respublika.lt

Tandemas liepsnos festivalio scenoje, arba Petras Geniušas ir Liudas Mockūnas „Vers la Flamme”

(0)
Publikuota: 2020 spalio 29 10:26:06, Festivalio organizatorių inf.
×
nuotr. 3 nuotr.
Pianistas Petras Geniušas ir džiazo muzikos kūrėjas Liudas Mockūnas. Asmeninio archyvo nuotr.

Festivalis „Vilnius Mama Jazz" žada nustebinti ir pateisinti visus klausytojų lūkesčius. Skamba kaip iššūkis? Per šiuos devyniolika metų festivalis įrodė: iššūkiai jam ne kliūtis, o stimulas eiti į priekį.

 


Muzikos pasaulyje gaji klasikinės ir džiazo muzikos skirtis. Aiškinama, kad klasikai negeba improvizuoti, o džiazo muzikantams sunkokai sekasi groti akylai sekant partitūroje sugulusias natas. „Vilnius Mama Jazz" scenoje šie mitai grius, ir juos griaus vienas ryškiausių improvizacinės ir džiazo muzikos kūrėjų Liudas Mockūnas bei įstabaus talento pianistas Petras Geniušas.

Idėjų šviežumas, nestandartinis mąstymas ir virtuoziškas atlikimas - malonumai, kuriuos šio kolektyvo nariai garantuoja be išlygų.

L. Mockūnas - įvairių tipų saksofonais ir klarnetais grojantis muzikantas, klausytojus stebinantis ne tik įspūdinga instrumentų valdymo technika, bet ir išradingumu. Šiam kūrėjui nebeįdomūs įprasti instrumento garsai. Liudas ieško naujų būdų, kaip prakalbinti pučiamuosius instrumentus. Išleidęs įspūdingą diptiką „Hydro", kuriame saksofonus preparavo vandeniu, jis nesirengia sustoti.

Kiekvienas jo pasirodymas scenoje - tai intymus kūrėjo dialogas su garsu, suteikiantis klausytojui galimybę pasinerti į unikalią muzikinę patirtį. Liudas scenoje žaižaruoja pačiomis ryškiausiomis spalvomis. Iš jo saksofono taurės pilasi ne tik trapūs tarsi pirmosios snaigės pianissimo, bet viską tarsi taifūnas nušluojantys fortissimo.

Liudo kūrybai būdingas atidumas detalėms, plati nuotaikų amplitudė bei improvizacijos ir disciplinos dermė. Per savo karjerą L. Mockūnas grojo su tokiomis asmenybėmis, kaip Barry Guy, Mats Gustafsson, Andrew Hill, Marc Ducret, Evan Parker, Agustí Fernández, Paul Lytton, William Hooker, Jacob Anderskov, Stefan Pasborg ir kt. L. Mockūnas yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas, dėsto Šiuolaikinės muzikos studijų programos studentams.

P. Geniušas iš Lietuvos klasikinės muzikos atlikėjų išsiskiria plačiu interesų lauku ir drąsa imtis pačių netikėčiausių idėjų. Meistriškai įvaldęs platų klasikinių, romantinių ir šiuolaikinių kūrinių repertuarą, jis rengia rečitalius ir koncertuoja kaip solistas su simfoniniais orkestrais ir kameriniais ansambliais. Jo scenos partneriais yra buvęs Mstislavas Rostropovičius, Yehudi Menuchinas, Aleksandras Kniazevas, David Gering, Raimundas Katilius, Virgilijus Noreika, Vladimiras Čekasinas.

Tačiau klasikinio pianisto amplua P. Geniušui gerokai per ankštas. Jis dažnai akompanuoja spektakliams, baletams ar įvairiems skirtingas muzikines kryptis apjungiantiems projektams. Antai šio pianisto partijas galima išgirsti Jurgos Šeduikytės albume „+37° (Goal Of Science)" ar Marijaus Adomaičio („Ten Walls") albume „Queen". Pianisto kelyje klasiką darniai papildo kiti muzikiniai stiliai.

Už koncertinę ir kūrybinę veiklą Petras Geniušas buvo įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija bei Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) premija. Taip pat menininkas apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi ir Kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk".

L. Mockūnas ir P. Geniušas - ilgamečiai scenos partneriai. Dar 2013-aisiais pristatė debiutinį jųdviejų albumą „Jūra miške", kuriame sugrotos šešios fantazijos Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzikos motyvais. Tąsyk tai buvo naujais meniniais ieškojimais ir atradimais pulsuojantis sumanymas, kuriame puikiai derėjo dviejų itin savitų atlikėjų patirtys.

Šįmet „Vilnius Mama Jazz" klausytojams duetas pristatys antrąjį savo albumą. Kaip ir ankstesniajame įraše, pagrindu muzikantams išlieka klasikinės muzikos kūrėjų darbai. Šįkart ne tik M. K. Čiurlionis, bet ir Bela Bartokas, Aleksandras Skriabinas bei Bronius Kutavičius.

„Antrojoje kompaktinėje plokštelėje ir toliau kuriame savo žaidimo taisyklių variantą, kaip gali vykti romanas tarp parašytos ir improvizuotos muzikos, arba tarp „klasikos" ir „džiazo". Puikiai visiems pažįstamų kompozitorių kūrinius dekonstruojame ir sukonstruojame iš naujo, naudodami jau egzistuojančias arba spontaniškai atrastas muzikines technologijas, ilgai kauptas pasąmonines bibliotekas", - apie naująjį savo darbą pasakoja dueto nariai.

L. Mockūno ir P. Geniušo tandemas ribas tarp klasikos ir džiazo trins ne vieni. Epizodiškai duetui talkins žinomi Lietuvos džiazo muzikantai: Mindaugas Vadoklis (trimitas), Dominykas Vyšniauskas (trombonas) ir Simonas Kaupinis (tūba).

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Bilietus platina TIKETA.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s