respublika.lt

Vilkijos A. ir J. Juškų muziejus taps dar labiau prieinamas visuomenei

(0)
Publikuota: 2021 balandžio 10 12:53:00, Birutė Mačienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Vilkijos A. ir J. Juškų muziejus taps dar labiau prieinamas visuomenei. Kauno r. sav. nuotr.

Muziejus buvusioje Vilkijos parapijos klebonijoje visuomenininkų iniciatyva buvo pradėtas kurti dar sovietmečiu, o 1990 metais jo steigėja tapo Kauno rajono savivaldybė. Šiandien Kauno rajono savivaldybės muziejaus filialas – Vilkijos Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejus vadinamas pakaunės krašto pasididžiavimu, todėl savivaldybė pasirengusi jam skirti dar daugiau dėmesio. Jokių planų uždaryti šį muziejų nebuvo ir nėra, pabrėžiama Kauno rajono savivaldybės pranešime.

 

Muziejininkų Arūno Sniečkaus ir jo žmonos Vidos pastangomis šiame muziejuje sukaupta šimtai eksponatų. Bene vertingiausi – A. Juškos rankraščiai, šio tautosakininko užrašytos liaudies dainos, padavimai. „Juškynėje“ vyksta tarptautiniai dūdmaišininkų festivaliai, švenčiamos kalendorinės šventės, rengiamos etnografinės vakaronės, plenerai.

Kauno rajono savivaldybė yra įsteigusi rinkinių saugotojo ir muziejininkės etatus, kuriuos užima A. Sniečkus ir jo žmona Vida. Šeima muziejuje ne tik dirba, bet ir gyvena, nors tai nėra jų privatus būstas, juolab – ir ne tarnybinis butas. Lietuvos Respublikos teisės aktai nenumato galimybės gyventi valstybės ar savivaldybės muziejuje, todėl Kauno rajono savivaldybė šį klausimą kėlė ir anksčiau. Tačiau nei Seimas, nei Vyriausybė konkrečių sprendimų iki šiol nepriėmė, nors situaciją žinojo tuometinis kultūros ministras, Seimo nariai, Etninės kultūros taryba.

„Dar 2019 metais Kauno rajono savivaldybė Sniečkų šeimai pasiūlė persikelti į atnaujintą municipalinį butą Vilkijoje, Čekiškės gatvėje, tačiau A. Sniečkus tų pačių metų gegužės 21 dieną raštu atsisakė šio siūlymo ir pažadėjo per dvejus metus persikelti į suremontuotą tėvų namą. Jau tada viešojoje erdvėje pasirodė tikrovės neatitinkanti informacija, neva A. ir J. Juškų muziejus bus naikinamas, o jo kūrėjai „metami į gatvę“. Kai kurie politikai ėmė raginti gyventojus pasirašyti elektroninę peticiją, rengti protesto akcijas. Apmaudu, kad situacija politizuojama ir toliau“, – sako Kauno rajono savivaldybės muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas.

Jis pabrėžė, kad tiek pati rajono savivaldybė, tiek rajono muziejus labai vertina A. ir V. Sniečkų ilgametes pastangas kurti gyvą muziejų, kuris yra unikalus. Todėl ir siekiama A. ir J. Juškų muziejų išsaugoti tokį, koks yra, tačiau atnaujinant, kad būtų tik patogesnis, saugesnis ir dar labiau atviras visuomenei. O teisinę koliziją dėl galimybės gyventi muziejuje galėtų išspręsti institucijos, kurioms yra suteikti tokie įgaliojimai – tai Seimas ir Vyriausybė.

Sovietmečiu pastatas buvo avarinės būklės. Kauno rajono savivaldybė į A. ir J. Juškų muziejų jau yra investavusi maždaug 90 tūkst. eurų: buvo pakeistas stogas, elektros instaliacija, apšvietimas, įrengta gaisrinės saugos sistemą, atlikti kiti darbai.

Prieš keletą metų kartus su A. Sniečkumi buvo aptarti tolesni muziejaus tvarkymo planai. Šių metų gegužę numatyta pradėti suplanuotą šiluminio mazgo ir sanitarinių patalpų remontą. Kadangi lomoje stovintis maždaug 300 metų medinis namas jautrus drėgmei, todėl muziejininkams jį tenka pašildyti net vasarą. Projekto įgyvendinimo laikotarpiu bus pertvarkomi vandentiekio mazgai, keičiamas vamzdynas, todėl pastate kurį laiką bus nutrauktas vandens tiekimas ir nuotekų šalinimas. Lankytojams lauke bus pastatyti mobilieji biotualetai. Ateinančiais metais planuojami muziejaus medinio priestato (gonkų) ir pietvakarinio prieangio remonto darbai.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s