respublika.lt

Po to, kai rašėme: „Meilės krantai" sugrįš, tik jau kitokie

(0)
Publikuota: 2020 rugsėjo 16 14:20:51, Justina GAFUROVA
×
nuotr. 1 nuotr.
Kūrinio „Meilės krantai“ autorius Gitenis Umbrasas džiaugiasi, kad yra vilties projektą išsaugoti. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

„Vakaro žinios" anksčiau rašė, kad Vilniaus savivaldybė, planuodama Neries krantinių rekonstrukciją, nusprendė iš ten iškeldinti menininko Gitenio Umbraso miestui padovanotą meno kūrinį - žydinčius „Meilės krantus". Pačiam autoriui prireikė rinkti parašus peticijai, kad savivaldybė leistųsi į vietos, kur iškelti projektą, paieškas. Regis, vieta jau rasta. Tačiau G.Umbrasas įspėja, kad džiaugtis dar anksti.

 

„Meilės krantai", ant kurių buvo užrašai „Aš tave myliu" ir „Ir aš tave", Vilniaus gyventojams ir miesto svečiams puikiai žinomi nuo 2004 m., kai kūrinį miestui padovanojo G.Umbrasas. Tačiau vykdant upės krantinės rekonstrukciją, savivaldybė jį išardė ir nė nepasivargino apie tai įspėti autoriaus. Tik kai pats G.Umbrasas, pradėjęs rinkti parašus peticijai dėl krantų išsaugojimo, kreipėsi į žiniasklaidą, savivaldybė sutiko pradėti derybas dėl projekto perkėlimo į kitą vietą.

Šiandien preliminari vieta jau rasta - tai krantinė ties senuoju Žvėryno tiltu priešais Seimo rūmus. Kol kas vyksta derinimas, kaip šioje vietoje užrašus suprojektuoti ir kokiais augalais juos apsodinti.

Džiaugsmu netrykšta

„Vakaro žinių" kalbintas
G.Umbrasas patenkintas, kad pavyko išsireikalauti, jog kūrinys buvo išsaugotas. Tačiau kol kas optimizmu netrykšta. „Džiaugiuosi, kad sulaukiau palaikymo, nes projektas išsaugotas tik visų neabejingų žmonių dėka. Kiek ramiau, kad kažkokios diskusijos prasidėjo, nes karantino metu jau maniau, kad ši tema gali taip ir likti pamiršta. Dabar yra vilties, kad projektas, nors ir perkeltas, bet išliks. Bandome komponuoti krantus priešais Seimą, bendraujame su architektais ir savivaldybės specialistais. Tačiau kol kas tai tik kalbos, kurios niekaip nėra oficialiai įteisintos", - sako G.Umbrasas.

Menininkas sako nesitikintis, kad ši istorija bus pamoka savivaldybei, kad meno kūriniai, net ir padovanoti miestui, yra saugomi dėl autorinių teisių. „Kiek žinau, yra oficialus atsakymas, kad meno kūrinio perkėlimas į kitą vietą yra autorinių teisių pažeidimas. Perdaviau šį išaiškinimą savivaldybei. Nesitikiu, kad ji kažko pasimokys iš šios istorijos. Tokia praktika buvo taikoma seniai ir ne prie vieno mero. Nė viena iš buvusių pamokų nebuvo išmokta", - tiesiai sako menininkas.

Menininkai žeminami

Pasak jo, taip sistema mieste veikia todėl, kad meno išliekamoji vertė niekam nerūpi, kai vyksta įtakos zonų pasiskirstymai ir įgyvendinami politiniai sprendimai. Ilgametė patirtis leido suprasti, jog paprasti susitarimai, kartais net konkursų laimėjimai dar nieko nereiškia. „Praktika yra tokia, kad gali laimėti konkursus, pasikeitus valdžiai, dažnai pasikeičia ir požiūris. Nes valdžia mąsto kadencijomis.

Tai vėl parodė ir Lukiškių aikštės konkursas. Ar kas atsimena, kiek konkursų jau yra buvę? Regis, apie dešimt. Ne visuose juose buvo paskelbti pirmos vietos laimėtojai, tačiau dalyje jų buvo. Aš pats dalyvavau ne viename ir šių konkursų. 2017 m. mano pasiūlytas projektas užėmė antrą vietą. Kurį iš visų tų prizinių vietų dabar būtų sąžiningiausia realizuoti? Visi šie autoriai, manau, yra nukentėję. Jie eikvojo savo laiką, kūrybines jėgas, investavo finansus. O konkursai organizuojami neprofesionaliai. Vienam iš jų net vadovavo kultūros viceministras, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, net mokyklos nebuvo baigęs.

Tokie dalykai kiekvieną kartą žemina skulptorius. Su kiekvienais metais lieka vis mažiau noro dalyvauti tokiuose konkursuose, nes nuolat lieki kvailio vietoje", - sako G.Umbrasas.

Išsaugoti neplanavo

Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Čeponytė „Vakaro žinioms" patvirtino, kad išsaugoti „Meilės krantų" nebuvo planuota: „Apie tai, kad „Meilės krantų" neliks, matėsi projektiniuose pasiūlymuose. Matau savo kaltę, kad asmeniškai nepaskambinau G.Umbrasui ir nepasakiau, kad su krantinių rekonstrukcijos projektu „Meilės krantų" užrašų atsisakoma."

Ji pridūrė, kad bendradarbiaujant su kūrinio autoriumi ir radus sprendimą, žydinčiais „Meilės krantais" vilniečiai ir miesto svečiai džiaugsis ilgus metus. „Meilės krantai" susigyveno su Vilniumi ir skleidžia gražią žinutę miestiečiams, todėl projektuojame ties Seimo rūmais abiejuose upės krantuose. Surasime būdą, kaip tai įteisinti. Rinksimės daugiamečius augalus. Viską sutvarkius, manau, artimiausius 20 metų sutvarkytos krantinės tarnaus, tad ir įkomponuotas „Meilės krantų" užrašas tiek laiko turėtų gyvuoti", - sakė G.Čeponytė. Tikimasi, jog vilniečiai „Meilės krantus" vėl išvysti galėtų 2021 m.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s