respublika.lt

Mirė kino operatorius Jonas Gricius

šalies vadovai reiškia užuojautą

(0)
Publikuota: 2021 vasario 01 15:13:00, Eleonora Budzinauskienė, Elta
×
nuotr. 2 nuotr.
Kino operatorius Jonas Gricius. Eltos nuotr.

Eidamas 93-iuosius metus, naktį iš sekmadienio į pirmadienį mirė lietuvių kino operatorius Jonas Gricius, praneša žiniasklaida.

 

J. Gricius gimė 1928 m. rugpjūčio 5 d. 1954 m. baigė sąjunginį kinematografijos institutą, Boriso Volčeko kursą. Dirbo kino studijoje „Lenfilm“, režisieriaus A. Moskvino asistentu. Nuo 1958 m. – Lietuvos kino studijos (LKS) operatorius. LTSR kinematografininkų sąjungos sekretorius (1963–1968), pirmininkas (1981–1988), Lietuvos kino studijos direktorius (1978–1989).

1997 m. apdovanotas Gedimino ordinu. 2014 m. J. Gricius įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija už Lietuvos kino poetikos pagrindų sukūrimą, aukščiausią vizualinę kino kultūrą ir už profesinę sąžinę.

J. Gricius dirbo ir sovietmečiu, ir nepriklausomybės laikais su pačiais geriausiais režisieriais – Arūnu Žebriūnu, Raimondu Vabalu, Gyčiu Lukšu ir kitais kino klasikais.

J. Gricius sukūrė daugybės lietuviško kino klasika tapusių filmų estetiką, vieni iš ryškiausių - tai „Niekas nenorėjo mirti", „Paskutinė atostogų diena" ar „Kelionė į rojų". Daugelį metų skyręs pedagoginiam darbui, dėstęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, jis išugdė naują Lietuvos kino operatorių kartą. Jis taip pat yra parašęs kelias autobiografines knygas, išvertęs kūrinių apie filmavimo meną.

Šalies vadovai reiškia užuojautą dėl kino operatoriaus Jono Griciaus mirties

Šalies vadovai prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo pirminnkė Viktorija Čmilytė-Nielsen reiškia užuojautą dėl legendinės Lietuvos kino asmenybės, kino operatoriaus profesijos patriarcho Jono Griciaus mirties. 

„Joną Gricių atminsime kaip kino meno ir estetikos virtuozą, reikšmingai prisidėjusį prie lietuviškojo kino mokyklos plėtotės, papildžiusį lietuviškosios kinematografijos aukso aruodą. Jo gyvenimas ir kūrybinė veikla - tai išskirtinis Lietuvos kultūros fenomenas", - teigia šalies vadovas. 

J. Gricius sukūrė daugybės lietuviško kino klasika tapusių filmų estetiką, vieni iš ryškiausių - tai „Niekas nenorėjo mirti", „Paskutinė atostogų diena" ar „Kelionė į rojų". Daugelį metų skyręs pedagoginiam darbui, dėstęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, jis išugdė naują Lietuvos kino operatorių kartą. Jis taip pat yra parašęs kelias autobiografines knygas, išvertęs kūrinių apie filmavimo meną.

1997 m. Jonas Gricius apdovanotas LDK Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, „Auksinės gervės" statulėle, o 2013 metais menininkui įteikta Nacionalinė kultūros ir meno premija.

Prezidentas reiškia nuoširdžią užuojautą Jono Griciaus artimiesiems, Lietuvos kino bendruomenei ir jo kūrybos gerbėjams. 

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Seimo ir savo vardu reiškia nuoširdžią užuojautą Lietuvos kino operatoriaus, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Jono Griciaus artimiesiems, kino bendruomenei ir jo talento gerbėjams.

„Mus paliko vienas garsiausių Lietuvos kino kūrėjų. Jonas Gricius buvo filmavimo meno virtuozas, kuris žavėjo mus savo talentu, profesionalumu ir atsidavimu darbui. Gerbiamo Jono išskirtinis braižas ir vizualiniai sprendimai visada išliks Lietuvos kino istorijoje, o jau klasika tapę darbai - mūsų atmintyje", - teigė parlamento vadovė.

Sunkią netekties akimirką Seimo pirmininkė Jono Griciaus artimiesiems ir bičiuliams linki dvasios stiprybės.

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė užuojautoje dėl iškilaus menininko, Lietuvos kino mokyklos kūrėjo, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Jono Griciaus mirties pažymi, kad netekome legendinio kino operatoriaus, žmogaus, kurio talentas garsina Lietuvos kino meną tiek šalyje, tiek pasaulyje.

„Savo neįkainojamą patirtį menininkas perdavė daugeliui mokinių. Jie tęsia Mokytojo tradicijas - kuria aukščiausią vizualinę kino kultūrą. Dėl Jono Griciaus mirties reiškiu nuoširdžią užuojautą jo artimiesiems, bičiuliams ir visos Lietuvos kino šeimos nariams", - sakoma premjerės užuojautoje.  

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s