respublika.lt

Pilininko namas bus pritaikytas muziejinėms ekspozicijoms

(0)
Publikuota: 2021 gegužės 11 17:47:00, Eleonora Budzinauskienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Pilininko namas bus pritaikytas muziejinėms ekspozicijoms. Eltos nuotr.

Vilniuje, Arsenalo gatvėje, esantis Pilininko namas bus prikeltas viešam naudojimui. UAB „Aplan“ projektuotojai pateikė sprendinius, kurie padės išlaikyti pastato autentiškumą ir tuo pačiu pritaikyti jį muziejinei veiklai. Planuojama, kad pastate bus įkurta Lietuvos istorijos ekspozicija.

 

„Šis pastatas tikrai yra išskirtinis. Nors dirbdami su Kultūros paveldo objektais esame įgiję daugybę patirties, tačiau kiekvienas iš jų yra kitoks, turintis savų iššūkių. Pilininko namo senieji fasadai neišlikę, dabartinė jų būklė bloga. Iš XIX amžiaus remonto planų, kai pastatas buvo pritaikomas kareivinės sandėliams, paaiškėjo, kad dalis durų ir langų angų buvo perdarytos, perstumdytos, jų išdėstymas neatitinka skliautų. Vidaus apdaila, inžineriniai tinklai pasenę, susidėvėję, neatitinka būsimos pastato paskirties poreikių, gaisrinės saugos ir higienos reikalavimų. Projektuojant sprendinius ieškojome būdų, kaip Pilininko namą pritaikyti viešam naudojimui, tačiau ir išsaugoti tai, kas yra vertingiausia“, – sakė projekto vadovas Kęstutis Bakanauskas.

Doc. dr. Birutės Rūtos Vitkauskienės, atlikusios Pilininko namo istorinius tyrimus, teigimu, Pilininko namas su keturiais atskirais įėjimais į keturis rūsius – unikalus Lietuvos XVI-XVII a. pilių paminklas.

Pasak K. Bakanausko, jokie nauji pastato sprendiniai nepakenks pastato vertingosioms savybėms.

„Nors pastate bus atliekama nauja vidaus apdaila, tačiau taip pat bus atidengiamos Kultūros  vertybe pripažintomis medinės pastato perdangų konstrukcijos. Viskas projektuota taip, kad vertingosios pastato savybės išliktų, būtų matomos“, – teigė „Aplan“ projekto vadovas

Pastato rekonstrukcijos projekte numatytas Pilininko namo stogo konstrukcijos remontas. Tai leis palėpėje įrengti naujas patalpas. Suprojektuota ir laiptinė, kuri ves į naujai formuojamą rūsį bei mansardą. Taip pat suplanuota įrengti keltuvą, kuris kels nuo rūsio iki palėpės ir sustos kiekviename aukšte. Planuojama, kad pastate bus įrengtos naujos inžinerinės, vėdinimo, šildymo, gesinimo, apsaugos ir ryšių sistemos, sanitariniai mazgai.

Nebus pamirštos ir Pilininko namo prieigos. Šiuo metu erdvė prieš namą nėra vienodo reljefo, betoninės trinkelės yra susidėvėjusios, dangoje yra atsiradusių iškilimų, įdubimų. Pagal naujus sprendinius, atsiras terasa, priešais namą – nauja granito trinkelių danga, kiemo erdvėje bus įrengiama skaldos su plastikiniu koriu danga, planuojama pakeisti takų ir priėjimo kelių dangas, bus naujai suformuotos žaliosios zonos, po darbų atnaujinta veja. Visi žemės tvarkymo bus vykdomi su archeologo priežiūra, kuris dirbs statybvietėje.

Po rekonstrukcijos Pilininko namas taps kultūros erdve, pritaikyta muziejinei veiklai.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s