respublika.lt

Raudonai apšviesta Kauno rotušė ragins atkreipti dėmesį į širdies ligas

(0)
Publikuota: 2019 gegužės 08 17:00:58, Birutė Mačienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Kauno m. savivaldybės nuotr.

Trečiadienio vakarą Europoje minimos Širdies nepakankamumo savaitės proga Kauno rotušė nusidažys raudonai: tikslas - atkreipti dėmesį į širdies ligas.

 

Aikštėje vyks specialiai šiai iniciatyvai skirtas renginys. Jame dalyvaus Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) choras, Širdies nepakankamumo dienų organizatoriai, gydytojai, studentai. Taip pat kviečiami visi besidomintys.

Kauno miesto savivaldybės administracijos atstovo Tomo Jarusevičiaus teigimu, šiemet Kaunas vėl prisijungia prie didžiųjų Europos miestų ir užsienio bei Lietuvos kardiologų, drauge minėdamas Pasaulinę širdies nepakankamumo savaitę. Solidarizuodamasi su visa Europa ir siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į sekinantį ir visą gyvenimą trunkantį susirgimą - širdies nepakankamumą, Kauno miesto savivaldybė raudona - širdies spalva apšvies vieną gražiausių miesto pastatų -Kauno rotušę. Instaliacija veiks kasdien tamsiuoju paros metu iki gegužės 12 dienos.

Pasak sveikatos mokslų specialistų, širdies nepakankamumas - opi problema. Tai - liga, kai širdis nepajėgia tinkamai prisipildyti krauju ir tinkamai jo išstumti. Statistika liudija negailestingus skaičius: pusė susirgusiųjų po diagnozės nustatymo miršta per pirmuosius penkerius metus, o dešimt metų išgyvena tik ketvirtadalis žmonių. Vien Europos Sąjungoje ši liga diagnozuota apie 15 mln. žmonių, pasaulyje - daugiau nei 26 milijonams. Lietuvoje šia liga serga per 100 tūkst. žmonių.

„Širdies nepakankamumu sergantis pacientas turi daug gyvenimo kokybę ribojančių simptomų: dūsta, negali atlikti savo įprastos veiklos, tinkamai išsimiegoti, tinsta, turi vartoti daug vaistų, reguliariai lankytis pas gydytoją, dažnai tenka gydytis ligoninėse dėl širdies nepakankamumo paūmėjimų“, - pasakoja Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Širdies nepakankamumo ir ydų skyriaus vadovė kardiologė doc. dr. Diana Žaliaduonytė-Pekšienė.

Širdies nepakankamumas - liga visam gyvenimui. Pacientus, sergančius šia liga, vargina net ir po nedidelio fizinio krūvio ar ramybės būsenoje atsirandantis dusulys, greitas nuovargis ir silpnumas, naktinis sausas kosulys, kojų tinimai, apetito sumažėjimas. Todėl svarbu laiku pažinti šią ligą, išmokti atpažinti simptomus ar išmokti suprasti, kad jie sustiprėjo, kad laiku būtų galima pradėti ar koreguoti gydymą. Taip pat labai svarbu lėtinių kardiovaskulinių ligų pirminė ir antrinė profilaktika, o jau susirgus - adekvatus, savalaikis gydymas yra labai svarbus gydytojų, visuomenės ir valstybės tikslas.

Labai skatintinos pacientų iniciatyvos, jų asociacijos veikla, skatinanti pažinti ligą ir su ja susigyventi. Todėl pacientai kviečiami burtis, dalintis informacija, kviesti sveikatos priežiūros specialistus į susitikimus, kad taptų lengviau gyventi susidūrus su širdies nepakankamumu. Apie pacientų organizacijos veiklą daugiau galima sužinoti internetiniame puslapyje sirdiesnepakankamumas.lt.

Norint atkreipti visuomenės dėmesį bei siekiant apsaugoti sveikus žmones nuo širdies ir kraujagyslių ligų, sulėtinti širdies nepakankamumo progresavimą jau sergantiems, kasmet gegužės pirmąją savaitę Europoje minima Širdies nepakankamumo savaitė. Šiemet Kaune ją inicijuoja LSMU ligoninė Kauno klinikos, Lietuvos širdies asociacija, Kauno krašto kardiologų draugija bei Širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacija.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar klausėte kandidatų į prezidentus debatų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-4 +4 C

+3 +8 C

0 +7 C

+4 +8 C

+4 +7 C

+9 +12 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-6 m/s