respublika.lt

Septynios idėjos prezidento Antano Smetonos paminklui

(0)
Publikuota: 2020 rugsėjo 20 06:50:34, Irena BABKAUSKIENĖ
×
nuotr. 17 nuotr.
Konkursinis darbas „Kabinetas“. Lankytojai, užsukdami į skverą, pasijunta tarsi prezidento svečiai, turi galimybę prisėsti šalia. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Lietuvos architektų sąjungoje ketvirtadienį visuomenei pristatyti paminklo pirmajam Lietuvos prezidentui Antanui Smetonai sukūrimo ir aplinkos, kurioje paminklas stovės prie pastato Gedimino pr. 13, įrengimo meninės-architektūrinės idėjos projektai. Kuris iš septynių projektų laimės konkursą, tikimasi, paaiškės po keleto savaičių.

 


Septynis konkurse dalyvaujančius projektus pristatė recenzentai architektas Darius Linartas ir skulptorius Jonas Gencevičius.

Vieta, kurioje stovės paminklas, pasirinkta neatsitiktinai - A.Smetona bus įamžintas skverelyje prie pastato Gedimino pr.13, kuris vilniečiams geriau žinomas kaip Vilniaus centrinis knygynas. Ši vieta yra tiesiogiai susijusi su Lietuvos valstybės atkūrimo istorija. 1918 m. toje vietoje buvusiame pastate, kurį 1944 m. sovietai sunaikino, dirbo A.Smetonos vadovaujama Lietuvos Valstybės Taryba. Paminklas turėtų iškilti maždaug toje vietoje, kur buvo A.Smetonos kabinetas. Tiesa, tiksli kabineto vieta, nėra žinoma, mat vietoj sunaikintų Valstybės tarybos rūmų vėliau buvo pastatytas dabar čia stovintis pastatas, kuris yra kur kas mažesnis už buvusį.

Tarp Vyriausybės skelbto konkurso reikalavimų buvo ir nurodymas, kad paminklo prieigose būtų poilsio zona su suoliukais ir kitomis mažosios architektūros priemonėmis, apželdinimo sprendiniai, paminklo ir jo prieigų apšvietimas. Taip pat siūloma įvertinti galimybę skirti zoną lauko kavinės veiklai.

Konkurse dalyvaujantys A. Smetonos paminklo projektai bus vertinami rugsėjo 22 dieną uždarame konkurso vertinimo komisijos posėdyje. Projektus vertins: architektai Marius Šaliamoras (komisijos pirmininkas), Algirdas Umbrasas (komisijos pirmininko pavaduotojas), Arūnas Eduardas Paslaitis, skulptoriai Alfonsas Vaura, Mindaugas Šnipas, Žilvinas Landzbergas. Vertinimo komisija priims sprendimą dėl preliminarios projektų eilės, suteikiant projektams balus mažėjimo tvarka. Posėdžio metu sustatyta preliminari projektų eilė bus pateikta konkurso skelbėjo - Kultūros ministerijos - sudarytai komisijai, kuri informuos konkurso dalyvius apie posėdį, kuriame bus paskelbtos prizinės vietos, tai yra supažindinta su preliminaria projektų eile. 1-osios vietos laimėtojui skiriama 5000 eurų, 2-osios - 3000 eurų, 3-iosios - 2000 eurų, 4-osios - 1000 eurų, 5-osios - taip pat 1000 eurų. Tikimasi, jog maždaug po dviejų savaičių, įvertinus projektų atitikimą Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatoms, bus paskelbtas nugalėtojas.

Paminklas A. Smetonai turėtų iškilti 2021 metais. Visi darbai neturėtų kainuoti brangiau nei 250 tūkst. eurų.
A. Smetona Lietuvos prezidento pareigas ėjo 1919-1920 ir 1926-1940 metais. Jis žuvo 1944 metais, kilus gaisrui namuose Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Lietuvos visuomenė pripažįsta A. Smetonos nuopelnus atkuriant ir įtvirtinant Lietuvos valstybingumą tarpukariu, valstybės pažangos tuo metu, tačiau kartais prieštaringų vertinimų sulaukia jo atėjimas į valdžią perversmo būdu ir pasitraukimas iš Lietuvos sovietų okupacijos akivaizdoje.


