respublika.lt

Po pandemijos sugrįžta Dainų šventė

(20)
Publikuota: 2022 birželio 09 07:16:10, Edita Gudavičė, VE žurnalistė
×
nuotr. 1 nuotr.
Po pandemijos sugrįžta Dainų šventė. Šventės organizatorių nuotr.

Šį savaitgalį, birželio 11-12 d., po 4 metų pertraukos į Klaipėdą grįžta tradicinė Lietuvos vakarų krašto dainų šventė. Organizatoriai neslepia, kad po pandemijos surengti tokį masinį renginį nėra lengva, mat kai kurie chorai pandemijos metu net nerepetavo. Koją kiša ir stringantis finansavimas kolektyvams iš kai kurių vietinių kultūros centrų. Nepaisant įvairių nesklandumų, tikimasi, kad renginys bus įspūdingas.

 

Planuojama, kad į šventę atvyks per 6,5 tūkst. atlikėjų. Tai ne vien tik chorai, bet ir šokėjų, tautinių instrumentinių ansamblių kolektyvai. Panašiai tiek pat atvykdavo ir ankstesniais metais, kartą yra buvę ir 8 tūkst. dalyvių.

Šeštadienį Klaipėdos vasaros koncertų estradoje planuojamos repeticijos, o šventinė eisena ir koncertas vyks sekmadienį. Tad kolektyvus reikia ir apgyvendinti.

„Mes mėgstame sakyti, kad viskas vyksta dainų šventės formatu "ant grindų„. Žinoma, labai norėtųsi suteikti dalyviams komfortiškesnes gyvenimo sąlygas, bet turime tenkintis tuo, kad juos priima mokyklos ir leidžia įsikurti sporto salėse ar klasėse ant grindų", - pasakojo Algirdas Šumskis.

Šventės organizatorius sakė pastebėjęs tendenciją, kad per pandemiją ištvermingiausiai laikėsi senjorų chorai.

Tuo tarpu kai kurie mokykliniai chorai pandemijos laikotarpiu sumažino apkrovą, dalis net nerepetavo, tad pasiruošti šventei jiems buvo nemenkas iššūkis.

„Keleri metai meno kolektyvui yra nemažas laiko tarpas. Ypač mokykliniams kolektyvams, nes atlikėjai keičiasi, vieni išeina, ateina nauji", - minėjo A. Šumskis.

Paskutinį kartą Lietuvos vakarų krašto dainų šventė vyko 2018-aisiais, o 2019-aisiais buvo surengtas vaikų ir jaunimo chorų festivalis-konkursas „Mes Lietuvos vaikai".

Šių metų šventė skiriama Mažosios Lietuvos lietuvių dainų šventės 95-mečiui ir kompozitoriaus Stasio Šimkaus 135-osioms gimimo metinėms.

Sekmadienį nuo 16 val. vyks šventinė dalyvių eisena iš Liepų gatvės į Vasaros koncertų estradą, tad tuo metu bus ribojamas eismas.

„Labai prašome sekmadienį nuo 15 val. nestatyti automobilių Liepų gatvėje, kad eisenos dalyviai turėtų kur išsirikiuoti", - prašė A. Šumskis.

Šventės organizatorius apgailestavo, kad neturi „blato" danguje, tad dėjo visas viltis, kad šventės metu dalyvių ir žiūrovų nuotaikos nesugadins lietus.

„Sekame įvairius šaltinius, du trečdaliai jų žada, kad šventė bus be lietaus", - vylėsi A. Šumskis.

Informacija

Birželio 12 d. 10.00-20.00 val. - Klaipėdos vasaros koncertų estrados prieigose tautodailės ir amatų mugė. 15.45-16.00 val. - Klaipėdos kariliono muzikos koncertas. 16.00-16.50 val. - šventės dalyvių iškilmingos eitynės iš Liepų gatvės į Vasaros koncertų estradą. 17.00-19.30 val. - koncertas Klaipėdos vasaros koncertų estradoje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Skaityti komentarus (20)
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+7 +13 C

+6 +15 C

+14 +20 C

+18 +22 C

+17 +20 C

0-5 m/s

0-6 m/s

0-4 m/s