respublika.lt

Prie skaitytų knygų rikiuojasi eilės

(0)
Publikuota: 2016 kovo 28 08:42:01, Daiva Alzytė, zinios@vakarozinios.lt
×
nuotr. 2 nuotr.
Prie skaitytų knygų rikiuojasi eilės. Stasio Žumbio nuotr.

Ar žinojote, kad Lietuvoje kasmet išleidžiama po 3000 naujų knygų. Visoms joms perskaityti, kiekvienai skiriant po dieną, jums prireiktų 8 metų. Ir tai tik vienų metų leidyba. O kiek knygų dar mūsų lentynose, kurios taip ir lieka neatverstos, nes knygyne kitą savaitę ir vėl akcija. Pasirodo, ne visuomet nauja knyga yra pati geidžiamiausia. Lietuvoje besiformuojanti skaitytų knygų kultūra tai puikiai įrodo.

 

Kasmet didėjančios knygų kainos, o gal noras prisiminti knygų istoriją su kiekvienais metais lietuvius iš arčiau supažindina su skaitytų knygų kultūra. Skaitytos knygos keliauja iš rankų į rankas įvairių akcijų metu, jos atiduodamos ir parduodamos per skelbimus, organizuojamuose skaitytų knygų mugėse bei specialiuose knygynuose. Nustebote? Greičiausiai ir jūsų mieste yra bent vienas knygynas, kuriame perkamos ir parduodamos jau skaitytos knygos.

Knygynui suteikė naują prasmę

Prieš šešerius metus Vilniuje taip pat atsirado vienas toks. „Mint Vinetu“ - tai vieta ne tik knygoms, bet ir knygų mėgėjams. Užėjus čia iš pirmo žvilgsnio nė nepasakysi, kad tai knygynas, nes pirmiausia pamatai barą ir užuodi šviežią kavą ar arbatą. Prie staliukų įsitaisę lankytojai kas brązgina gitarą, kas įnikę į kompiuterį, kas varto nuo lentynos paimtą knygą. Ir iš tiesų, apsidairęs pamatai, kad visos sienos ar dekoracijos čia iš knygų. Keliose knygyno erdvėse jų tūkstančiai. Naujų ir senų, plonų ir storų, pačių įvairiausių.

„Viskas prasidėjo nuo to, kad Vilniuje nebuvo tokios erdvės, kurioje veiktų ir senų knygų knygynas, ir kavinė. Tokios vietos atsiranda todėl, kad labai daug knygų žmonės išmeta, nes tiesiog nežino, ką su jomis daryti. Mes manome, toks elgesys ydingas, mes skatiname knygas atnešti į tokias vietas. Siūlome parduoti knygas mums arba tiesiog atnešti ir knygyne esančių knygų įsigyti pigiau. Pas mus visuomet galioja principas, kad atnešus savo knygą, išsirinktai knygai taikoma 50 proc. nuolaida“, - pasakoja vienas iš idėjos bendraautorių Jonas Valonis.

Paklaustas, kiek kainuoja skaityta knyga, jis sako, kad knygyne kainos svyruoja nuo 0,30 centų iki 20 eurų. Žinoma, laikui bėgant atsiranda ir tokių knygų, kurios jau nebepaimamos iš lentynų skaitymui, tuomet tokias lankytojai gali įsigyti pusvelčiui ar net nemokamai ir panaudoti jas interjerui ar kitoms idėjoms. Pats Jonas sako savo namuose laikantis apie 150 knygų, daugiausiai tokias, kurių prireikia dažnai arba tiesiog norisi turėti dėl emocijų.

Vienam nereikalinga, kitam atradimas

Skaitytų knygų knygyne, neslepia Jonas, taip pat egzistuoja pirkimo bumai. Dažniausiai į knygyną naujų knygų skaitytojai atneša pavasarį, kai švarina namus, o neretai ir po garsiosios knygų mugės, kai norint atrasti namie naujai knygai vietos tenka išmesti senąją. Tačiau tikėti, kad kada nors čia niekas neatneš knygų, o jų ir neskaitys, Jonas kategoriškai atsisako. „Kai kurių knygų, tokių kaip klasikos, niekuomet nenukonkuruos elektroninė knyga. Kai kurias iš jų žmonės perka gal net ne skaitymui, o kaip daiktą, kurį jie nori turėti namuose“, - sako jis.

