respublika.lt

Trečiasis architektui Jonui Kristupui Glaubicui skirtas koncertas šįkart skambės Šv. Jonų bažnyčioje

(0)
Publikuota: 2021 lapkričio 24 14:37:29, „Canto Fiorito” info
×
nuotr. 1 nuotr.
Muzika. Asociatyvi pixabay nuotr.

"Vilniaus baroko veidas" - taip pavadintas tarptautinio senosios muzikos ansamblio "Canto Fiorito" organizuojamas koncertų ciklas, dedikuotas didžiajam Vilniaus baroko mokyklos architektūros meistrui Jonui Kristupui Glaubicui (Johann Christoph Glaubitz), sukūrusiam savitą vėlyvojo baroko stilistiką ir išpuošusiam Vilnių unikaliais bažnyčių bokštais, kurie sufomavo Vilniaus senamiesčio dominantes, išskirtinį šio miesto veidą. Ciklo koncertuose publika kviečiama pasiklausyti Glaubico laikų ir stiliaus, istoriniais instrumentais atliekamos muzikos jo sukurtose bažnyčiose. 2019 metais šiam architektui skirtas koncertas įvyko bažnyčioje, dėl kurios 1737 m. jis ir atvyko į Lietuvos sostinę - Vilniaus evangelikų liuteronų šventovėje, praeitais metais - po Šv. Kotrynos skliautais, o šiemet skambės Šv. Jonų bažnyčioje, daugelio laikomoje iškiliausiu Glaubico darbu. Kaip ir visi šio Glaubicui skirto ciklo renginiai, atliekantys svarbią edukacinę misiją, koncertas bus nemokamas.

 


Lapkričio 25 d. 19.30 val. koncertą Šv. Jonų bažnyčioje pradės LDK baroko architektūros ir dailės tyrinėtojos dr. Auksės Kaladžinskaitės trumpa įžanginė paskaita apie Glaubicą. Projekto meno vadovo Rodrigo Calveyros sudarytą vėlyvojo baroko muzikos programą atliks ne tik "Canto Fiorito" ir nuolatinis šio ciklo partneris "Nova Silesia" iš Lenkijos, bet šįkart ir istorinių styginių instrumentų kvartetas iš Jungtinės Karalystės "Richter Ensemble", vadovaujamas žymaus baroko smuikininko Rodolfo Richterio. Privilegiją išgirsti šį kvartetą iki šiol turėjo tik Kretingos senosios muzikos festivalio klausytojai, o dabar su ansambliu susipažins ir sostinės publika. Trijų senosios muzikos ansamblių sudėtis leis pristatyti ir didesnės apimties, kameriniam orkestrui skirtus kūrinius.

Koncerte "Vilniaus baroko veidas III" Šv. Jonų bažnyčioje skambės Glaubico laikų LDK valdovo Augusto II Drezdeno dvaro muzika - Johanno Adolpho Hasses ir Nicola Porporos vokaliniai ir instrumentiniai kūriniai. Į programą įtraukta ir Georgo Philippo Telemanno kūryba - Telemannas yra dirbęs Silezijoje, kur gimė Glaubicas. Programos akcentas - Hasses kūrinys „Miserere", skirtas styginių orkestrui ir neįprastai dainininkų sudėčiai - keturiems moteriškiems balsams, kurie sukurs išties angelišką skambesį.

Koncerto atlikėjai:

"Canto Fiorito": Lina Dambrauskaitė ir Ieva Gaidamavičiūtė (sopranai), Renata Dubinskaitė ir Saulė Šerytė (mecosopranai)

Rodrigo Calveyra, išilginės fleitos, projekto meno vadovas

"Richter Ensemble": Rodolfo Richter (barokininis smuikas, ansamblio meno vadovas) Rebecca Huber (barokinis smuikas), David Wish (barokinis altas), Anderson Fiorelli (barokinė violončelė)

"Nova Silesia": Tomasz Wesolowski (barokinis fagotas), Agnieszka Wesolowska (vargonėliai, klavesinas)

Koncertas nemokamas. Reikalinga registracija į koncertą internetu

https://docs.google.com/forms/d/10SkW3Ns9j7tc4Arx_qycXypHJMJb2itPKSIifny1FVI/edit arba koncerto vietoje. Tikrinami galimybių pasai.

Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Adomo Mickevičiaus institutas Varšuvoje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s