respublika.lt

Seime atidaryta A.Každailio heraldikos paroda

(0)
Publikuota: 2021 spalio 05 21:43:04, Justina GAFUROVA
×
nuotr. 4 nuotr.
Arvydas Každailis. Stasio Žumbio nuotr.

Penktadienį Seime buvo atidaryta Lietuvos heraldikos tėvu vadinamo dailininko Arvydo Každailio heraldikos darbų paroda „Lietuvos heraldika iš Arvydo Každailio studijos". Visą valstybės heraldiką sukūręs menininkas savo kalboje parodos atidarymo metu neslėpė nuoskaudų dėl sudarkytos Lukiškių aikštės ir svarbiems skulptūriniams projektams samdomų užsienio menininkų. Lyg Lietuvoje nebūtų gabių kūrėjų.


Parodoje, kuri veiks iki spalio 18 d., eksponuojami trijų sričių heraldikos objektai: Valstybės, savivaldos ir personalinės heraldikos, kuri sudaryta iš kilmingųjų ir šeimų herbų. Didelė dalis objektų yra skaitmeniniai, kita dalis sudaryta iš originalų, atliktų tušu, akvarele, guašu ar tempera. Visi norintys parodą gali aplankyti Seimo Vitražo galerijoje penktadieniais rengiamomis atvirų durų valandomis.

 

Kalbėdamas autorius džiaugėsi galimybe eksponuoti savo darbus Seime. „Heraldika yra krikščioniškos Europos kūrinys, gimęs mums lemtingų riterių kryžiuočių ir kryžiaus karų laikais. Ji - ne saviraiškos erdvė, herbai nėra paprasti laisvos kūrybos paveikslėliai. Tai disciplina, jungianti istorijos mokslą ir dailę. Tarpukario Lietuvoje heraldika buvo tik pradėta domėtis. Atkuriant Lietuvos valstybę, ji tapo gyvybiškai reikalinga. Šiandien Lietuvos heraldika yra kukli, bet gyva ir savita tarp kitų Europoje", - sako dailininkas A.Každailis.

Paskutinį kartą jo paroda Seime buvo surengta 2002 m. Dailininkas penktadienį parodos atidarymo metu pasakytoje kalboje palietė ir skaudžias problemas, kurių Lietuvos politikai per šį laiką taip ir neišsprendė. Viena iš jų - kad Lietuvos valstybė iki šiol neturi didžiojo valstybės herbo varianto. Ir kad LDK vėliava Lietuvos įstatymuose įteisinta kaip istorinė Lietuvos vėliava, o ne valstybės vėliava, kaip turėtų būti.

Širdį dailininkui skauda ir dėl kitų neišspręstų klausimų. Vienas jų - Lukiškių aikštė. „Nors jau apsistota, kad pagrindiniu aikštės ansamblio simboliu turi būti valstybės herbo simbolis, nors jau turime galiojantį, bet nevykdomą Pagrindinės, reprezentacinės valstybės aikštės įstatymą, Liberalų partija atvirai ragina jo nevykdyti. Greitai Lukiškių aikštės formavimo į pagrindinę reprezentacinę valstybės aikštę nesėkmėms sukaks 30 metų. Šios idėjos pradžioje buvo architektų Nasvyčių suformuota idėja kurti pagrindinės, reprezentacinės valstybės aikštės ansamblį nuo Šv.Jokūbo ir Pilypo bažnyčios iki Tauro kalno. Ši idėja buvo sutvirtinta Seimo nutarimu su Vytauto Landsbergio parašu. Po to buvo daug kalbų, blogai parengtų konkursų ir išlaidų, pasibaigusių smėlio dėže.

Matant tokią įvykių eigą, akivaizdu, kad kalbėti ir veikti, neišmanant apie heraldiką ar kurią kitą mokslo sritį, mažų mažiausia yra ne tik nepadoru, bet ir žalinga. Užtenka pažvelgti į valstybės sostinėje esančią, dabar sudarkytą Lukiškių aikštę. Nežinota ar ignoruota, kad pagrindinis valstybei atstovaujantis simbolis yra jos herbas. Su Lietuvos heraldikos komisija jokių konsultacijų nebuvo. Nežinota, kad herbas, kaip sakralus ženklas, negali būti didelis realistinis raitelis ar karvedys. Man neteko matyti paminklų valstybių herbų simboliams: nei ereliui, nei dvigalviui ereliui, nei liūtui, nei leopardui. Pagaliau pagal europinę tradiciją paminklai statomi tik įžymiems mirusiems asmenims. Gi nei Lietuvos valstybė, nei jos herbas nėra mirę", - sakė A.Každailis.

Dailininkas atkreipė dėmesį, kad Lietuvos „vakarėjimas" neigiamai veikia profesionalųjį meną. „Matydamas gražėjančią ir turtėjančią Lietuvą, gausybę automobilių keliuose ir besistatančius prekybos tinklų centrus, matau, kad gerai gyvename. Šiandien sėkmingai vejamės Vakarų Europą. Kita vertus, matau vykstantį vartotojiškos kultūros dominavimą ir jos neigiamą poveikį profesionaliems menams. Matau valstybės paramą pramogoms ir jų organizavimui profesionalių menų sąskaita. Manau, kultūroje svarbūs ne tik kultūros darbuotojai, bet ir kūrėjai. Matau, kad valstybei svarbiems skulptūriniams objektams dabar kviečiami Ukrainos skulptoriai. Gal ir gerai? Bet vis tiek truputį gėda, kad patys nesugebame", - parodos atidaryme kalbėjo A.Každailis. Po jo kalbos politikai puolė tikinti, kad autoriaus iškeltas problemas suskubs spręsti.

Parodos autorius A.Každailis gimė 1939 m. balandžio 4 d. Baisogaloje, Kėdainių apskrityje, 1957 m. baigė Baisogalos vidurinę mokyklą, 1957-1962 m. studijavo grafiką Dailės institute, 23 metus dirbo M.K.Čiurlionio meno mokyklos Dailės skyriuje, bendradarbiavo „Minties", „Vagos" leidyklose, 1992-1994 m. buvo Lietuvos švietimo ir kultūros ministerijos Ugdymo turinio departamento Meninio ugdymo turinio sektoriaus vadovas, dirbo dailės mokyklų kuratoriumi.

Žymus Lietuvos dailininkas, grafikas, Lietuvos heraldikos komisijos narys nuo 1987 m. Arvydas Každailis daugybę metų dirba Lietuvos heraldikos srityje. Jis sukūrė valstybės, municipalinę ir personalinę heraldiką, visa valstybės heraldika (išskyrus Trispalvę) yra šio dailininko darbo ir pastangų rezultatas. Dailininkas sukūrė ir Lietuvos Respublikos Seimo logotipą.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s