respublika.lt

Pagryžuvio dvaras dar kartą parduodamas

(0)
Publikuota: 2021 kovo 02 19:56:06, Regina MUSNECKIENĖ,
×
nuotr. 1 nuotr.
Vieną gražiausių romantizmo architektūros pavyzdžių - Pagryžuvio dvarą - aukcione įsigijęs šeimininkas, praėjus vos pusmečiui, parduoda daugiau kaip už dvigubą kainą. Redakcijos archyvo nuotr.

Praėjusių metų rugpjūtį Turto bankas jau pirmajame aukcione už 178 tūkst. eurų pardavė XIX a. statytą romantizmo stiliaus Pagryžuvio dvarą. Tačiau panašu, jog Pagryžuvio dvaro šeimininkas buvo tik laikinas. Skelbiama, jog Pagryžuvio dvaras vėl parduodamas. Tik šį kartą daugiau kaip už dvigubą kainą - 400 tūkst. eurų.

 

Romantinio stiliaus Pagryžuvio dvaro rūmai, pastatyti 1858 metais, priklausė didikams Šemetoms, vėliau Pšeciševskių šeimai, devynioliktojo amžiaus pabaigoje - Romeriams. Po pirmojo pasaulinio karo dvaras nacionalizuotas ir perduotas jėzuitams. Tarpukario Lietuvos laikais čia veikė jėzuitų vienuolynas.

Išvaizdus, Pagryžuvį puošiantis, dvaro pastatas, į kurį investuota didelės sumos valstybės lėšų, nuolatos gyvenamas ir prižiūrimas buvo neblogai išsilaikęs. Pastatas įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių sąrašą. Jis laikomas vienu gražiausių romantizmo architektūros pavyzdžių Lietuvoje.

Dvaro sodybą sudaro ir daugiau pastatų. Šalia teka Gryžuvos upelis ir Blikės upokšnis, yra piliakalnis. Neblogai buvo tvarkomas ir dvaro parkas.

Pastatų kompleksui priskirtas 6,6410 hektaro žemės sklypas, kurį dvaro sodybą nusipirkęs asmuo gali išsinuomoti iš valstybės.

Pernai rugpjūčio mėnesį Turto banko surengtame elektroniniame aukcione Pagryžuvio dvaras parduotas. Pradinė jo kaina buvo 173 tūkst. eurų. Pirkėjas pasiūlė 178 tūkst. ir nusipirko šį objektą.

Pagryžuvio gyventojų teigimu, dvaro ansamblį nupirko turtingas kaunietis. Esą jis ar jo aplinkos žmonės klausinėję, kokios galimybės būtų Pagryžuvyje įkurti geriatrijos centrą, ar būtų įmanoma čia rasti socialinių darbuotojų.

Be to, dvarui atsidūrus naujojo šeimininko rankose, buvo tvarkoma aplinka, išvalytas parkas.

Tačiau pagryžuviškiai nustebo internete pamatę skelbimą, jog dvaro sodyba vėl parduodama. Jos kaina nurodyta 400 tūkst. eurų. Skelbime nurodyta, jog pastato plotas 1500 kv. metrų, yra 20 kambarių. Sklypo dydis - 664,1 aro. „Tai puikus pasirinkimas svajojantiems apie poilsio, edukacijos, maitinimo ar apgyvendinimo verslą", - rašoma skelbime.

Skelbimas įdėtas šių metų vasario pirmąją. Vasario 24-ąją redaguotas. Vasario 17-ąją įdėtas dar ir rusų kalba.

Galbūt jau ir nupirktas, nes vasario 25-ąją virš skelbimo kažkodėl parašyta, jog jis nebegalioja. Tačiau prie skelbimo rusų kalba tokios pastabos nėra.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s