respublika.lt

Zarasuose atidaryta paroda, skirta legendinio žurnalisto, redaktoriaus V. Gedgaudo gyvenimui ir kūrybai

(0)
Publikuota: 2021 rugsėjo 11 08:52:00, Eleonora Budzinauskienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Zarasų krašto muziejuje atidaryta žurnalisto, rašytojo V. Gedgaudo gyvenimui ir kūrybai skirta paroda. Justino Lingio nuotr.

Zarasų krašto muziejuje atidaryta paroda „Laiko sūpuoklėse“, skirta legendinio žurnalisto, redaktoriaus Vytauto Gedgaudo (1912-1999) gyvenimui ir kūrybai.

 

Paroda sukurta naudojantis dokumentine medžiaga iš ilgamečio JAV lietuvių tautinės minties laikraščio „Dirva“ vyriausiojo redaktoriaus V. Gedgaudo asmeninio archyvo. Parodoje eksponuojamos nuotraukos, dokumentų kopijos iš šio archyvo, dalis prierašų – paties V. Gedgaudo mintys, lyg asmeniškas komentaras kai kuriems gyvenimo etapams. Ekspozicijoje pateikiama ištrauka iš V. Gedgaudo rašytos, bet taip ir likusios darbastalyje, neišleistos knygos apie tarnybą Prancūzijos svetimšalių legione „Pirmyn, arba mirk“ Antrojo pasaulinio karo metais. Papildoma informacija prie nuotraukų, kaip ir ekspozicija, parengta parodos sumanytojos ir autorės, V. Gedgaudo kūrybinio palikimo tyrinėtojos, Vilniaus universiteto doc. dr. Jolantos Mažylės.

Zarasų apskrityje, Salako valsčiuje, prasidėjo per 300 kilometrų įveikusio ką tik Mažeikių gimnaziją baigusio V. Gedgaudo savarankiškas gyvenimas. Zarasuose užsimezgė jo pirmieji kultūrinės ir literatūrinės veiklos daigai.

Parodoje „Laiko sūpuoklėse“ ne tik chronologiškai dėliojamas V. Gedgaudo biografinis pasakojimas, bet ir to būtojo laiko atšvaitai jau kitais jo gyvenimo tarpsniais. Visa tai ataidi laiškais, nuotraukomis, atsiminimais.

Antroji parodos dalis – iki šiol visuomenei nežinomi V. Gedgaudo meninės fotografijos darbai iš ciklo Vienas modelis, viena meilė, vienas gyvenimas. Nuotraukose vienintelis modelis – zarasietė, Vytauto gyvenimo bendrakeleivė, bičiulė ir kantrioji talkininkė spaudos baruose žmona Stefanija Juodvalkytė-Gedgaudienė (1927-2020).

Parodos rengėjai – Lietuvos žurnalistų sąjunga ir VšĮ „Atminties brasta“.

Parodos dalyvius sveikindamas Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos pirmininkas Dainius Radzevičius sakė, kad 2022-uosius Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija ketina skelbti Vytauto Gedgaudo metais. Taip siekiama deramai pagerbti V. Gedgaudo darbus Lietuvai kitąmet minint jo gimimo 110-ąsias metines.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s