respublika.lt

Vieno lito premijos laureatu tapo poetas V.Elmiškis

(0)
Publikuota: 2021 vasario 20 09:17:00, Birutė Mačienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Vidmantas Elmiškis. Eltos nuotr.

Vidmantas Elmiškis Vieno lito premiją už kasdienybės spalvas bei amžinybės nuojautas pelnė eilėraščių rinkiniu „Ir bus atsakyta" (Kauko laiptai, 2020).

 

Pasak Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininko Gedimino Jankaus, kai tik nebevaržys karantino apribojimai, visi neabejingi gerai literatūrai bus pakviesti tradiciškai susiburti ir drauge su laureatu atšvęsti šį įvertinimą. Tada ir įvyks Vieno lito premijos, kurią jau ne vienerius metus lydi skulptoriaus Stasio Žirgulio prizas ir asociacijos LATGA piniginė premija, įteikimas.

Anot literatūros kritiko, poeto Tomo Vyšniausko, Kaune gyvenantis poetas, prozininkas, žurnalistas Vidmantas Elmiškis poezijos knygoje „Ir bus atsakyta" atsakymų ieško aktualizuodamas pačią egzistencijos problemą, išryškindamas aštrius daugiabriaunės būties kampus, nevengdamas atviro pokalbio su skaitytoju ir drąsiai žarstydamas šiurkštesnės raiškos elementus.

V. Kiaušas-Elmiškis gimė 1952 m. Burbiškyje, Anykščių rajone, o didžiąją gyvenimo dalį praleido Kaune. Mokėsi Kauno politechnikos instituto (dabar Kauno technologijos universitetas) Elektrotechnikos fakultete. Po studijų Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete įgijo filologo, lietuvių kalbos ir literatūros dėstytojo kvalifikaciją, bet pedagogika jo netraukė. Dirbo spaustuvėje, įvairiose redakcijose, keletą metų buvo asociacijos LATGA Kauno skyriaus konsultantas, laisvai samdomas žurnalistas. Nemažai laiko jo praleista Nemuno" redakcijoje bei Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriuje. 1998 m. tapęs Žurnalistų sąjungos nariu, jau 1999-aisiais papildė Rašytojų sąjungos narių gretas. 2011-2019 m. jis vadovavo Rašytojų sąjungos Kauno skyriui.

Anot Kauno rašytojų organizacijos vadovo G. Jankaus, V. Elmiškio pseudonimu prisidengęs rašytojas išleido vieną humoreskų ir keturis eilėraščių rinkinius, jo kūryba publikuota almanachuose, taip pat kultūros leidiniuose bei interneto portaluose.

2005-aisiais V. Kiaušas apdovanotas Kultūros ministerijos premija už publicistinius kūrinius kultūros temomis, jam buvo įteiktas ir Žurnalistų sąjungos Kauno apskrities valdybos „Gintarinis parkeris". 2012-aisiais V. Elmiškio apdovanojimus papildė Kauno miesto burmistro Jono Vileišio žalvarinis medalis, o vėliau - Maironio sodo Varnos prizas (Poezijos pavasaris, 2016).

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s