respublika.lt

Plungės r. - įspūdinga nepažinta atodanga

(0)
Publikuota: 2021 gegužės 10 14:00:00, Virginija Kesminė
×
nuotr. 1 nuotr.
Atodanga. Virginijos Kesminės nuotr.

Ko gero, visiems teko girdėti apie aukščiausią Lietuvoje Pūčkorių atodangą Vilniuje ar aplankyti Kretingos rajone esančią Dauginčių atodangą. Tačiau galbūt nedaug kas žino, kad visai netoli nuo Dauginčių, Dyburių kaime, galima pamatyti dar vieną įspūdingą atodangą prie Minijos upės.

 

 

Nors Dauginčių ir Dyburių atodangas skiria apie 10 kilometrų, vykdami apžiūrėti antrosios pateksite į Plungės rajono savivaldybę. Nuorodą į Dyburių kaimą nesunku pražiopsoti - nėra papildomos informacinės lentelės apie jame esantį geologinį gamtos paveldo objektą. Be to, vairuotojai turėtų būti dėmesingi, nes posūkis į kaimo keliuką yra status, o lėtėjimo juosta - itin trumpa. Tačiau neišsiblaškę vairuotojai turėtų atrasti kelią iš pirmo karto.

Nusukus nuo kelio į žvyruotą Minijos Vingio gatvelę ilgai važiuoti netenka - netrukus keliukas baigiasi. Išlipus pasitinka gausus paukščių čiulbesys ir ženklas, jog esate Minijos gamtiniame rezervate, kur negalima ne tik važiuoti automobiliu, bet ir draudžiama vaikščioti, kurti ugnį, stovyklauti, žvejoti ir triukšmauti.

Nors gali būti šiek tiek nejauku, kad, rodos, automobilį tenka palikti kone kažkieno kieme, žemėlapis rodo, kad iki atodangos reikės paėjėti vietos gyventojų sklypo pakraštėliu. Beje, jo kraštas yra net 25-30 metrų siekiantys statūs krantai, gana gausiai apaugę medžiais. Atodangą ir jos viršuje įrengtą apžvalgos aikštelę pėsčiomis pasieksite maždaug per 4-5 minutes.

Tai ledyno sukloti uolienų sluoksniai, kurie pasakoja apie gamtoje vykusius procesus, kurie ir suformavo tokį kraštovaizdį.

Jei pasižiūrėti atodangos vyksite pavasarį, kol nesužaliavo visi medžiai, nesunkiai pavyks pamatyti ir Minijos kilpą. Vasarą ir rudenį nuo atodangos atsiveria ryški gamtos panorama. Beje, lankiusieji atodangą vasarą pataria į ją pažvelgti kitu kampu - plaukiant baidarėmis Minijos upe, nes tada geologinio gamtos paveldo objekto neužstoja medžių lajos.

Tiesa, išlipti iš baidarių šioje vietoje negalima dėl gamtinio rezervato ypatingo apsaugos statuso. Dyburių kilpoje yra didžiulė biologinė įvairovė: peri žaliosios meletos, didieji dančiasnapiai, tulžiai, gausu į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų augalų.

Ties Dyburių kaimu Minija yra ypač įspūdinga - upė vingiuoja 4 kilometrus, ši atkarpa vadinama Didžiąja Dyburių kilpa. Siauriausioje jos vietoje yra vos 100 metrų sausumos ruožas, upėje gausu slenksčių, duburių, kaskadų, o upės nuolydis siekia net 9 metrus.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s