respublika.lt

Užutrakio rūmuose – sovietų represijas patyrusio žmogaus žvilgsnis į Trakų peizažą

(0)
Publikuota: 2020 liepos 11 10:06:21, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Užutrakio rūmuose – sovietų represijas patyrusio žmogaus žvilgsnis į Trakų peizažą. Trakų nac. parko nuotr.

Šeštadienį Užutrakio dvaro sodybos rūmuose atidaroma paroda „Gurijus Kateščenka (1910-1983). Trakų pozityvai“. Paroda kviečia susipažinti su dramatiško likimo asmenybe G. Kateščenka, kurio gyvenimas atspindi Lietuvai lemtingas XX a. istorijos pervartas, ir 1955–1983 metais sukurtomis jo nuotraukomis, įamžinusiomis Trakų bei jų apylinkių kraštovaizdį.

 

Parodoje eksponuojamos 36 juodai baltos fotografijos, atrinktos iš gausaus G. Kateščenkos archyvo – ne tik estetinę, bet ir istorinę, pažintinę, o gal ir mokslinę vertę turintys kūriniai, nes jose užfiksuoti peizažai ir objektai yra smarkiai pasikeitę. Parodos lankytojai galės tuo įsitikinti, palyginę Trakų pilies vaizdus, užfiksuotus prieš pusę amžiaus, su tais, kuriuos šiandien matome pro Užutrakio rūmų langus, sakoma pranešime.

Šių nuotraukų autorius – 1941 m. Birželio sukilimo dalyvis, patyręs sovietų represijas ir 10 metų kalintas pataisos darbų lageryje Sibire. Kaip pažymėjo G. Kateščenkos likimą tyrinėjęs Kauno rajono regioninio archyvo vadovas Gintaras Dručkus, nepaisant patirtų žiaurumų, jis išsaugojo menišką prigimtį, laisvalaikiu tapė Trakų peizažus ir daug fotografavo.

Projektas „G. Kateščenka: rezistentas, fotografas, dailininkas“ – programos „Trakai – kultūros sostinė 2020“ dalis. Minint 110-ąsias G. Kateščenkos gimimo metines, jo nuotraukų paroda jau vyko Rūdiškėse.

Užutrakio dvaro rūmuose eksponuojamos parodos kuratorius – dailininkas Olegas Katenskis – G. Kateščenkos vaikaitis. Parodos koordinatorė – meno kūrinių restauratorė Janita Petrauskienė.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s