respublika.lt

S. Kairys: Europos kultūros sostinių – Kauno ir Novi Sado – programas sieja ambicija ir dėmesys vietos bendruomenėms

(2)
Publikuota: 2022 sausio 14 12:14:00, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Kultūros ministras Simonas Kairys. M.Plepio nuotr.

Kaunas, Novi Sadas (Serbija) ir Ešas prie Alzeto (Liuksemburgas) 2022-uosius pradėjo dalindamiesi Europos kultūros sostinės titulu. „Novi Sadas – Europos kultūros sostinė 2022“ atidarymo renginiuose šią savaitę dalyvavęs kultūros ministras Simonas Kairys viliasi, jog kultūros sostinių programos dar labiau suartins skirtingų šalių menininkus ir atvers jiems naujų galimybių. 

 

„Įspūdingas „Novi Sado 2022“ programos atidarymas tapo puikia įžanga į visą ambicingą šio Serbijos miesto programą. Ja siekiama ne tik garsinti Novi Sado vardą Europoje, puoselėti ES vertybes šioje ES valstybėje kandidatėje, bet ir kuo aktyviau į procesus įtraukti vietos žmones. Būtent ambicinga programa ir didelis dėmesys vietos žmonėms, mano manymu, sieja Novi Sado ir Kauno programas. Džiugu, kad visus šiuos metus tiek Serbijos menininkams Lietuvoje, tiek Lietuvos menininkams Serbijoje atsiras daugiau galimybių pristatyti savo kūrybą. Tikiu, kad užmegzti saitai vis stiprės ir ateityje išaugs į ilgalaikį bendradarbiavimą ir reikšmingus bendrus projektus“, – sako S. Kairys. 

Pagrindinė Novi Sado programos „4 nauji tiltai“ naratyvo idėja – pagerinti miesto kultūrinį gyvenimą pradedant naujas programas, įtraukiant vietos žmones, sukuriant naujas erdves kultūrai. Programoje numatyta daugiau kaip 1500 kultūros renginių, ją kuriant dalyvaus 4000 vietos, visos Serbijos bei užsienio menininkų. 

„Novi Sadas 2022“ ir „Kaunas 2022“ programose numatyti keli abiejų Europos kultūros sostinių bendradarbiavimo projektai. Kaune bus pristatyta iš Serbijos kilusios pasaulinio garso performansų kūrėjos Marinos Abramovič personalinė paroda „Būties atmintis“. Su Serbijos menininkų kūryba supažindinti kviečia Kauno bienalė, netrukus į serbų kūrėjų parodą pakvies ir Kauno fotografijos galerija. Kaune bendromis transliacijomis Kauną ir Novi Sadą sujungs festivalis „Kaunas Jazz“. Tuo metu Novi Sade vyksiančiame džiazo festivalyje dalyvaus lietuvių grupė „Sheep Got Waxed“. Bendra serbų ir menininkės Ramunės Pigagaitės iniciatyva Novi Sado galerijoje atidaryta lietuvės fotografijų paroda „People of My Town“. 

Visa „Novi Sadas 2022“ programa paremta aštuoniomis Europai aktualiomis temomis, tokiomis kaip migracija, taika, daugiakultūriškumas ir moterų vaidmuo mene bei jaunimo dalyvavimas kultūroje. 

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (2)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s