respublika.lt

Vėl su Maironio žodžiu lūpose

(0)
Publikuota: 2012 balandžio 24 12:57:49, Respublika.lt
×
nuotr. 5 nuotr.
MEDIS. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos pašonėje vakar išaugo Maironio medis

Šiuos metus paskelbus Maironio metais, poeto eilėmis visoje Lietuvoje vakar ir prasidėjo Nacionalinė bibliotekų savaitė, rengėjų valia sutapusi su UNESCO skelbta Knygos ir autorinių teisių diena. Beveik visose šalies bibliotekose tuo metu netrūko žmonių ir poezijos.

Birštonas: kasdien poeto valanda

Daugumoje bibliotekų iš pradžių buvo klausomasi prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimo, daugumą maloniai nuteikė prezidentės dėmesys nacionalinei literatūrai, kaip lietuvių kalbos išsaugojimo sąlygai. Bibliotekininkų draugijos pirmininkė Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė prezidentės žodžių klausėsi kartu su bibliotekos skaitytojais, suėjusiais ne tik pasiklausyti, bet ir pasikalbėti apie Maironį. Pernai šioje bibliotekoje apsilankiusi prezidentė ją įvertino kaip vieną geriausių šios rūšies įstaigų šalyje. Birštono bibliotekos programa, skirta nacionalinei savaitei, galėtų kelti sveiką pavydą kitur dėmesiu ne itin lepinamiems skaitytojams: rytmečiai vaikams ir jaunimui, teminės popietės, skirtos internetui ir biblioterapijai, naujų knygelių vaikams sutiktuvės, literatūros paroda „Skaitykime birštoniečių knygas“... Ir visą savaitę kiekvieną pavakarę valanda „Skaitome kartu Maironio poeziją ir gražiausias pasakas“.

Panevėžys: išskirtiniai poeto nuopelnai

Maironio skaitymai Panevėžio G.Petkevičiaitės - Bitės viešojoje bibliotekoje prasidėjo giesme „Lietuva brangi“, kurią sugiedojo miesto politinių kalinių ir tremtinių choras „Likimai“. Maironio didybę apibrėžė aktorius Albinas Keleris, perskaitęs 1987 metais poeto Sigito Gedos įvertinimą, kad Lietuva turėjo du didžiausius poetus - Antaną Baranauską ir Maironį. O nuolatinis bibliotekos renginių dalyvis, Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas akcentavo, kad poetas, kadaise pliekęs valdininkų ydas, aktualus ir šiandien. Panevėžio maironiečių vadovas pedagogas Eugenijus Urbonas pabrėžė išskirtinį Maironio nuopelną žadinant tautą - tai darė ne tik jo eilėraščiai, apie didvyrišką krašto praeitį ikikarinėje Lietuvoje buvo mokomasi iš Maironio rašyto istorijos vadovėlio. Maironio vardas tautai stiprybės įkvėpė ir sunkiausiais Lietuvai laikais, tvirtino Kovo 11-osios Akto signataras Julius Beinortas, sovietmečiu vadovavęs žygeiviams. Panevėžiečiai džiaugėsi, kad Maironio pėdsakas likęs ir Panevėžio krašte. Primindamas jo buvimą Krekenavoje, aktorius Donatas Juzėnas perskaitė poemos „Čičinskas“ ištrauką.

Vilnius: premijos knygos darbininkams

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje vakar atidaryta dailininko Edmundo Ragožiaus tapybos paroda „Debesų takais“, poeziją skaitė ir naują knygą pristatė poetas Danielius Sobeckis. Šiandien čia vyks „Poezijos pavasarėlis“, skirtas Maironio jubiliejui, ir bus paskelbta geriausia praėjusių metų verstinė knyga, o ketvirtadienį įteikta Dominyko Urbo premija už vertimo debiutą ir metų redaktoriaus premija „Auksinė lupa“. Lietuvos technikos biblioteka balandžio 26 ir 27 dienomis žada nudžiuginti skaitytojus ekskursija po biblioteką su pačiu Evaldu Purliu, šio pastatų komplekso, buvusio Jėzuitų noviciato, restauracijos projekto vyriausiuoju architektu. Dar viena dovana skaitytojams šią savaitę šioje bibliotekoje: nemokamas LIBIS pažymėjimas, galiojantis beveik visose Lietuvos viešosiose bibliotekose.

Kaunas: neskelbtos Maironio sentencijos

Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė, poetė Aldona Ruseckaitė, kartu su šalies bibliotekininkais dalyvavusi Maironio skaitymuose, vakar Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje perskaitė dar niekur neskelbtų Maironio ranka rašytų sentencijų, aptiktų poeto sąsiuvinyje su išplėštais lapais.

Rankraštyje, jau neturinčiame nei pradžios, nei pabaigos, Maironis rašė: „Mane slegia mano paties supiltas kalnas“, „Ranka - ne širdis, sugis“, „Sąmoningai laikyk ištemptas bures“, „Manyje gaudžia visas pasaulis“. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje jau penktus metus veikiančio Savanorių klubo narės vakar interpretavo Maironio poeziją.

Klaipėda: nuolaidos skolininkams

Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos bendruomenė pristatė šiais metais bibliotekai įteiktą projekto „Bibliotekos pažangai“ garbingą apdovanojimą „Partneriškiausia biblioteka 2012“, skirtą už aktyviausias partnerystės veiklas su bendruomenėmis, valdžios ir verslo institucijomis, žiniasklaida ir šių veiklų viešinimą.

