respublika.lt

Netekome dailininko, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato L.L.Katino

šalies vadovai reiškia užuojautas

(0)
Publikuota: 2020 gruodžio 23 17:13:31, Jūratė Valančiūtė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Mirė dailininkas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Linas Leonas Katinas. Eltos nuotr.

Mirė dailininkas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Linas Leonas Katinas. Šią žinią žiniasklaidai patvirtino paskutinę jo parodą kuravusi Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė.

 


Tapytojas L. L. Katinas gimė 1941 m. Radviliškyje. 1964 m. baigė architektūros studijas Valstybiniame dailės institute. Nuo 1967 m. dalyvavo parodose, nuo 1990 m. buvo dailininkų grupės „24" narys. Dėstė M. K. Čiurlionio meno mokykloje, Vilniaus dailės akademijoje.

1999 m. įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. Menininko kūrinių yra Lietuvos ir užsienio muziejuose, privačiose kolekcijose.

L. Katinas Lietuvos dailės kontekste išsiskyrė tiek sovietmečiu, tiek ir atgautos nepriklausomybės laikotarpiu. Į tapybos lauką įžengęs XX a. 7 dešimtmečio pabaigoje tapo vienu pagrindinių savo kartos menininkų avangardistų, stagnacinėje brežnevinio laikotarpio kultūroje suformavusių laisvos, eksperimentinės kūrybos properšą.

Šalies vadovai reiškia užuojautas dėl tapytojo L. L. Katino mirties

Prezidentas Gitanas Nausėda ir premjerė Ingrida Šimonytė pareiškė nuoširdžias užuojautas dėl tapytojo, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato L. L. Katino mirties.

Pasak prezidento, mūsų šalis neteko ryškios meno ir kultūros pasaulio asmenybės, savo gyvenimu ir kūryba simboliškai įkūnijusios Lietuvos raidos patirtis. Dėl sovietinės konjunktūros priverstas atsisakyti architekto profesijos, L.L. Karalius pasirinko dailininko kelią, kuriame nuosekliai skleidė kūrybinės laisvės bei meninės raiškos įvairovės idėjas.

„Žanrų požiūriu įvairiopa kūryba, kurioje meniškai persipina asmeniniai dailininko išgyvenimai, tautiniai motyvai, krikščioniška tematika, kitų kultūrų civilizaciniai simboliai, reikšmingai papildė ir praturtino Lietuvos kultūros paveikslą", - užuojautoje teigia šalies vadovas.

Prezidentas išreiškė nuoširdžią užuojautą L.L. Katino šeimai, draugams ir bendražygiams.

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė taip pat reiškia nuoširdžią užuojautą dėl žymaus tapytojo ir grafiko, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato L. L. Katino mirties.

„Lietuva neteko talentingo kūrėjo, meistriškai valdžiusio įvairius dailės stilius ir žanrus, laisvai kalbėjusio skirtingų kultūrų kalbomis, tačiau visada likusio ištikimu savosios žemės tradicijoms. Tai buvo vienas pirmųjų mūsų moderniosios dailės kūrėjų, dar gūdžiu sovietmečiu parodęs kelią ateities kartoms. Dėl iškilaus menininko mirties reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems, bičiuliams, visiems, kuriuos žavėjo ir visada kerės laisvas ir daugiaprasmis Lino Leono Katino potėpis", - sakoma premjerės užuojautoje.

Žinia apie menininko, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato L. L. Katino netektį paskelbta gruodžio 23-iąją.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s