respublika.lt

Tarptautinio kaulinio porceliano simpoziumo parodos tema – tvarumas

(0)
Publikuota: 2021 birželio 03 15:55:02, Panevėžio miesto dailės galerijos inf.
×
nuotr. 3 nuotr.
Kaulinio porceliano simpoziumo paroda. Pranešimo autorių nuotr.

Birželio 3 dieną Panevėžio miesto dailės galerijos Keramikos paviljone atidaryta 20-ojo Tarptautinio kaulinio porceliano simpoziumo, vykusio praėjusiais metais Kaune, paroda.

 

Joje eksponuojami simpoziumo dalyvių - Lietuvos ir užsienio menininkų kūriniai. Tai Birgitte Christens (Danija), Eglė Einikytė-Narkevičienė (Lietuva), Wen Hsi Harman (Taivanas / Didžioji Britanija), Martin Harman (Didžioji Britanija), Audrius Janušonis (Lietuva), Verners Lazdans (Latvija), Rokas Dovydėnas (Lietuva), Allison Safford (JAV), Uršulė Baužaitė (Lietuva), Elina Titane (Latvija).

Pernykščio simpoziumo tema - tvarumas. Menininkai kūrė darbus, suderinamus su pagrindiniais tvarumo principais, kurie apima ekologiją, socialinį teisingumą, neprievartą ir visuomenės demokratiją.

Tarptautinis kaulinio porceliano simpoziumas paprastai vyksta Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto keramikos dirbtuvėse, kur tarptautinė menininkų komanda kuria meno kūrinius iš kaulinio porceliano.

Dėl pandemijos Kaulinio porceliano simpoziumas susidūrė su naujais iššūkiais. Užsidarius valstybių sienoms, kai kurie dalyviai negalėjo atvykti į Lietuvą dėl įvestų apribojimų ir privalomos izoliacijos.

Vis dėlto problemos buvo išspręstos: menininkė iš JAV Allison Safford dalyvavo simpoziume nuotoliniu būdu. Jos kuriamai meninei instaliacijai reikalingos detalės buvo atspausdintos 3D keramikos spausdintuvu, padedant jaunosios kartos menininkei Uršulei Baužaitei. Menininkų kūrybos pristatymai ir paskaitos persikėlė į virtualią erdvę.

Kaulinis porcelianas - tai medžiaga, kurią sudaro ugniai atsparus molis, lauko špatas, smėlis, kaolinas ir galvijų kaulų pelenai. Būtent tai lemia kaulinio porceliano savybes: jis yra nepaprastai tvirtas, peršviečiamas ir akinamai baltas. Tačiau kartu tai yra labai įnoringa medžiaga. Kaip dirbti su ja, simpoziumo dalyvius konsultuoja simpoziumo vadovas Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto docentas Remigijus Sederevičius.

Simpoziumą organizuoja Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetas, projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Tarptautinio kaulinio porceliano simpoziumo paroda Keramikos paviljone veiks iki liepos 31 dienos.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s