respublika.lt

Partizanų fotografė Gražina Pigagaitė-Vilbik

(0)
Publikuota: 2019 sausio 14 08:24:00, Elena Glavickienė, Varėnos viešosios bibliotekos Bibliografijos, informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėja
×
nuotr. 4 nuotr.
Gražina Pigagaitė-Vilbik. Algimanto Černiausko nuotr.

Gražina Pigagaitė-Vilbik gimė 1927 m. Bingelių kaime, Varėnos rajone. Jos tėvas Lukas Pigaga buvo visoje Dzūkijoje gerai žinomas profesionalus fotografas, tarpukariu įsteigęs fotoateljė Merkinėje.  Gražina nuo vaikystės stebėdama dirbantį tėvą, pati išmoko fotografuoti anų laikų technika. Po karo Gardine įsigytu fotoaparatu padariusi pirmąsias nuotraukas, vėliau ėmė fotografuoti laisvės kovotojus.

 

Gražinai dar nebuvo nė dvidešimties, kai jos kieme pasirodę partizanai Pranas Ivanauskas-Bevardis ir Stasys Klimašauskas-Genys paprašė juos nufotografuoti. Savamokslė fotografė nuotraukose įamžino Dainavos apygardos partizanų vadus: Lionginą Baliukevičių-Dzūką ir Adolfą Ramanauską-Vanagą bei Albertą Perminą-Jūrininką. Vėliau pas ją fotografuotis ateidavo ir kiti partizanai.

Gražina labai rizikavo fotografuodama ir darydama partizanų nuotraukas. Fotografijas ji spausdino palėpėje kontaktiniu būdu, naudodama saulės šviesą. „Būdavau įsitempusi ir su baime klausydavau kiekvieno įtartino garso, - pasakojo pavojingomis sąlygomis dirbusi fotografė. - Kartą, tik pakabinus partizanų nuotraukas džiūti, per langą pamačiau ateinančius „stribus“. Intuityviai suvokiau, kad reikia slėpti nuotraukas. Griebiau prie durų stovintį kibirą, sumečiau į jį nuotraukas, o ant jų suverčiau ėdalą kiaulėms. Pačiupusi kibirą išskubėjau į tvartą. Taip mane ir praleido tarpduryje stovintys „svečiai“. Pasiekusi tvartą pajutau, kad dreba visas kūnas“. (Černiauskai, Algimantas ir Mindaugas Lukas ir Gražina fotografavo istoriją // Merkio kraštas. - 2010, liep. 27, p. 4).

Supratusi, kad Bingelių kaime gyventi darosi pavojinga, Gražina 1947 metais išvažiavo į Varėną. Mokėsi vakarinėje mokykloje. Tačiau sekmadieniais grįžusi į Bingelių kaimą, sutartoje vietoje susitikdavo su partizanais ir juos fotografuodavo. Nuotraukas darė pažįstamų žmonių laboratorijose Varėnoje ir Vilniuje.

Gražina ištekėjo už varėniškio Henriko Vilbiko, 1953 metais gimė sūnus Alfredas, vėliau susilaukė ir dukters Violetos. Likimas nubloškė šeimą į Rusiją, Angarske gyveno penkerius metus. Vyras dirbo gamykloje, o ji augino sūnų ir dukrą. Labai ilgėjosi gimtinės, dažnai sapnuodavo tėviškę. Į Lietuvą šeima grįžo, kai vaikams atėjo laikas eiti į mokyklą. Iki pat pensijos dirbo Varėnos ligoninėje, Chirurgijos skyriuje, medicinos sesele.

Tų laikų G.Pigagaitės darytos fotografijos išspausdintos leidiniuose apie Lietuvos partizanus, muziejų ekspozicijose. Fotografijų autorystė nenurodyta. Pasirašinėti, kas darė partizanų nuotraukas, tais laikais buvo labai pavojinga ir rizikinga. Vieną iš populiariausių Adolfo Ramanausko-Vanago portretų G.Pigagaitė padarė Bingelių kaimo pakraštyje. Ši nuotrauka išspausdinta  Adolfo Ramanausko-Vanago knygos „Daugel krito sūnų...“ viršelyje.

Apie tai, kad G.Pigagaitė-Vilbik fotografavo partizanus, savo knygoje „Šalia mirties“ (2005, p. 224-225) pasakoja partizanas Juozas Jakavonis: „Mūsų krašte, Bingelių kaime, netoli slėptuvės, kur gyveno A.Ramanauskas-Vanagas, apsigyveno labai nagingas, geras fotografas Lukas Pigaga, gimęs Žiūrų kaime. Jis turėjo dvi dukteris. Vieną jų - Gražiną - išmokė fotografuoti. Ji vieną dieną nufotografavo kartu Vanagą su Jūrininku. Ta nuotrauka išliko iki šių dienų.“ Šioje knygoje J.Jakavonis rašo ir apie G.Pigaitės-Vilbik dalyvavimą Sąjūdyje.

Režisierius Justinas Lingys apie partizanų fotografę G.Pigagaitę-Vilbik sukūrė dokumentinį filmą iš serijos „Vyrų šešėlyje“. Kurdamas šį filmą, režisierius J.Lingys pasakojo: „Kai važiavome į tą vietą Varėnos rajone, kur G.Pigagaitė fotografuodavo partizanus, pakelėje pamatėme didžiulį, jau Nepriklausomybės laikais pastatytą, akmenį, jame iškalta: „Čia guli kovotojai už Lietuvos laisvę.“ Ir išvardytos kelios dešimtys Dzūkijoje žuvusių partizanų pavardžių, vardų ir slapyvardžių. Tuomet mes sustojome, o mūsų filmo herojė pasakė: „Aš juos beveik visus pažinojau. Šaunūs buvo vaikinai. Aš juos fotografavau.“ (Milkevičiūtė, Giedrė ,  Partizanai G.Pigagaitės portretuose šypsosi. - Iliustr. // Respublika. - 2014, kovo 1, priedas „Julius/Brigita“, p. 3).

Apie Dzūkijos fotografą Luką Pigagą ir jo dukrą Gražiną, fotografavusią kovotojus už Lietuvos laisvę, Algimantas ir Mindaugas Černiauskai parašė išsamų straipsnį „Lukas ir Gražina fotografavo istoriją“, kuris buvo išspausdintas dzūkų kultūros žurnale „Dainava“ (2006, Nr. 2, p. 30-38) bei „Merkio krašte“ (2010, liep. 13, 20, 27, rugpj. 3).

Su bene pirmąja lietuve karo fotografe moterimi Gražina Pigagaite-Vilbik kalbėjosi žurnalistė Giedrė Steikūnaitė. Straipsnis „Ji fotografavo karą po karo“ buvo išspausdintas žurnale „Moteris“ (2014, Nr. 10, (spalis), p. 192-197).

G.Pigagaitė-Vilbik mirė 2015 metais.

Parengė Elena Glavickienė
Varėnos viešosios bibliotekos
Bibliografijos, informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėja

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s