respublika.lt

Notaras A.Moigis - visuomenininkas

(0)
Publikuota: 2017 rugpjūčio 27 08:38:39, Elena MARKUCKYTĖ, Donatas PILKAUSKAS
×
nuotr. 2 nuotr.
Algirdas Moigis. Panevėžio kraštotyros muziejaus rinkinio nuotr.

Algirdas Moigis buvo kilęs iš garsios šeimos. Jis tęsė šeimos tradicijas ir tapo teisininku ir vėliau pakeitė savo mirusį tėvą Panevėžio notaro poste.

 

Žinomų panevėžiečių Moigių šeima buvo kilusi iš garsios bajorų šeimos. Liudvikos Liucijos Eidrigevičiutės ir Tado Anupro Moigio vyriausias sūnus Jonas Moigis gimė 1867 metų lapkričio 18 dieną. Jis mokėsi Šiaulių gimnazijoje 1878-1886 metais. Vėliau studijavo mediciną Maskvos universitete. Kaip ir tėvas svajojo tapti mediku. Už aktyvų dalyvavimą studentų judėjime iš universiteto buvo pašalintas. Vėliau jis pasirinko teisininko studijas. 1892 metais baigė Jaroslavlio universitetą. 1892 metais vedė Konstansiją Piotuch-Kublickaitę. J.Moigis buvo vedęs du kartus. Su žmona susilaukė 5 vaikų. Iš jų vaikų labiausiai žinomas Algirdas Moigis.

Šeimoje buvo dukros Irena ir Gražina. Konstansijos tėvas dalyvavo 1863 metų sukilime. Už tai kalintas carinės Rusijos kalėjimuose apie 10 metų. Kalėjime jis ir mirė. Jis buvo pasiturintis dvarininkas.

A.Moigis gimė 1895 metų balandžio 20 dieną. Šeimoje buvo geros sąlygos įgyti išsilavinimą. Mokėsi universitete Kaune. 1930 metais universitetui suteiktas Vytauto Didžiojo vardas. Baigė teisės mokslus. Tuo metu teisininkų išsilavinimas buvo laikomas prestižiniu. Jo žmona Vera gimė apie 1898 metus. Grįžęs į Panevėžį A.Moigis aktyviai dalyvavo miesto gyvenime. Dar 1925 metais Panevėžio miesto Nepriklausomybės paminklo statybai paaukojo 25 litus. 1933 metais mirė Panevėžio miesto notaras J.Moigis. Nuo 1933 metų liepos 1 dienos A.Moigis skiriamas Panevėžio miesto pirmu notaru. Iš karto tapęs notaru A.Moigis paskyrė stipendiją vienam Panevėžio valstybinės gimnazijos mokiniui. Taip pat stipendija jam buvo žadama mokėti, jeigu sieks aukštojo mokslo. A.Moigis ją įsipareigojo mokėti, kol turės tarnybą. Taip jis sekė savo tėvo pėdomis, kuris irgi buvo garsus mecenatas. 1934 metais A.Moigis paaukojo 100 litų bedarbiams šelpti. Mieste buvo nemažai bedarbių ir jų gyvenimas tikrai buvo nelengvas. Bet kokia pagalba jiems buvo labai reikalinga, nes viešųjų darbų ne visada buvo galima gauti. Ypač viešųjų darbų trūkumas pasireikšdavo žiemą.

Greitai aktyviai įsitraukė į miesto politinį gyvenimą. 1934 metais išrenkamas į Panevėžio miesto tarybą. Priklausė finansų komisijai. Finansų komisija sprendė svarbius miesto klausimus. Iš viso taryboje buvo 21 asmuo. A.Moigis priklausė Panevėžio miesto tarybos sudarytai naujos pradžios mokyklos statybos komisijai. Šioje komisijoje dar dirbo inžinierius Kazys Germanas ir pašto viršininkas Jonas Belinis. Pati moderniausia Panevėžyje pradžios mokykla buvo pastatyta 1935 metais. Ši mokykla išlikusi iki šių dienų. Joje ir dabar veikia pradinė mokykla. Tėvo atminimui A.Moigis įsteigė stipendijas gabiems mokiniams šelpti. Buvo šelpiami lietuvių, lenkų ir žydų gimnazijų moksleiviai. Moksleiviai buvo šelpiami nepaisant tautybės ir religinių įsitikimų. 1936 metais A.Moigis išrinktas į Komitetą statyti Nepriklausomybės paminklą Panevėžio mieste. Jo autorius buvo žinomas skulptorius Juozas Zikaras. Paminklo maketas buvo padarytas dar trečiajame dešimtmetyje. Bet ta idėja taip ir liko neįgyvendinta.

A.Moigis aktyviai reiškėsi ligonių kasų veikloje. Pirma ligonių kasų valdyba veikė 1928-1932 metais. 1928 metų rugsėjo 23 dieną vyko pirmi ligonių kasų valdybos rinkimai. Pirmas posėdis vyko lapkričio 4 dieną. Valdybą sudarė 6 asmenys. Nuo samdinių pateko A.Kupstas, P.Mackevičius, V.Todovianskis ir A.Edelšteinas. Nuo darbdavių - A.Moigis ir Todesas. 1935 metais į Panevėžio ligonių kasų valdybą nuo darbdavių išrinktas A.Moigis ir Dembo, nuo samdinių Janonis ir Zalatorius, į revizijos komisiją Kalkis, Šalūga ir Reklis, į taikomąją komisiją K.Kanis-Kanevičius, V.Kličmanas. Jie glaudžiai bendradarbiavo su ligonių kasų direktoriumi K.Jasiukaičiu. Jų pastangomis ir rūpesčiu iš Aleksandros Gasiūnienės nupirktas žemės sklypas Respublikos ir Anykščių gatvių kampe ir pastatytas gražus Panevėžio ligonių kasų pastatas. Leidimas statyti gautas 1936 metų rugpjūčio 21 dieną. Rūmai atidaryti 1937 metų spalio mėnesį. Šis inžinieriaus Antano Gargaso suprojektuotas pastatas išlikęs iki šių dienų ir džiugina miestiečius.

A.Moigis priklausė namų savininkų organizacijai ir buvo renkamas valdybos nariu. Valdyba daug pateikdavo pasiūlymų miesto savivaldybei ir prisidėdavo prie tų idėjų įgyvendinimo. A.Moigis priklausė ir Panevėžio medžioklės draugijai. 1939 metais buvo šios draugijos valdybos vicepirmininkas. Draugijos tikslas buvo ne tik medžioti, bet ir globoti gyvūnus. Jai priklausė daug garsių panevėžiečių.

Užėjus sovietinei valdžiai pasitraukė į Vakarus. Jo namas buvo nacionalizuotas. Gyveno Jungtinėse Amerikos Valstijose. Mirė 1959 metais. Palaidotas Čikagoje. Sūnus Vilimas Moigis, gimęs 1945 metais, gyvena Kalifornijoje. Garsią Moigių giminę mena išlikęs jų namas. Atmintyje išliko ir A.Moigio nuveikti prasmingi ir reikalingi darbai.

Parengta pagal savaitraštį „Respublika“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s