respublika.lt

Vario audros kasmet kyla iš Šilagalio

(0)
Publikuota: 2020 balandžio 05 18:12:23, Jaunius POCIUS
×
nuotr. 2 nuotr.
Vilmantas Vapsva: „Sklepučini“ - prekės ženklas. Jauniaus Pociaus ir orkestro archyvo nuotr.

Muzika gali išgelbėti pasaulį. Taip sakydamas Šilagalio kultūros centro vadovas Vilmantas Vapsva dalino instrumentus savo dūdoriams, kad karantino metu muzika skambėtų jų namuose. Šilagališkis svarstė: negi mes blogesni už italus ir ispanus, kurie nuo koronaviruso ginasi iš savo langų ir balkonų muzikuodami ir traukdami dainas. V. Vapsva nuo pat įkūrimo diriguoja varinių pučiamųjų kolektyvui labai jau keistu pavadinimu „Sklepučini“, kuris plačiai garsina Šilagalį ir stebina klausytojus ne tik šalyje, bet ir užsienyje.

 

Brass bendas „Sklepučini“ neseniai pažymėjo įkūrimo 20-metį. Jeigu ne orkestras, Šilagalys tikrai niekuo neišsiskirtų iš kitų priemiestinių gyvenviečių. O dabar pučiamųjų kolektyvas - tarsi jo vizitinė kortelė.

V.Vapsva nenustemba išgirdęs klausimą, kas sugalvojo kolektyvui tokį vardą, kuris skamba nelabai lietuviškai. Juokiasi, nes šito klausiamas gal šimtąjį kartą. Patys šilagališkiai taip pakrikštijo. Nes tada, kai dar niekas orkestre groti nesiveržė, buvo besišaipančių, kad tie dūdas pučiantys vaikai - skyliapučiai. Todėl, tuometiniame Liaudies kultūros centre registruojant kolektyvo vardą, kažkas pasakė - bet juk gražiai skamba. „Beliko tik truputį pavadinimą išgryninti. Taip ir liko. Dabar turime tokį kaip ir prekės ženklą“, - juokiasi orkestro vadovas. O štai tokių klausimų kur nors Vokietijoje ar Olandijoje, kur greitai įvertinamas Šilagalio orkestro meistriškumas, nekyla.

Koronavirusas sujaukė visus šių metų „Sklepučini“ planus. Trisdešimt penki orkestrantai paleisti neribotų atostogų. Visiems nuo mažo iki didelio liepta pasiimti instrumentus į namus ir treniruotis namie savarankiškai. Duotas patarimas - pirmiausia susiderinti su kaimynais. „Juk gal ne kiekvienam patiks, kai už sienos tau tris valandas dūda gros. Liepiau neliūdėti, pažiūrėkite, kokie vaizdai ateina iš Italijos, iš Ispanijos. Žmonės groja, dainuoja, vadinasi muzika gali išgelbėti pasaulį“, - linksmai kalba orkestro vadovas. Dabar labiausiai jam gaila pirmąkart Lietuvoje turėjusio įvykti Europos brass bendų čempionato Palangoje. Teko atidėti ir aną savaitgalį Panevėžyje planuoto C kategorijos XX Lietuvos čempionato lūkesčius. Šilagališkiai buvo rimtai nusiteikę jį laimėti ir įkopti į D, antrąją pagal pajėgumą, lygą. Todėl dabar viltys nukeltos į lapkričio mėnesį. „Tikslai nesikeičia. Lentynoje taurei vieta palikta“, - V.Vapsva neslepia ambicijų.

Orkestras net buvo pasisamdęs dirigentą, kuris savaitgaliais atskrisdavo iš Olandijos repetuoti. O ko trūksta pačiam kolektyvo vadovui? „Yra labai gerų dirigentų, kurie visiškai keičia požiūrį, tada vaikai taip užgroja...“, - „Sklepučini“ sėkmė, atrodo, centro direktoriui svarbiau už viską...

Kas stumia į aukštumas?


Į tą klausimą norisi atsakyti orkestro vadovo žodžiais: „Pasakysiu paprastai. Šiais laikais yra sukurtų įvairių populiarios muzikos kūrinėlių, vadinamojo popso. „Eurovizijoje“ daina laimėjo, po mėnesio ji aranžuota, tu gali nusipirkti ir groti. Mes nusiperkame, vieną repeticiją padarome, o po trijų repeticijų vaikams jau neįdomu groti (vaikais vadovas vadina ir suaugusius, nes jie orkestre užaugę - aut.) Tada imame sudėtingus kurinius, jiems iš karto nepavyksta, kartojame, bandome, kol išeina. Jie mane prie sienos remia, kol nepagrojame ko nors sudėtingo. Jiems gatvėje grojami kūrinėliai neįdomūs. Jiems reikia tobulėti. Tam ir yra dalyvavimas čempionatuose ir konkursuose“.

Groja patriotai


Klystų manantys, kad „Sklepučini“ pūtikai vien šilagališkiai. Į repeticijas triskart per savaitę suvažiuoja jaunimas iš artimiausių gyvenviečių - Pažagienių, Velžio, Bernatonių, Panevėžio, Ukmergės. Ir ne tik jaunimas.

„Aš džiaugiuosi dabartine Lietuva, tėvais, kurie rūpinasi, kad vaikai turėtų užsiėmimą. Anksčiau to nebūdavo“, - dirigentas sako pastebėjęs, kad gyvenimas pastarąjį dešimtmetį labai pakeitė žmones.

