respublika.lt

Tarp pirmos ir antros T.S. Butkaus poezijos knygų prabėgo 17 metų

(0)
Publikuota: 2020 spalio 15 08:23:48, Birutė Mačienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Ketvirtadienio vakarą Nacionaliniame Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejuje vyks Tomo S. Butkaus poezijos knygos „Ežerožemė" pristatymas. Gedimino Savickio nuotr.

Ketvirtadienio vakarą Nacionaliniame Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejuje vyks Tomo S. Butkaus poezijos knygos „Ežerožemė" pristatymas.

 


Nors leidinyje skaitytojai aptiks atskirai mažosiose knygose (autoriaus vadinamuose „čiabukuose") išleistų kūrinių, ši knyga - ne rinktinė, o romanas, kurio pagrindas - nauji tekstai ir iliustracijos. „Ežerožemė" - antroji T. S. Butkaus poezijos knyga, išleista po 17 metų pertraukos.

Pasak pranešimo, naujoje šio autoriaus knygoje - trylika skyrių, skyriuje - po trylika eilėraščių. Kiekvienas skyrius skirtas konkrečiai temai arba sudarytas iš tam tikru laikotarpiu rašytų tekstų. Visi 169 eilėraščiai knygoje sukomponuoti į du pasakojimus - „Skaidiškes" ir „Jungėnus". Svarbi romano dalis - iliustracijos. Pirmoje knygos dalyje dominuoja fotografijos ir koliažai, antroje - žemėlapių simuliacijos. Netikėtas knygos sprendimas - iliustracijose portreto pavidalu išnyrantis ir pats autorius.

Organizatoriai primena, kad pirmoji T. S. Butkaus knyga „Generuotos kalbos mutacija" šviesą išvydo 2003-iaisiais, o po metų (2004 m.) Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas autorių apdovanojo kūrybiškiausios metų knygos premija.

T. S. Butkus (g. 1975 m.) - architektas, leidėjas, poetas - yra baigęs dailės mokyklą bei studijas Vilniaus Gedimino technikos universitete. 2008-aisiais apsigynė daktaro disertaciją tema „Kultūrinių funkcijų raiška miesto erdvinėje struktūroje", tapo humanitarinių mokslų daktaru. Jo veiklos laukas gan planus, čia - ir kūrybos sambūriai, konkursai, įvairios organizacijos, ir moksliniai darbai, leidyba, poezija. 2012-aisiais debiutavo ir kaip literatūros vaikams kūrėjas. Yra pelnęs apdovanojimų, tarp kurių - Kultūros ministerijos išrinktos gražiausios knygos diplomas už knygą vaikams „Bumba Dumba ir Visatos sukūrimas". Ši knyga T.S. Butkui nulėmė ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Lietuvos skyriaus premiją už reikšmingiausią metų debiutą.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s