Konkursiniai darbai:

1. „ Kabinetas"

Faktas, jog šioje vietoje buvo A.Smetonos kabinetas, įkvėpė projekto autorių sukurti prezidento kabineto interpretaciją. Lankytojai, užsukdami į skverą, pasijunta tarsi prezidento svečiai, turi galimybę prisėsti šalia. Paminklo kompozicija tampa interaktyviu miesto viešosios erdvės akcentu. Informaciją papildomai suteikia prie stalo pritvirtinta "QR"lentelė, kurią nuskenavus galima virtualiai pasivaikščioti istoriniame prezidento kabinete .

2. „622522"

Pagrindinė idėja - A. Smetonos kaip visuomenininko, kalbos normintojo, knygų leidėjo asmenybė, atspindinti visapusišką, visuomenę ugdančią jo veiklą. Todėl vizualinei estetikai pasirenkama ne tiek portretiška ar figūrinė kompozicija, kiek knygos atvartą simbolizuojanti trafaretiška meninė raiška. Skulptūrai naudojama geležis apeliuoja į „geležinės valios" metaforą, kuri nesunkiai identifikuojama su A. Smetonos asmenybe.

3. „Vizija"

A. Smetona - modernios Lietuvos vizijos kūrėjas. Pagerbiant pirmąjį prezidentą bei atsižvelgiant į Lietuvos vadovų atminimo įamžinimo tradiciją, kuriama realistinė bronzinė viso ūgio skulptūra, pakelta ant neaukšto postamento - tokiu būdu A. Smetonos „nesudievinant".


4. „Daugiabriaunis"

A.Smetoną norėta pavaizduoti tokį, koks jis buvo istoriškai. Tai daugiabriaunė asmenybė, lyderis, tvirtai ir oriai stovintis ant "netvirtų" laikų, kuriais jam teko gyventi ir dirbti. Pasirinkta klasikinio paminklo tradicija, kai žinutė komunikuojama per siluetą, plastines detales ir santykį su aplinka bei postamentu.

5. „2etas"

Viso ūgio figūros, pasak autoriaus, atsisakyta dėl komplikuotos vietos. Pasirinktas biusto variantas, nes, priešingai negu vaizduojant visą figūrą, portretams galima parinkti didesnį mastelį, veido bruožus padaryti labiau atpažįstamus ir daugiau dėmesio skirti portretų psichologijai. Norėta deramai įvertinti ir S. Smetonienės nuopelnus Lietuvai, tuo labiau, kad istorijoje A. Smetona su žmona tapo ir pirma oficialia pirmąja pora.

6. „Juosta"

Aikštę ir akmeninę stelą vienijančiu elementu pasirinktas aukštaitiškos tautinės juostos motyvas, kaip lietuvių tautos ir nepriklausomos Lietuvos valstybės simbolis. Dominuojanti dinamiška rombo forma simbolizuoja nuolatinę kaitą, judėjimą ir istorijos tėkmėje atsispindinčius pasikartojimus.

7. „Prie Smetonos"

Projekto tikslas - ne išaukštinti A.Smetonos asmenybę, bet pagerbti kaip pirmąjį Lietuvos prezidentą, pažymėti tarpukario epochą, kurios dėka susikūrė moderni lietuvių tauta. A. Smetona yra šios epochos ženklas, kaip ir jo žmona Sofija Chodakauskaitė-Smetonienė. Kaip pažymi Lietuvos asmenybių tyrėjai, ši prezidentinė pora - duetas, kuriam lygaus iki šiol Lietuva neturi.

Tuščia kėdė šalia Smetonų - tai nuoroda į posakį "prie Smetonos". Šis posakis mums primena Smetonos laikų mokyklą, kuri išugdė idealistų kartą, tarpukariu "stačiusią" Lietuvą, o pokariu ėjusią į partizaninį karą, pasauliui ir ateities kartoms įrodžiusį nepriklausomybės siekio rimtumą. Neužimta kėdė taip pat kviečia žiūrovą laisvai ir nevaržomai įsivaizduoti, ką jis mato "šalia" Smetonų.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s