Orkestre, svarsto V.Vapsva, jie tampa didesniais patriotais, nes grojant per bendruomenės renginius ar valstybės šventes tiesiog neįmanoma likti abejingam.

„Manyčiau, kad buvimas kartu juos sulaiko ir nuo emigracijos. Jeigu paimtume, kiek vidutiniškai išvažiavo žmonių, tai iš pas mus grojusių Lietuvą paliko palyginti nedaug, - su malonumu konstatuoja šilagališkis, pastebėdamas ir kitką. - Aš tėvams sakau, kol maži vaikai, jie apie tai negalvoja. Bet tie, kurie groja orkestre, dažniau grįžta iš sostinės, nes turi interesą ne tik tėvus aplankyti, bet ir mus.“ Todėl ir repeticijos pritaikytos taip, kad studentams būtų patogu - grįžę spėja parepetuoti penktadieniais, o prieš išvažiuojant - dar ir sekmadieniais.

Orkestre, dėsto vadovas, jie užauga kaip viena muzikinė šeima, nes kartu groja po keliolika metų. „Mūsų repeticijos prasideda septintą vakaro, tai jie čia renkasi jau ketvirtą - penktą. Jie, kaip sako jaunimas, čilina, bendrauja, kuria savo atskirus ansamblius, groja“, - pasakoja orkestro dirigentas.

Brass bende, sako vadovas, nėra diktatūros. Kolektyvas turi savo vidinį gyvenimą, kurį rikiuoja orkestro valdyba. V.Vapsvos į ją nepriima, bet jis ir nepyksta. Vis viena jo žodis - ne paskutinis. Repertuaras, gastrolės, dalyvavimas konkursuose - daug kas derinama.

Tėvai ir vaikai

Pusė orkestro - merginos. Tad visiškai nenuostabu, jog čia susipažino ir susituokė dabar ūkininkaujantys Audrius ir Dainora Adomavičiai, vaikus augina Donatas ir Greta Gaurilkos. Dėl darbų ir šeimos rūpesčių abi poros jau atitolo nuo „Sklepučini“. Bet, viliasi vadovas, kada nors jie atves savo atžalas, kaip jis atvedė savo dukras Amandą - dabar jau Muzikos ir teatro akademijos magistrę, - pučiančią kornetą, ir studentę Medeiną, grojančią altkornu. Arba kaip su savo moksleivėmis dukromis į repeticijas iš Velžio atvažiuojantis garsiausias rajono kalvis, rajono savivaldybės tarybos narys Saulius Kronis.

Gelbėjo olandai, anglai

Pradžios dažnai nebūna lengvos. V.Vapsva prisimena pradžią ir rūpesčius, kurie dabar tik kelia šypseną. Nebuvo net padorių instrumentų. Orkestras praturtėjo iš labdaros. 2005-aisiais, dar „besiplunksnuojantis“ kolektyvas nuvažiavo į Olandiją stebėti pučiamųjų čempionato. Per radiją paskelbus, kad dalyvauja besikuriantis orkestras, žmonės lietuviams ėmė nešti įvairiausius instrumentus. „Jie nebuvo nauji, bet tai buvo pirmi geresni instrumentai. Iki tol mes grodavom su rusiškom dūdom. Tai buvo pirma injekcija, - dabar kaip linksmą nuotykį pasakoja vadovas. - O vėliau pagelbėjo anglai. Kai jie atvažiavo su savo orkestru ir pamatė, su kuriais instrumentais mes grojame, tada jie rajonui atvežė labdaros, „Sklepučini“ gavo daugiau nei 100 gerų instrumentų.“

Dabar orkestras jau užsidirba pinigų koncertuodamas, gauna Panevėžio rajono savivaldybės paramą, tad instrumentų arsenalą gali atsinaujinti. Orkestro įkūrėją skatina ir džiugina tai, kad rajonas prioritetu laiko kultūrą. Dėl to esą Panevėžys į rajoną žiūri su pavydu. Antai, sako, Panevėžio rajono saviveiklininkų delegacijos būna vienos gausiausių dainų šventėse, o „Sklepučini“ nė vienos dainų šventės nepraleido nuo 2002-ųjų.

„Tam pačiam Europos čempionatui ruošėsi Lietuvos muzikos akademijos Brass bendas, tai mes suskaičiavome, kad jame groja ar ne 14 iš mūsų rajono orkestrų sistemos išėjusių žmonių - studijuojančių ir šiaip orkestrui padedančių“, - pastebi V.Vapsva.

Kasmet - po audrą


Žadindamas Lietuvos kaimą, Šilagalio kultūros centras kasmet sukviečia pučiamųjų orkestrus į unikalų renginį „Vario audros“ festivalį. Keliolika orkestrų lenktyniauja, kas greičiau apvažiuos kuo daugiau bendruomenių, jose grodami po 4-5 kūrinius. Po to bendruomenės renka labiausiai patikusį kolektyvą, orkestrai - geriausiai juos priėmusią bendruomenę. Šiemet „Vario audroje“ „Sklepučini“ žada siausti po Panevėžio, Kupiškio, Rokiškio rajonus, o finišas numatytas Biržų pily. Žinoma, jeigu tos audros nesustabdys „Korona“.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s