respublika.lt

Matematikas Zigmas Masaitis, žuvęs Štuthofe

(0)
Publikuota: 2018 vasario 04 08:25:44, Habil. dr. Algirdas Ažubalis, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos profesorius
×
nuotr. 1 nuotr.
Zigmas Masaitis

Yra žinoma, kad Lietuvos (nuo 1930 m. - Vytauto Didžiojo) universitetas (toliau - VDU) 1924-1940 m. parengė 76 diplomuotus matematikus. 50 diplomantų - lietuviai (iš jų 13 moterų) ir 26 - žydai (iš jų 2 moterys). 6 diplomantai (5 žydai ir 1 lietuvis) žuvo fašistų koncentracijos stovyklose, 6 lietuviai pabuvojo SSRS tremtyje (4 grįžo, 1 ten mirė, 1 likimas nežinomas). Šie skaičiai, deja, tik labai apytiksliai - daugelio diplomantų (22-iejų: žydų - 16, lietuvių - 6) likimas po 1940 m. nežinomas.

 

Vienintelis žinomas lietuvis matematikas VDU diplomantas, žuvęs fašistiniame konclageryje - Zigmas Masaitis (1903 01 27 Raseinių aps. Girkalnio vls. Pamituvio k. - 1943 04 18 Štuthofo koncentracijos stovykloje). Jo tėvai buvo neturtingi, bet net 3 vaikus leido į mokslus. Pradžioje Zigmas mokėsi Raseiniuose, o baigęs ten 6 gimnazijos klases perėjo į Kauno „Aušros“ gimnaziją. Gimnaziją baigė per 6 metus, 1924 m., peršokdamas IV ir VII klases.

Tais pačiais metais pradėjo studijuoti matematiką Lietuvos universitete Kaune. Šiame universitete, jau pavadintame Vytauto Didžiojo universitetu, ir apgynė diplominį darbą „Apie Laplace‘o diferencialinės lygties integravimą“, kurio mokslinis vadovas buvo profesorius dr. Otas Teodoras Folkas (Volk, 1892-1989). 1930 04 10
Z.Masaitis gavo diplomą.

Studijuodamas 1929 m. padėjo prof. O.Folkui rengti spaudai jo vadovėlį „Paprastųjų ir dalinių diferencialinių lygčių teorijos paskaitos“: išverčiant vokiškai parašytą rankraštį į lietuvių kalbą, skaitant korektūrą. Už tai autorius vadovėlio įžangoje jam padėkojo.

Studijuodamas ir po studijų Z.Masaitis dirbo matematikos mokytoju: 1926-1927 m. - Jurbarko „Saulės“ gimnazijoje, 1928-1930 m. - Kauno Simono Daukanto, 1931-1934 m. - Plungės mokytojų seminarijose, 1935-1940 m. - Šiaulių berniukų, 1940-1941 m. - Marijampolės gimnazijose. 1941 11 01 Z.Masaitis buvo paskirtas Marijampolės mergaičių gimnazijos direktoriumi.

Nepriklausomybės metais rašė straipsnius į laikraštį „Naujoji gadynė“.

Buvo puikus pedagogas. Štai ką apie jį rašė buvęs Z.Masaičio mokinys šiaulietis Jonas Krivickas (1929-2007), mokytojas, kraštotyrininkas, Šiaulių miesto garbės pilietis: „Nors ir negausus, bet veiksmingas buvo matematikų būrelis, vadovaujamas mūsų gerbiamo mokytojo, puikaus pedagogo Zigmo Masaičio. Šiame būrelyje mes giliai susipažinome su matematikos pasauliu, spręsdavome sudėtingesnius negu klasėje uždavinius, domėjomės matematikų gyvenimu. Šiame būrelyje mes pasiekėme tokio matematikos lygio, kad net pirmame aukštosios mokyklos kurse dauguma teikiamų žinių buvo mums nesvetimos. Pamenu, Kauno universitete studentai, baigę Šiaulių gimnaziją, buvo gerbiami kaip žiną matematiką <...>. Mūsų aštuntosios „lotynistų“ klasės auklėtojas Masaitis buvo ne tik puikus matematikos mokytojas, bet ir nuoširdus draugas bei patarėjas, išleidžiant mus - abiturientus į gyvenimą“.

1943 m. kovo 17 d. gestapas Marijampolės mergaičių gimnazijos direktorių Z.Masaitį suėmė ir išvežė į Kauną, po to - į Tilžę. Iš ten jis pateko į Štuthofo koncentracijos stovyklą. Kalinio Nr. 21336.

Z.Masaitis buvo hitlerininkų areštuotas kartu su kitais lietuviais inteligentais (grupėje buvo ir Balys Sruoga (1896-1947), literatūros profesorius, garsus rašytojas) tada, kai lietuviai atsisakė kurti SS dalinius. Pradžioje su suimtaisiais buvo elgiamasi labai žiauriai. Z.Masaitis greitai susirgo, nusilpo.

Jau sunkiai sirgdamas, kriminalistų sanitarų buvo nuvilktas į prausyklą bei ant cementinių grindų suspardytas iki sąmonės netekimo. Sekančią dieną, sąmonės taip ir neatgavęs, mirė. Buvo sudegintas krematoriume. Mirties faktas buvo sufabrikuotas, seseriai pranešant, kad Z.Masaitis mirė žarnų sloga.

„Po kurio laiko sesuo sulaukė dviejų siuntinių: grąžino jo siųstąjį ir kitą - su brolio drabužiais, - rašė Antanina Garmutė (1934-2011), rašytoja, poetė, tremtinė, nusipelniusi išradėja, technologijos mokslų daktarė. - Kišenėje buvo ir trumpas laiškutis - ataidėjo žodžiai tarsi iš anapus... Jie bylojo apie negęstančią vilties kibirkštėlę ir dvasinius šio žmogaus interesus: reikia „matematiškų-fiziškų“ knygų...“.

Sesuo mokytoja B.Masaitytė Z.Masaičio biblioteką, kurioje buvo gausu knygų ir periodikos bibliotekos savininko mokėtomis užsienio kalbomis (mokėjo vokiečių, rusų, lenkų ir prancūzų kalbas), padovanojo Vilniaus universiteto bibliotekai.

Parengta pagal savaitraštį „Respublika“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar bijote klimato kaitos keliamų kataklizmų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip praleidžiate savo atostogas?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+12 +21 C

+18 +22 C

+13 +19 C

+23 +27 C

+13 +20 C

+16 +19 C

0-4 m/s

0-8 m/s

0-12 m/s