respublika.lt

Prasideda fortepijoninės muzikos vasaros Druskininkuose sezonas

(0)
Publikuota: 2020 birželio 27 08:28:58, Jūratė Valančiūtė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Mikalojaus Konstantino Čiurlionio memorialiniame muziejuje Druskininkuose prasideda penkiasdešimt penktasis fortepijoninės muzikos vasaros koncertų ciklas. Eltos nuotr.

Birželio 27-ąją, šeštadienį, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio memorialiniame muziejuje Druskininkuose prasideda penkiasdešimt penktasis fortepijoninės muzikos vasaros koncertų ciklas.

 

Šis ciklas pradėtas rengti vos įkūrus M. K. Čiurlionio memorialinį muziejų. Koncertai, rengiami istorinių namų, kuriuose gyveno Čiurlionių šeima, sode, atkūrė tradiciją, gyvavusią dvidešimtojo amžiaus pradžioje, kada kompozitorius ir dailininkas M. K. Čiurlionis vasaromis grįždavo namo iš Varšuvos. Tada sode susirinkę šeiminykščiai ir bičiuliai vakarais klausydavosi pro atvertą langą skambančių paties kompozitoriaus atliekamų improvizacijų, o nuo 1966 metų pianistai čia pradėjo garsinti kompozitoriaus muziką į kurortą gausiai suvažiuojantiems poilsiautojams.

Keitėsi santvarka, keitėsi klausytojų kartos, tačiau koncertinė sodo erdvė liko aktuali ir klausytojų mėgiama iki šių dienų. Kaip ir pirmaisiais koncertų rengimo metais, į kiekvieną koncertinę programą yra įtraukiami M. K. Čiurlionio muzikiniai opusai.

Tradiciškai čia savo kūrybines programas pristato M. K. Čiurlionio pianistų konkursų laureatai, taip pat ir talentingiausi jaunieji Lietuvos pianistai. Šią vasarą tarp koncertuosiančių pianistų taip pat netruks naujų veidų: Gabrielė Sutkutė ir Neringa Valuntonytė yra pernai vykusio VIII tarptautinio M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso laureatės, Jonas Šopa ir Medeinė Mickevičiūtė yra "Klaipėda Piano Masters" laureatai, o Simonas Poška - geriausias šiemetinis nacionalinės M. K. Čiurlionio menų gimnazijos pianistas-absolventas.

Šiemet, pažymint 30-ąsias Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metines, pianistai į savo programas buvo kviečiami įtraukti ir kitų XX-XXI amžių Lietuvos kompozitorių kūrinių. Vasaros koncertuose skambės Broniaus Kutavičiaus, Tomo Juzeliūno, Juliaus Juzeliūno, Vidmanto Bartulio, Loretos Narvilaitės, Ievos Parnarauskaitės, Dainoros Aleksaitės, Anatolijaus Šenderovo, Algimanto Bražinsko, Stasio Vainiūno, Vytauto Bacevičiaus, Balio Dvariono ir Vytauto Barkausko kūriniai.

Pastaruosius penkiolika metų ciklą organizuoja viešoji įstaiga „Impetus musicus" drauge su M. K. Čiurlionio memorialiniu muziejumi. Ciklo koncertai prasidės birželio 27 dieną ir vyks kiekvieną trečiadienį iki rugpjūčio 22 dienos.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s