Įvairūs renginiai ir parodos, tarp jų ir bibliotekos darbuotojų rankdarbių, bus skirti ne tik mažiesiems ir suaugusiems bibliotekos lankytojams. Visą savaitę 50 proc. nuolaida susikaupusiems delspinigiams galės pasinaudoti ir jos skolininkai.

Tauragė: laukiama svečių

Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka per šią savaitę tikisi sulaukti dar daugiau draugų nei įprastai. Jiems skirta paroda „Metų knyga 2012“, susitikimai su literatūrologe Viktorija Daujotyte ir poetu Marcelijumi Martinaičiu. Visą savaitę tauragiškiai galės ne tik gauti bibliotekos skaitytojo pažymėjimą nemokamai, bet ir jai padėti padovanodami naują knygą.

Šiauliai: išaugo Maironio medis


Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos pašonėje šiauliečius ir miesto svečius vakar pasitiko Maironio medis. Pririšti ant jo šakelių vėjyje plazdeno įvairiaspalviai popieriniai paukštukai su Maironio eilėmis. Paukštukus su labiausiai patinkančiomis eilėmis bibliotekininkės leido nusikabinti ir pasilikti atminimui.

„Mes ieškome būdų, kurie lengvai pasiektų žmones ir priartintų prie jų Maironio poeziją“, - sakė bibliotekos direktorė Rūta Žirgulytė. Autobuso greta bibliotekos esančioje stotelėje laukiantys šiauliečiai turėjo galimybę klausytis iš garso kolonėlių skambančių Maironio eilių, kurias skaitė šviesaus atminimo aktorius Laimonas Noreika. Bibliotekoje įkurtose „Maironio salelėse“ lankytojai vakar buvo kviečiami ne tik pasimėgauti Maironio lyrika, bet ir patys, įkvėpti Maironio, sukurti eilėraštį. Pavakarę čia buvo demonstruojamas Šiaulių valstybinės kolegijos studentų sukurtas filmukas, kuriame užfiksuoti praeivių atsakymai į klausimus apie Maironį.

Suvalkija: padėka bibliotekai


Marijampolės savivaldybė padėkos raštais apdovanojo išradingiausiai dirbančias bibliotekininkes Gerdą Matusevičienę, Dalią Sudeikienę ir Danutę Lukšienę, o visą kolektyvą - tortu. Šakių r. savivaldybės bibliotekoje Lietuvos dainiui skirtą savaitę vakar 12 val. atidarė Šakių literatai ir skaitovai, o vakare į susitikimą biblioteka pakvietė savo draugus ir rėmėjus. Jiems koncertavo Operos ir baleto teatro solistai Vytautas Kurnickas ir Gražina Skinderytė-Kurnickienė. Knygos šventės vaikams, popietės numatytos visuose filialuose.

Vilkaviškio r. savivaldybės bibliotekos Maironiui skirtos savaitės renginiai prasidės šiandien aukštesniųjų klasių moksleiviams skirta pažintine popiete apie savo ir žymiausias Lietuvos bibliotekas bei jų fondų vertybes. Pasak bibliotekos direktorės Vilijos Gilienės, centrinėje bibliotekoje ir 28 jos filialuose šią savaitę vyks per 50 popiečių, literatūrinių skaitymų, parodų, susitikimų.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimas


Mieli bibliotekininkai ir knygos bičiuliai, prasideda labai reikšmingas Lietuvos kultūrai įvykis - Bibliotekų savaitė. Todėl kreipiuosi į jus iš nedidelės, bet labai jaukios Prezidentūros bibliotekėlės.

Šalies žmonės vis aktyviau sugrįžta prie knygų ir į bibliotekas. Ir tai yra neįkainojamas kiekvienos bibliotekos ir kiekvieno bibliotekininko išradingumo nuopelnas.

Ši savaitė, neabejoju, taps dar viena proga atkreipti dėmesį į knygos, gimtosios kalbos ir bibliotekininko vaidmens svarbą.

Skatindami šalies žmones, o ypač jaunimą, skaityti, padėdami pasirinkti knygą, būtinai sudominkite ir lietuvių autoriaus kūriniu, ne tik pasaulio literatūros naujienomis.

Deramas dėmesys nacionalinei literatūrai - garantija, kad bus išsaugota unikali lietuvių kalba.

Šiandien biblioteka - tai ne tik knygų pilnos lentynos. Tai vieta, kur telkiasi bendruomenė, kur vyksta gražiausi kultūros renginiai, puoselėjamos tradicijos.

Projektas „Bibliotekos pažangai“ bibliotekas pavertė ir kompiuterinio raštingumo mokymo centrais, padedančiais žmonėms išmokti naudotis šiuolaikinėmis technologijomis.

Dar kartą nuoširdžiai dėkoju jums, mieli bibliotekininkai, ir linkiu naujų idėjų, kūrybiško požiūrio į savo darbą ir jūsų krašto žmonių palaikymo.

 

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar jūsų namuose šalta?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+1 +6 C

+1 +5 C

-3 +4 C

+5 +11 C

+5 +9 C

+4 +10 C

0-5 m/s

0-5 m/s

0-5 m/s