Pasak Jono, manyti, kad skaityta ar sena knyga nėra naudinga, nereikėtų. Jis teigia, kad nors skaitytų knygų knygyne greičiausiai nerasite naujų kūrinių, kai kurie iš čia randamų bus populiarūs ir reikalingi žmonėms visais laikais: „Nėra nereikalingų knygų. Visuomet yra žmogus, kuris galbūt ieško tos, kurios jums nereikia. Mūsų darbas yra jas perduoti iš vieno savininko kitam. Knyga yra visuomet naudinga, vienu ar kitu gyvenimo atveju. Tai, kad ji sena, dar nereiškia, kad jos niekam nereikia. Neretai žmonės ateina ieškoti būtent senų knygų, kurias galbūt skaitė jų tėvai, seneliai ar jie patys kadaise skaitė arba žinojo apie tą knygą ir dabar nori ją turėti. Yra tokių knygų, kurių visada reikės. Pavyzdžiui, knygos „Karas ir taika“, „Ana Karenina“ ar „Mažasis Princas“ bus reikalingos ir populiarios visuomet.“

Skatindami įsitraukti žmones į knygos gyvenimą, „Mint Vinetu“ saugotojai lietuviams neseniai pristatė ir dar vieną iš užsienio išgirstą idėją - pasimatymą su knyga. Čia pat knygyne prie suvenyrų, atvirlaiškių, šmaikščių šaldytuvo magnetukų ar rankų darbo knygų skirtukų galima pamatyti į popierių suvyniotas kaip dovanas supakuotas knygas, kurios laukia savo pasimatymo. Tik nusipirkęs ir išpakavęs skaitytojas sužino, kokia istorija slepiasi knygoje. „Tai plačiai naudojama akcija užsienio knygynuose ir net bibliotekose. Žmonėms ši idėja tiko ir patiko. Visuomet stengiamės į šią akciją įtraukti ne pačias naujausias ir populiariausias, bet ir nesenas knygas. Renkame tokias, kurias gal žmogus tam tikru gyvenimo etapu praleido, bet tikime, kad džiaugsis atradęs“, - apie malonius susitikimus su knyga pasakoja Jonas.


Ateina ne tik skaityti


Netoliese prie staliuko sėdinti jauna mergina pakalbinta „Vakaro žinių“ pripažįsta, kad skaitytų knygų knygyne yra dažna klientė. Ją, kaip ir nemažą dalį žmonių, čia privilioja jauki aplinka, malonus aptarnavimas, skani kava ir visuomet šviežias pyragas. „Man patinka, kad čia viskas kitaip nei kitose panašiose vietose. Be to, čia visuomet labai skanu“, - sukikena ji.

Agnė dirba fotografe, tad tokioje vietoje tvarko nuotraukas, semiasi naujų idėjų ar tiesiog mėgaujasi jaukia aplinka. Paklausta, kaip vertina skaitytų knygų knygyno idėją, nusišypso ir patikina, kad jai tai atrodo labai žavingai: „Tiek daug knygų yra pasaulyje, kad nauja tikrai nereiškia, kad ji geresnė. Aš labai daug skaitau ir manau, kad labai graži idėja sukurti galimybę skaitytoms knygoms atgimti kito savininko rankose ar namuose. Juk jei pats jau skaitei tą knygą, kažkam kitam ji gali vėl būti nauja.“

Jauna mergina sako pritarianti panašių vietų atsiradimui Lietuvoje ir atskleidžia, kad savotišką gyvą skaitytų knygų knygyną jau yra sukūrę ir su savo draugais. „Kadangi mano aplinkoje daugelis taip pat skaito, mes labai mėgstame keistis jau perskaitytomis knygomis ir taip vieni su kitais dalydamiesi suteikiame knygoms dar vieną gyvenimą“, - teigia Agnė.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s