuri iš šalių ji likvidavo, išsakoma pernelyg daug.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s